De ce copiii de 3 ani nu stiu sa piarda. Cum ar trebui sa reactioneze parintii

/ / Modificat: 2023-11-03
De ce copiii de 3 ani nu stiu sa piarda. Cum ar trebui sa reactioneze parintii

Daca ai un copil de 3 ani, cu siguranta ti-ai dat seama ca nu ii place niciodata sa piarda. Asta se intampla si la copii de 4-5 ani, insa acestia nu isi manifesta aceasta trasatura atat de intens. 

Stadiul de 3 ani este un moment important in dezvoltarea copiilor, iar a invata sa accepte faptul ca uneori un om mai si pierde este o abilitate pe care acestia incep sa o dezvolte. 

Dezvoltarea copilului

Este important sa ne amintim ca copiii de 3 ani sunt in curs de dezvoltare. In aceasta etapa, ei dobandesc in mod constant abilitati sociale, emotionale si cognitive. Dar de ce se descurca atat de prost la infrangere? 

Egocentrism

La varsta de 3 ani, copiii au tendinta de a fi egocentrici, ceea ce inseamna ca lumea lor se invarte in jurul lor. Ei nu au o intelegere deplina a nevoilor si dorintelor celorlalti. Pentru ei, pierderea poate fi resimtita ca o amenintare la adresa autonomiei lor si poate declansa o reactie emotionala intensa.

Dezvoltarea stimei de sine

In aceasta etapa, copiii isi dezvolta sentimentul de sine. Infrangerea poate fi perceputa ca o lovitura data stimei lor de sine in devenire. Acestia pot simti ca infrangerea inseamna ca nu sunt suficient de buni sau ca fac ceva gresit.

Putina rabdare

La varsta de 3 ani, copiii nu si-au dezvoltat inca pe deplin capacitatea de a astepta si de a avea rabdare. Ei doresc o satisfactie instantanee si pot deveni frustrati atunci cand nu obtin imediat ceea ce isi doresc.

Importanta de a invata sa pierzi

Desi poate fi o provocare sa faci fata crizelor de furie si lacrimilor atunci cand copilul tau pierde un joc, este important sa iti amintesti ca a invata sa pierzi este o abilitate cruciala in dezvoltarea copilului.

Invatarea de a pierde ii invata pe copii sa fie rezilienti. Le arata ca pot face fata provocarilor si dificultatilor si ca pot merge mai departe. Rezilienta este o abilitate vitala care ii va ajuta in toate domeniile vietii lor pe masura ce cresc.

Empatie

Prin experienta de a pierde, copiii pot dezvolta empatie fata de ceilalti. Ei incep sa inteleaga cum se simte cineva atunci cand nu castiga si cum pot consola un prieten care este trist ca a pierdut. Invatarea de a se pune in locul altora este o abilitate sociala esentiala.

Autocontrol

Pentru a face fata infrangerii este nevoie de autocontrol emotional. Pe masura ce copiii invata sa piarda mai eficient, ei isi dezvolta si capacitatea de a-si regla emotiile. Acest lucru ii va ajuta sa faca fata situatiilor stresante in viitor intr-un mod mai sanatos.

Cum ajuti un copil de 3 ani sa invete sa piarda 

Acum ca ati inteles de ce copiii de 3 ani pot avea dificultati in a pierde, este important sa stiti cum ii puteti ajuta sa dezvolte aceasta abilitate intr-un mod pozitiv. Iata cateva sfaturi pe care le puteti lua in considerare:

Fiti un bun model 

Copiii invata urmarind modelele adultilor. Aratati o atitudine pozitiva fata de infrangere si demonstrati cum sa o gestionati cu calm. Evitati sa va exprimati frustrarea sau furia excesiva atunci cand pierdeti un joc.

Vorbiti despre emotii

Incurajati-va copilul sa isi exprime emotiile atunci cand pierde. Intrebati-l cum se simte si ascultati-l cu atentie. Validarea sentimentelor lor ii va ajuta sa inteleaga si sa isi gestioneze mai eficient emotiile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Parinte

Articole recomandate

Citeste si despre