Atentia si concentrarea la copii: 7 cauze mai putin stiute

/ / Modificat: 2021-01-29
Atentia si concentrarea la copii: 7 cauze mai putin stiute

In contextul actual al pandemiei, tot mai multi parinti sunt ingrijorati fata de anumite dificultati de atentie si concentrare ale copilului la gradinita sau scoala. Dificultatea de a se concentra sa termine ceea ce incepe, dorinta de a-si cauta tot timpul altceva de facut sau plictisirea rapida de un lucru sau de o activitate, faptul ca este distras de orice din jurul lui, nu inseamna tot timpul un diagnostic clinic de ADHD (Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie).

Cauzele acestor comportamente la copii pot fi multiple, iar un diagnostic de ADHD trebuie stabilit de catre un psiholog impreuna cu un psihiatru. Simona Nica, medic generalist si expert Biosunline trece in revista cele mai comune simptome si cauze ale deficitului de atentie si de concentrare. Astfel, in cazul copiilor care manifesta aceste deficite, fara hiperactivitate, cele mai comune simptome sunt:

  • Ii este dificil sa isi pastreze atentia asupra activitatilor de lucru sau de joaca la scoala si acasa
  • Pierde sau uita unele lucruri precum jucarii, creioane, carti sau instrumente necesare unei activitati
  • Evita activitatile care ii cer sa stea linistit sau un efort sustinut
  • Pare dezorganizat si nu acorda o atentie deosebita detaliilor
  • Uita lucruri si este usor distras
  • Nu respecta instructiunile si nu finalizeaza sarcinile, trecand adesea de la o activitate neterminata la alta
  • Nu pare sa asculte cand cineva vorbeste
  • Nu acorda atentie si face greseli din neglijenta
  • Uita de activitatile zilnice
  • Are tendinta sa viseze cu ochii deschisi
  • Devine usor distras de imagini si sunete irelevante

In concluzie, nu trebuie sa ne grabim in a pune eticheta de boala unui copil cu astfel de comportament, ci sa ne gandim ca pot exista alte cauze care pot fi indepartate cu usurinta:

Dieta neadecvata

Nutritia incorecta a copilului este un factor semnificativ pentru lipsa de concentrare si atentie. O dieta bogata in zaharuri adaugate (dulciuri, sucuri) si grasimi saturate si trans (produse lactate grase, produse fast-food, chipsuri, carne rosie grasa), produse cu coloranti si conservanti artificiali, va afecta abilitatile de concentrare ale copilului.

Grasimile saturate trebuie inlocuite cu uleiuri vegetale si nuci, care furnizeaza acizi grasi esentiali si vitamina E. Surse de grasimi sanatoase sunt si maslinele, somonul, avocado si fructele de mare.

Carentele in vitamine si minerale

Acest lucru poate fi corectat prin aditia de suplimente alimentare care contin: Vitamina E, Omega 3, Omega 6, Zinc, Spirulina.

Deshidratarea

Creierul nostru are nevoie de apa pentru a functiona. Cand avem un nivel scazut de lichide, procesele chimice din creier sunt afectate, iar memoria si capacitatea de a gandi clar si de a lua decizii sufera.

Lipsa de somn

Creierul are nevoie de odihna pentru a functiona normal. Copiii au nevoie de opt pana la zece ore de somn in fiecare zi, in functie de varsta lor. Un program regulat de somn, un ritual calmant la culcare si adormitul devreme pot ajuta la un somn suficient si calitativ.

Stresul

Stresul este reactia corpului tau atunci cand se simte amenintat intr-un fel. Copilul ar putea avea probleme cu un subiect solicitant la scoala, presiune din partea parintilor asupra temelor, discutii in familie sau o cearta cu un prieten. Stresul pe termen lung poate afecta si memoria. Incurajarile parintilor, evitarea discutiilor in fata copiilor si exercitiile fizice regulate pot scadea presiunea si creste concentrarea.

Copii inzestrati sau plictisiti

Unii copii, in special cei dotati, pot deveni usor plictisiti. Vor avea impresia ca nu au nimic nou de invatat si nu vor fi atenti si concentrati in orele de studiu. Le displace rutina, aceasta putand fi perturbatoare pentru ei. Vor cauta ceva care sa le tina mintea ocupata.

Folosirea excesiva a dispozitivelor electronice (tablete, telefoane, televizor)

O multime de studii s-au publicat deja despre impactul negativ al dispozitivelor electronice asupra dezvoltarii copilului. Intr-un studiu prezentat de catre Societatea de Radiologie din America de Nord, cercetatorii au descoperit ca, tinerii cu asa-numita dependenta de internet si smartphone au avut scoruri semnificativ mai mari la depresie, anxietate, severitatea insomniei si impulsivitate in comparatie cu un grup de control. (dupa cum este menționat in Radiology Society of North America. Smartphone Addiction Creates Imbalance in Brain).

Un alt studiu aparut in Jurnalul Asociatiei pentru Cercetarea Consumatorilor a descoperit ca a fost redusa semnificativ capacitatea cognitiva ori de cate ori un smartphone este la indemana, chiar si atunci cand telefonul este oprit. (dupa cum arata un studiu Ward, AF, Duke, K, Gneezy, A, & Box, MW. Brain drain: The mere presence of one's own smartphone reduces available cognitive capacityJournal of the Association for Consumer Research.)

Acest lucru nu inseamna, totusi, ca un parinte trebuie sa-si izoleze complet copilul de dispozitivele electronice ci mai degraba sa incercam limitarea utilizarii acestor echipamente.

Este foarte important sa depasim aceasta perioada avand grija de copii, ca ei sa poata ramane optimisti si sanatosi! Este un bun moment sa le oferim dragoste, spijin si grija, ajutandu-i sa invete si sa creasca pregatiti pentru viitor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre