10 lucruri pe care toti copiii ar trebui sa le faca, cel putin o data pe luna

/ / Modificat: 2019-05-09
10 lucruri pe care toti copiii ar trebui sa le faca, cel putin o data pe luna

Copiii din ziua de astazi petrec cea mai mare parte a zilei in interior. Studii recente au aratat ca lipsa de lumina solara provoaca o epidemie autentica de miopie celor mici, care poate fi evitata prin simpla petrecere a timpului in aer liber.

Pana acum cativa ani s-a crezut ca multele ore de studiu cauzeaza aceasta problema. De exemplu, adolescentii din Shanghai petrec aproximativ 14 ore pe saptamana facand temele, comparativ cu 5 ore petrecute de britanici si 6 de americani, potrivit datelor OCDE.

Pe langa importanta pentru sanatatea copilului tau, specialistii te invita sa reflectezi la 10 lucruri pe care orice micut ar trebui sa le faca, cel putin o data pe luna. Ii permiti? Ii oferi posibilitatea?

Du-ti copilul afara ori de cate ori poti. Cel mai verde parc din cartierul tau, daca este posibil, cu copaci si zone mari nepavate, astfel incat cel mic sa se poata bucura de plante si animale. Si este foarte important sa renunti la telefon si sa profiti de momentele din zonele verzi pentru a te conecta cu copilul si cu natura. Ecranele nu iti permit sa te conectezi!

Cauta oportunitati de a sta in aer liber! Aerul este mai sanatos, copiii sunt mai calmi, jocurile sunt active, curiozitatea este stimulata ... Numai beneficii!

1. Manancatul "urzicilor"

Nu este necesar ca micutul tau sa manance urzici o data pe luna (sau niciodata in viata lor), dar daca doresti ca ei sa faca ceva nou si sa invete ca natura ne poate oferi multe surprize, il poti incuraja sa manance o frunza de urzica. Poate incerci si tu! Trebuie spalata cu un jet de apa rece, apoi o puteti manca. Mancand o frunza de urzica este mai mult decat o aventura pe care o puteti trai in natura.

2. Joaca cu noroi si apa

Cea mai buna modalitate de a te bucura este sa-ti lasi copilul sa se murdareasca. Da-i libertatea de a se indeparta de voi (in limite si intotdeauna in functie de varsta lor) si de a explora.

3. Cataratul in copaci

Permite-i sa faca lucruri dificile cum ar fi cataratul in copaci. Legatura copiilor (si a adultilor) cu natura, la fel de veche precum existenta fiintei umane, a fost mult timp uzata. Hyperconectivitatea, timpul petrecut in fata unui ecran si o populatie din ce in ce mai urbana sunt cateva dintre cauzele care au condus la asa-numitul "deficit de natura", un concept creat de jurnalistul american Richard Louv, care vorbeste despre afectiunile fizice si emotionale provocate de lipsa interactiunii cu fauna si flora. De asemenea, de disparitia beneficiilor pe care aceasta legatura le implica.

4. Observatul insectelor

Invata-l sa respecte plantele si animalele.

5. Joaca in nisip

Lasa-l sa se murdareasca, sa se joace cu bete, sa invete sa nu se raneasca. Da-i multa libertate. Lasa-l sa-si aleaga jocurile si sa interactioneze cu campul.

6. Adunatul fructelor, semintelor, betelor

Ghideaza-l cat mai putin posibil. Incearca sa te bucuri si de tine: nu numai ca vei da un exemplu bun, dar te vei simti si bine!

7. Construitul de adaposturi

Fara a atinge un nivel de profesionalism, permite-i copilului sa se ascunda si sa creeze adaposturi in padure.

8. Sapatul gropilor

"Lumina soarelui stimuleaza productia de dopamina intraoculara prin celulele amacrine retiniene", explica Manuel Díaz. Dopamina este un neurotransmitator care blocheaza prelungirea ochiului in timpul dezvoltarii sale si apare mai ales in timpul zilei. Se estimeaza ca daca lumina este diminuata, ceea ce se intampla in interioare, ciclul sau este intrerupt si are consecinte asupra cresterii ochilor.

9. Ascultatul cantecelor pasarilor

Puterea invatarii prin descoperire consta in contactul direct dintre copii si mediul inconjurator. Prin experienta simturilor vitale, a atingerii, a miscarii si a echilibrului, sunt favorizate retelele si conexiunile interne care vor beneficia de maturarea biologica optima, trezirea dorintei de a invata si explora, facilitarea dezvoltarii motorii si activarea imaginatiei prin joc.

10. Mirositul florilor

Contactul cu natura este la fel de important pentru cel mic, precum dormitul bine sau manancatul sanatos. Il va ajuta in dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala si in bunastarea lui. Va petrece un timp minunat, de care te vei bucura si tu!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lucruri copii Activitati copii Activitati aer liber

Articole recomandate

Citeste si despre