Probleme controversate de parenting. Tu cum le rezolvi?

/ / Modificat: 2015-02-20
Probleme controversate de parenting. Tu cum le rezolvi?

Experienta de a creste un copil implica si o serie probleme controversate de parenting, cu solutii dificil de luat. Orice parinte isi doreste tot ce poate fi mai bun pentru copilul lui, insa drumul catre aceste idealuri este uneori presarat de obstacole.

Dezinformarea si ideile preconcepute sunt cele mai mari piedici in luarea unor decizii corecte. Chiar si asa, specialistii au intotdeauna recomandari avizate pentru problemele comune cu care se confrunta parintii din lumea intreaga.

Vaccinarea

Fara doar si poate, vaccinarea ramane una dintre subiectele controversate de parenting, in special pe fondul parerilor contradictorii privind siguranta imunizarii copiilor.

vaccin-copil

De cand cercetatorul britanic Andrew Wakerfield a publicat un studiu care asociaza vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) cu autismul, parintii au inceput sa fie mult mai sceptici in privinta acestei forme de prevenire a bolilor copilariei.

Cercetarea savantul englez a fost declarata frauduloasa dupa 12 ani de la publicarea sa, insa scepticismul parintilor fata de aceasta vaccinare a ramas aproape la fel de mare. Multi parinti considera ca vaccinurile recomandate pana la varsta de 2 ani sunt numeroase si administrate la varste prea fragede, deci potential periculoase.

Expertii medicali contrazic aceste speculatii, de vreme ce imunizarea celor mici este o forma foarte simpla de prevenire a bolilor cu potential letal la varste mici (rujeola, oreionul, tusea convulsiva etc.).

Medicii pediatri sustin in unanimitate ca beneficiile vaccinurilor la copii sunt mult mai importante decat riscurile lor aproape nesemnificative (asa-zisa predispozitie nedemonstrata inca la autism, ADHD, astm sau alergii)

Alaptarea versus hranirea cu biberonul

Viitoarele mamici sunt coplesite cu recomandari arzatoare de a-si alapta bebelusul, simtindu-se rusinate sau vinovate daca acest lucru nu este posibil dupa nastere. Iar daca aproximativ 75% de proaspete mamici incearca sa alapteze imediat dupa nastere, doar 44% continua sa isi hraneasca bebelusul la san dupa ce acesta implineste 6 luni (din diverse motive).

mama-alaptare-bebe

Desi specialistii confirma faptul ca exista mai multe beneficii in cazul alaptatului comparativ cu hranirea bebelusului cu biberonul, cea de-a doua varianta nu este o tragedie, ci o varianta aproape la fel de buna ca laptele matern.

Mamele care nu pot, din diverse motive, sa alapteze, nu ar trebui sa se simta vinovate din aceasta cauza.

Formulele de lapte pentru sugari disponibile in prezent sunt sigure si suficient de hranitoare pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului.

Dormitul cu bebelusul in acelasi pat

Un sondaj efectuat de revista American Baby a scos la iveala un fenomen interesant: 65% din 4.500 de mame chestionate au dormit in acelasi pat cu bebelusul lor si au continuat sa faca acest lucru pana cand copilul a crescut suficient de mare pentru a-si dori sa doarma separat.

somn-copil-mama

Unii parinti cred ca acest obicei determina copilul sa planga mai putin, sa se ataseze mai usor de parinti, sa se simta in siguranta si sa fie mai increzator in fortele proprii cand creste.

In acest caz, specialistii sunt vehementi: riscurile de a imparti patul cu un copil sunt mult prea mari. Cel mic este de patru ori mai predispus mortii subite a sugarului si sufocarii in somn.

Pe de alta parte, dormitul in aceeasi camera cu copilul, in primele 3 luni de viata, este un obicei benefic.

Tu cu ce probleme controversate de parenting te-ai confruntat si cum le-ai solutionat? Spune-ne parerea ta in sectiunea comentariilor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme parinti Abilitate rezolvare probleme copii

Articole recomandate

Citeste si despre