Distractia parentala – ce este si cum ii afecteaza pe copii

/ / Modificat: 2022-05-04
Distractia parentala – ce este si cum ii afecteaza pe copii

Te-ai gandit vreodata cat timp ii aloci copilului tau fara sa fii distras de alte lucruri? De cele mai multe ori, parintii pot ignora cerintele celor mici, deoarece sunt distrasi de lucrurile din jur, de la o discutie cu altcineva, la telefonul mobil sau calculator, la filmul preferat sau la activitatile casnice.

De cele mai multe ori parintii nu sunt constienti cat rau face acest lucru in cazul copiilor. Acest lucru este cunoscut ca “parintele distras” sau “distractia parentala”.

De cele mai multe ori parintii acestia folosesc fraze precum: “asteapta putin”, “ai rabdare pana termin”, “nu am timp acum” sau “te ascult” (dar fara sa asculte cu adevarat). Toate acestea sunt facute insa fara ca parintele sa se uite la copil, sau o fac pe un ton acuzator, respingator.

Distractia parentala sau parentingul distrat poate fi definit, pe scurt, prin parintii care nu inceteaza sa foloseasca telefonul mobil, calculatorul, televizorul sau sa-si intrerupa un minut din activitatile casnice pentru a acorda atentia cuvenita copilului.

De exemplu, copilul poate face un desen sau un puzzle ori o constructie lego si vine sa ti-o arate “Mami, tati, uite ce am facut”, dar nu primeste niciun raspuns sau i se spune “foarte frumos”, dar fara ca parintii sa arunce vreo privire sau importanta asupra lucrului respectiv.

Cum ii afecteaza pe copii distractia parentala?

Desi poate parea ceva minor, aceste lucruri sunt deosebit de daunatoare pentru copii. Acestia au nevoie de atentia parintilor lor, trup, minte si suflet. In momentul in care nu au parte de aceste lucruri care sunt la fel de utile precum aerul si apa, copiii sunt afectati direct. Iata care sunt consecintele distractiei parentale asupra copiilor:

Le dauneaza stimei de sine si sentimentului de valoare

Daca suntem alaturi de o persoana (prieten, membru al familiei, partener) care, in loc sa vorbeasca cu noi si sa ne priveasca, isi petrece timpul uitandu-se la telefonul mobil, ce ne vom gandi? Ei bine, ca nu suntem valorosi pentru el sau ea.

Copiii primesc exact acelasi mesaj atunci cand parintii lor sunt mai preocupati de tehnologie sau de alte lucruri, decat de ei. Acest lucru le afecteaza in mod negativ stima de sine si sentimentul de valoare.

Pierderea legaturii dintre parinti si copii

Distractia parentala ii transforma pe parinti in parinti absenti pentru copiii lor, care nu oncreactioneaza cu acestia. Daca acest lucru se prelungeste in timp, poate duce la o pierdere a legaturii, deoarece daca copiii presupun ca parintii nu le acorda atentie, se deconecteaza si ei de ei.

Incercarea de a atrage atentia parintilor prin mijloace negative

Desi fiecare copil este diferit si totul depinde de caracterul individului, exista copii care cauta sa atraga atentia parintilor lor atunci cand primesc o educatie distrasa. Cum o fac? In general, prin comportament inadecvat, cum ar fi sfidarea sau nesupunerea.

La cei mai mici copii, crizele de furie sunt frecvente si reprezinta cea mai buna modalitate de a atrage atentia parintilor.

Pierderea interesului si a comunicarii in familie

Multi parinti considera lucrurile pe care copiii vor sa le discute, drept lucruri neesentiale. Prin urmare nu le acorda atentia cuvenita. Acest lucru afectata comunicarea in familie, deoarece micutii invata ca nu sunt ascultati si, prin urmare, renunta sa mai comunice.

Ce trebuie sa faci?

Daca ai treaba sau vorbesti cu cineva, iar copilul te intrerupe, te poti scuza pentru 30 de secunde, moment in care sa privesti copilul in ochi si sa-i ca dupa ce termini, (in 5, 10, 15 minute) vei putea comunica cu el. Apoi, cand timpul respectiv trece, este important sa iti respecti promisiunea. In ceea ce priveste muncile casnice, te poti dezlipi de ele pentru cinci minute, cat timp copilul iti pune anumite intrebari sau iti arata ce opera de arta a creat.

Nu spune nimeni ca trebuie sa renunti la anumite activitati, ci doar ca in momentele in care copilul are nevoie de atentia ta sa ii acorzi atentia cuvenita fara sa te lasi distras de restul lucrurilor sau persoanelor din jurul tau.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre