De ce minte sau fura copilul tau? Cauze si solutii

/ / Modificat: 2016-08-02
De ce minte sau fura copilul tau? Cauze si solutii

Minciunile si furtul sunt comportamente gresite care apar frecvent la copiii mici si sunt considerate firesti in dezvoltarea lor. Micutii incep sa minta si sa fure din dorinta de a-si testa propriile limite si o fac mai ales in perioada in care nu stiu inca sa faca diferenta dintre bine si rau. Multi parinti se enerveaza si ii pedepsesc inutil in astfel de situatii!

Iata cauzele pentru care copiii mici mint si fura! Afla si care sunt cele mai potrivite masuri pentru a-l ajuta pe copil sa scape de aceste obiceiuri comportamentale gresite!

De ce fura si minte copilul la varste mici?

Pana la varsta de 3 anisori, copilul nu constientizeaza si nu intelege ce este minciuna si furtul si nu recurge la aceste comportamente in mod intentionat. El este in plina etapa de dezvoltare a curiozitatii si cunoasterii si astfel de comportamente fac parte din dorinta de a explora tot ce este in jurul lui.

Abia in perioada prescolara, intre 3 si 6 ani, copilul incepe sa invete diferenta dintre bine si rau, cu ajutorul parintilor, si sa diferentieze comportamentele pozitive de cele negative. Abia atunci, dupa ce ii explici micutului ce este bine si ce nu si el tot recurge la astfel de purtari, poti considera ca exista factorul de intentionalitate si poti lua masuri.

Cauzele minciunii la copii

Copilul minte la varste mici pentru ca nu stie sa faca diferenta intre adevar si minciuna, intre realitate si imaginar. Copilul mic traieste in prezent, intr-o lume a actiunii, a impulsului si a satisfactiilor imediate. Pentru ca nu are o intelegere foarte buna a conceptului de realitate si nu o poate deosebi de imaginatie, copilul nu intelege care sunt consecintele minciunii sau ca este un comportament gresit.

Copilul tau cauta placerea imediata si satisfacerea rapida a dorintelor. Nu are rabdare si nici capacitatea de a astepta pana cand sa i se implineasca o dorinta. Minte pentru a primi gratificare imediata sau atentie, pentru el contand placerea imediata si nu consecinta felului in care obtine aceste lucruri.

Cel mic ar face orice pentru a evita sa se simta rau sau sa fie pedepsit. Asadar, daca micutul tau stie ca a facut ceva pentru care va fi certat, va face orice pentru a evita sa fie pedepsit sau tras la raspundere, deci va minti.

Cauzele furtului la copii

Principala cauza pentru care copilul fura este lipsa capacitatii de a intelege conceptul de proprietate personala. El recurge la acest comportament fara sa stie ca este vorba de o actiune gresita si nerecomandata. Nu stie ca nu este bine sa faci acest lucru, deoarece nu i s-au impus reguli sau limite.

Copilul traieste intr-o lume in care totul i se cuvine. Daca vrea ceva, nu sta pe ganduri si ia. Este un lacom din fire, si recurge la orice pentru a obtine ce doreste. Pe masura ce creste, acest comportament este definit atat de furatul intentionat, cat si neintentionat.

Cel mic recurge la acest comportament si din dorinta de iesi de sub "dominatia parintilor" si de a deveni autonom. Copilul se simte ingradit de cei mari, care ii impun modul in care sa se poarte, ce sa faca si ce nu, adica se supune regulilor impuse de parinti. Atunci cand isi insuseste ceva fara sa intrebe sau incalcand regulile, copilul se simte mai puternic si mai liber.

Cel mic mai poate recurge la furat si din dorinta de a atrage atentia sau prin imitare, pentru ca vede acest comportament la alti copii.

Ce trebuie sa faca parintii?

Afla motivele din spatele acestor comportamente

Chiar daca primul impuls al tau este sa te enervezi pe copil deoarece a mintit sau furat ceva, este indicat sa te abtii si sa intelegi ca, cel mai probabil, nu o face intentionat.

De aceea, este foarte important ca parintii sa stea de vorba cu prichindelul si sa incerce sa afle ce l-a determinat sa recurga la un asemenea gest. Doar asa vei sti daca micutul tau face aceste comportamente intentionat sau reprezinta doar un mod de a-si exprima anumite sentimente, nemultumiri, probleme etc.

Stabileste reguli si limite inca de cand este mic

In situatia in care copilul tau nu cunoaste anumite limite sau nu i se impun reguli, nu ai de ce sa ii reprosezi ca fura, minte, insala sau are alte tipuri de comportamente gresite.

Pentru ca acesta sa stie ca nu are voie sa fure, sa ia lucrurile altcuiva fara a intreba sau sa te minta, este foarte important sa ii impui aceste reguli inca de la varste foarte fragede. Ai grija ca fiecare regula sau limita sa fie clara, concisa, explicata pe intelesul lui si sa aiba si o consecinta. Este important ca cel mic sa stie ce il asteapta daca incalca regula, inca de dinainte ca aceasta sa fie aplicata.

Invata-l diferenta dintre bine si rau!

Pentru a avea pretentia ca micutul tau sa se poarte civilizat si politicos si sa nu recurga la astfel de comportamente gresite, el trebuie sa cunoasca diferenta dintre bine si rau.

Daca nu intelege ca unele comportamente sunt bune si altele rele, el nu va sti ca a fura sau a minti nu este un lucru bun.

Asigura-te, inca de la varste mici, ca ii explici intotdeauna ce are voie si ce nu, si ca insotesti aceste recomandari cu exemple care sa il ajute sa inteleaga de ce unele purtari sunt recomandate si altele nu, si ca te folosesti de exemple din viata de zi cu zi pentru asta.

Fii un exemplu pozitiv pentru copil!

Copilul invata cel mai bine prin imitatia celor din jur, in principal a parintilor. Este indicat sa te comporti cu micutul tau si in preajma lui exact asa cum ti-ai dori sa se poarte el cu tine sau cu ceilalti.

Este indicat sa eviti sa minti atunci cand copilul este in preajma ta, sa nu incalci reguli pe care tot tu le impui si, evident, sa nu furi sau sa iti insusesti lucrurile altuia fara a cere permisiunea.

Invata-l ce e bine si ce e rau prin joc si joaca

Jocurile sunt un instrument modern de educatie pe intelesul si placul copilului. Acestea te ajuta sa il faci pe copil sa inteleaga mai usor anumite comportamente - asteptarea randului, respectarea regulilor etc. - dar si alte mesaje legate de ce e bine si ce e rau.

Si cititul este la fel de eficient in acest sens. Alege intodeauna povesti cu sfarsit moralizator, care-l ajuta sa retina adevarate lectii de viata din ele si sa-i modeleze comportamentul!

Tu ti-ai surprins copilul mintind sau furand? Cum l-ai dezobisnuit de acest comportament? Crezi ca pedeapsa este o solutie la varste mici? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Minciuna copii Furt copii Comportament copii Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre