De ce fura copiii si ce trebuie facut in acest sens

/ / Modificat: 2022-10-09
De ce fura copiii si ce trebuie facut in acest sens

Printre motive se numără nevoia de bani și presiunea colegilor, iar părinții trebuie să verifice dacă există motivații subiacente.

Uneori, copiii nu știu cum să își stăpânească impulsurile și pot fura lucruri fără să realizeze consecințele acțiunilor lor. Cu toate acestea, dacă acest lucru se întâmplă frecvent, copilul se poate obișnui să fure.

Dacă vă aflați în această situație delicată și alarmantă, este posibil să fiți confuz, ca majoritatea părinților, cu privire la ce trebuie să faceți atunci când copilul dumneavoastră fură. Dorința de a fura apare adesea dintr-un impuls, determinându-l pe copil să se complacă în satisfacerea nevoilor sale, chiar și prin mijloace imorale. Cu toate acestea, această tendință trebuie înăbușită de la rădăcină cu tact și prudență. 

De ce fură copiii?

Nevoia de a fura poate să nu apară întotdeauna din cauza lipsei de bani. Următoarele sunt câteva motive pentru care un copil se poate implica în furturi:

1. Nu isi dau seama ce fac 

Copiii mici o pot face din inocență. Ei pot să nu știe că a lua un lucru care aparține altcuiva echivalează cu furtul.

2. Lipsa de control

Uneori, este posibil ca un copil să nu aibă autocontrolul necesar pentru a rezista impulsului de a dobândi lucruri care îi plac. De asemenea, ei tind să fie mai impulsivi. Acest lucru ar putea duce la furturi din magazine sau la sustragerea de obiecte din casa unui prieten.

3. Presiunea colegilor

Aceasta poate fi de două tipuri. Primul tip îi determină pe copii să își dorească cu disperare să dețină ceva care este considerat cool sau pe care îl deține fiecare persoană din grup. Al doilea tip îi presează pe copii să se implice în activități precum furtul pentru că și colegii lor o fac.

4. Răzbunarea

Copiii nu sunt suficient de maturi pentru a înțelege limitele răzbunării și pot exagera. De exemplu, dacă un prieten le strică neintenționat jucăria, ei pot fura ceva valoros de la prietenul respectiv ca represalii.

5. Lipsa banilor

Lipsa de resurse suficiente pentru a cumpăra un obiect poate împinge un copil să îl fure. În astfel de circumstanțe, ajutați-l pe copil să înțeleagă că nu toată lumea își poate permite astfel de lucruri. De asemenea, învățați-i că trebuie să muncească din greu pentru ceea ce își doresc și că nu există scurtături în viață.

6. Stresul

O situație stresantă acasă sau la școală îl poate forța pe copil să se comporte diferit. Aceștia pot fura obiecte care nu îi atrag în mod deosebit doar pentru adrenalină.

Indiferent de motiv, furtul trebuie tratat cu seriozitate, iar copilul trebuie să fie conștientizat de consecințe.

Cum ar trebui să pedepsiți un copil pentru furt?

Punctele de mai jos nu discută doar strategii de pedeapsă, ci urmăresc și îmbunătățirea perspectivei copilului față de viață. Iată câteva modalități de a reacționa atunci când copilul dumneavoastră fură:

Dezaprobare

Spuneți clar că sunteți dezamăgit și supărat pe el. Spuneți-le că un astfel de comportament nu este niciodată acceptabil și că sunt obligați să respecte un cod de conduită ca parte a societății.

Treburi casnice

Ca parte a disciplinării copilului, atribuiți-i anumite treburi banale prin casă pentru câteva zile. Asigurați-vă că copilul nu sare peste nicio zi pentru a nu lua problema cu ușurință.

Serviciul social

Serviciul social este adesea asociat în mod greșit cu pedeapsa, deoarece oamenii sunt împinși să îl facă doar atunci când fac ceva greșit. Prin urmare, profitați de această ocazie pentru a-i prezenta copilului dumneavoastră cât de semnificativ poate fi serviciul social. Ajutându-i pe cei mai puțin norocoși le poate oferi o altă perspectivă asupra vieții.

Jurnal

Cereți-i copilului dumneavoastră să scrie de ce a furat și de ce a fost greșit să facă acest lucru. Acest lucru îi va încuraja să reflecteze asupra acțiunilor lor.

Asumarea responsabilității

Dacă copilul dvs. a reușit să fure ceva fără să fie prins, explicați-i clar că trebuie să își recunoască greșeala și să returneze obiectul. Asigurați-vă că își cer scuze pentru comportamentul lor și că se oferă să se împace, în loc să justifice ceea ce au făcut.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Furt copii

Articole recomandate

Citeste si despre