10 lucruri absolut fascinante pe care le-am aflat despre copiii din 2023

/ / Modificat: 2023-12-19
10 lucruri absolut fascinante pe care le-am aflat despre copiii din 2023

In acest an, cercetarile stiintifice au dezvaluit cateva fapte fascinante despre copii. Cel putin, asa reiese dintr-un articol publicat miercuri, 13 decembrie, in editia americana a publicatiei Huffington Post.

De la activitatea fizica la timpul petrecut in fata ecranelor si pana la comportamentul parintilor cu copiii lor, cele mai recente cercetari stiintifice au lamurit anumite aspecte ale vietii de parinte. 

Fie ca este vorba de domeniul medical, psihologic sau educational, anul 2023 a fost bogat in noi cunostinte despre dezvoltarea si atitudinile copiilor. Un articol din editia americana a Huffington Post a enumerat 10 lucruri absolut fascinante pe care le-am aflat despre copii in 2023.

Activitatea fizica ajuta si la performanta scolara 

In primul rand, activitatea fizica este benefica pentru psihicul copiilor, dar si pentru corpul lor. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Finlanda, elevii care au mers pe jos sau cu bicicleta la scoala au avut o "perceptie mai buna a performantei scolare" si s-au bucurat mai mult de scoala decat colegii lor care au folosit alte mijloace de transport. Mai mult, elevii care practica o activitate fizica in timpul liber intre 4 si 6 ore pe saptamana au cu 50% mai putine sanse de a suferi de epuizare scolara decat colegii lor mai putin activi.

Lucruri fascinante despre copii

Potrivit unui studiu publicat in revista medicala JAMA, o crestere a timpului petrecut in fata ecranelor de catre bebelusii de un an este asociata cu un risc crescut de intarziere in dezvoltarea comunicarii si a rezolvarii problemelor la varstele de 2 si 4 ani. 

Acest timp petrecut in fata ecranelor are, de asemenea, un impact asupra creierului adolescentilor. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Behavioral Addictions, copiii care petrec mai mult timp pe ecrane la varsta de 9 si 10 ani sunt mai predispusi sa prezinte simptome de anxietate la varsta de 11 si 12 ani.

Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit, de asemenea, ca acei copii care au avut relatii calde si afectuoase cu parintii lor la varsta de trei ani au devenit oameni mai amabili. Acestia aveau apoi mai putine probleme de sanatate mintala. Un studiu publicat in Journal Of Child Psychology And Psychiatry a dezvaluit ca variatiile genetice legate de insomnia la adulti sunt corelate cu insomnia la copii. Acest lucru inseamna ca unii copii se nasc pur si simplu cu probleme de somn. Un motiv in plus pentru ca parintii care nu reusesc sa isi faca copiii sa doarma sa se simta mai putin vinovati.

Potrivit unui studiu din Journal of Neuroscience publicat in iunie anul trecut, vorbitul cu un bebelus are o influenta reala asupra structurii creierului sau. Un grup de cercetatori de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie a descoperit, de asemenea, o relatie intre obiceiurile de somn si functiile cognitive ale copilului. Potrivit cercetarilor lor, bebelusii cu un vocabular mai mic si cu abilitati cognitive mai slabe tind sa doarma mai des.

Bebelusii pot fi constienti inca de la nastere

Un alt fapt fascinant: bebelusii pot fi constienti inca de la nastere. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista Trends In Cognitive Sciences. Cercetatorii au mai aratat ca rata mortalitatii copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 19 ani a crescut intre 2019 si 2020, si din nou intre 2021 si 2022, in Statele Unite.

In februarie anul trecut, un raport al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a dezvaluit ca adolescentele sunt din ce in ce mai mult victime ale violentei sexuale. Raportul a evidentiat o serie de constatari ingrijoratoare, inclusiv faptul ca 14% dintre adolescente au declarat ca au fost fortate sa intretina relatii sexuale in ultimul an. De asemenea, raportul remarca o crestere a numarului de fete care se confrunta cu "sentimente persistente de tristete sau disperare" si a numarului celor care au incercat sa se sinucida.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Lucruri copii

Articole recomandate

Citeste si despre