Copii manipulatori. Cum le corectezi acest comportament

/ / Modificat: 2019-11-11
Copii manipulatori. Cum le corectezi acest comportament

Copiii reprezinta inocenta, naivitatea si bunatatea. Dar este incontestabil faptul ca multi micuti manipuleaza oamenii din jurul lor, pentru a-si croi drumul. Ne nastem avand in cap o placa plana pe care construim in functie de experientele noastre si de ce invatam de-a lungul vietii.

Copiii nu se nasc stiind sa manipuleze, dar invata ca manipularea este un instrument puternic pentru a realiza ceea ce isi doresc si o pun in practica atunci cand considera ca este necesar, potrivit psihologului Sofía Gil Guerrero.

Cum te manipuleaza un copil?

Este posibil ca cel mic sa fi invatat sa foloseasca manipularea, deoarece a observat acest tip de comportament la cineva din jurul sau. Adultii folosesc frecvent manipularea!

Dar copiii invata ca manipularea poate fi un instrument util pentru ei din intamplare. Iata un exemplu simplu:

Baiatul ii cere mamei sa-i cumpere o acadea, iar mama ii spune NU. Copilul incepe sa planga si sa insiste ca mama sa-i cumpare acadeaia, dar aceasta ii spune din nou un NU hotarat. El isi ridica nivelul de agresivitate. Pe langa plans, incepe sa urle si sa loveasca cu piciorul. Mama continua sa spuna NU. Copilul isi creste si mai mult nivelul de agresivitate. Plange, striga, loveste, insulta si incepe sa arune articole din supermarket. Mama se enerveaza foarte tare si decide sa-i cumpere acadeaua pentru a pune capat acelei situatii stanjenitoare.

GRESIT!! ! Baiatul a devenit atat de agresiv pentru a vedea daca asa o convinge pe mama lui sa-i cumpere acadeaua. Si a reusit. Ce se intampla atunci? Este foarte simplu. Copilul a invatat ca de fiecare data cand vrea sa obtina ceva trebuie doar sa-si creasca agresivitatea. Si va include aceasta strategie in repertoriul sau, astfel incat sa o poata folosi in situatii similare.

Ce sa faci cand copilul incearca sa te manipuleze

  • Cel mai important lucru, atunci cand cel mic recurge la acest tip de comportament, este ca parintii sa nu cedeze absolut deloc. El trebuie sa invete ca prin manipulare nu va avea niciun beneficiu. Dar, pentru aceasta, parintii trebuie sa isi controleze emotiile si sa nu permita micutului sa obtina nimic in acest fel.
  • In loc sa te enervezi si sa iti pierzi cumpatul din cauza comportamentului micutului, trebuie sa ramai calm. Este necesar ca el sa perceapa ca nu a fost capabil sa-si destabilizeze emotional parintii, trebuie sa ramai ferm pe pozitie pentru a renunta la incercarile sale de manipulare.
  • Copilul trebuie sa invete ca nu va primi nimic cu un astfel de comportament, nici macar atentia parintilor sai. Ar trebui sa comunici cu el doar atunci cand comportamentul lui necorespunzator a incetat.
  • Nu poti uita ca cele doua ingrediente fundamentale pentru cresterea si educarea cu succes a micutului sunt disciplina si dragostea. Ambele trebuie sa fie echilibrate. Disciplina este necesara! Sa nu cedezi la incercarile lui de manipulare este unul dintre cele mai bune cadouri pe care il poti oferi copilului. 
  • Incearca sa raspunzi la aceste intrebari: Unde se comporta, de obicei, asa? Cu cine are acest comportament? Ce face pentru a manipula? Cu siguranta, dupa ce iti raspunzi la aceste intrebari, vei primi multe informatii  care te vor ajuta sa gestionezi eficient comportamentele manipulatoare ale copilului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Manipulare Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre