Copilul care isi pierde mereu lucrurile. Ce poti face

/ / Modificat: 2022-09-18
Copilul care isi pierde mereu lucrurile. Ce poti face

Într-o zi e eșarfa, în altă zi e trusa de creioane... Copilul tău vine mereu acasă fără ceva și nu știe unde a lăsat-o. Cum să pui capăt problemei?

Atunci când un copil uită sau pierde lucruri tot timpul, acest lucru se datorează, de obicei, lipsei de responsabilitate. Părinții prea protectori sau o educație excesiv de permisivă încurajează un comportament pasiv și dependent la copii, deoarece responsabilitatea se învață acasă. Este necesar ca părinții să o încurajeze prin creșterea autonomiei copilului.

Învățați-i să fie mai responsabili

Dacă, de fiecare dată când John vine acasă fără ceva, mama sa îl mustră, dar ii înlocuiește imediat lucrurile pe care le pierde, John va continua sa aiba acest comportament. În schimb, dacă John suferă consecințele pierderii, va fi mai interesat data viitoare. Pentru ca un copil să internalizeze nevoia de a avea grijă de bunurile sale, trebuie să înțeleagă că, atunci când ceva se strică sau se pierde, el este principalul afectat.

Cel mai bine ar fi ca consecințele negative să apară din cauza obiectului pierdut. De exemplu, dacă pierde mingea, nu-i cumpărăm alta pentru a continua să se joace. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil; nu îl vom lăsa să devină frustrat pentru că și-a pierdut pălăria sau să rămână în urmă la studii pentru că și-a pierdut cartea de limbi străine.

În aceste cazuri, putem impune o pedeapsă corespunzătoare, cum ar fi cumpărarea obiectului cu banii din pușculiță. O altă posibilitate ar fi să-i impuneți un fel de corvoadă suplimentară acasă sau să-i reduceți unele dintre privilegii, cum ar fi să-i luați consola de jocuri video pentru câteva zile sau să-i reduceți timpul în care se poate uita la televizor.

Desigur, este important să le arătăm că a fi responsabil are și consecințe pozitive: cu cât responsabilitatea este mai mare, cu atât mai mari sunt privilegiile și libertatea.

Împotriva distragerii atenției

Poate credeți că copilul dumneavoastră este foarte responsabil, dar totuși pierde lucruri. Cu copiii foarte distrați putem aplica și strategia menționată mai sus, dar va trebui să lucrăm pentru a evita uitarea. O modalitate bună este de a elabora scenarii care să îi ajute să își amintească.

Acest lucru presupune inventarea unor mici povești care să îi ajute să își amintească: "Înainte de a-mi pune haina, verific dacă am tot ce am în rucsac - penar, caiete, cărți -. Și înainte de a pleca de la școală, verific dacă am totul pe mine - pulover, șapcă.

Pentru a-l ajuta pe copil să pună în practică aceste scheme, trebuie să începem prin a le aplica acasă. Într-o primă fază, dăm instrucțiuni concrete: "Înainte de a-ți pune haina, hai să verificăm ce ai în rucsac... Acum că am văzut că totul este acolo, înainte de a ieși din casă, hai să trecem în revistă ceea ce porți...".

Pe măsură ce copilul învață, trebuie să reduceți numărul de indicații - ați verificat dacă aveți tot ce vă trebuie - până când le eliminați complet. Astfel se stabilește o rutină zilnică care încurajează atenția copilului. Pentru a consolida acest proces, discutați cu copilul despre progresele sale. De asemenea, puteți să le oferiți o recompensă care să facă referire directă la realizările lor - "pentru că ai avut grijă de lucrurile tale și nu ai pierdut nimic toată săptămâna, îți voi cumpăra un caiet cu coperta care îți place cel mai mult".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lucruri copii Lucruri copii

Articole recomandate

Citeste si despre