Cum sa cresti copii buni intr-o lume rea

/ / Modificat: 2023-12-15
Cum sa cresti copii buni intr-o lume rea

Modul de viata al familiei moderne s-a schimbat. Suntem atat de ocupati sa alergam incoace si incolo, sa mergem la serviciu, sa respecta diverse termene, sa luam copiii de la diferite activitati, incat nu prea mai avem timp sa stam si sa vorbim unii cu ceilalti.

Lipsa de timp (si de bani)

O piata a locurilor de munca in continua schimbare si cresterea costurilor de trai au dus la cresterea cheltuielilor parintilor. Consecinta este ca pentru a-si castiga existenta ei petrec din ce in ce mai putin timp cu copiii lor.

Conform diferitelor studii, parintii din ultimii ani petrec cu 40% mai putin timp cu copiii lor decat o faceau parintii din anii 1960 si 1970.

In plus parintii pot deveni atat de suprasolicitati, din cauza problemelor de la birou, incat atunci cand vin acasa seara tarziu, nu le mai ramane niciun pic de energie emotionala pentru copiii lor.

Obtinerea satisfactiei

In epoca in care traim consumul joaca un rol important. Iata ce spunea un tata: "Copiii mei insista ca trebuie sa aiba Nintendos, cele mai recente jocuri video, haine de designer, propriul telefon, un computer."

"Desigur, computerele, jocurile video, parcurile de distractii si alte lucruri care nu au fost disponibile generatiei anterioare pot fi foarte atractive pentru copii", spune dr. Frank Vitro, profesor la Texas Woman's University.

„Dar parintii trebuie sa fie atenti. Mesajul pe care adesea il primesc copiii este ca materialismul este mai important decat valorile adevarate. Nu conteaza ce au invatat sau cate fapte bune au facut. Societatea noastra s-a indepartat de ceea ce este moral si etic si ne concentram mai mult pe satisfactia materiala."

Pentru a inrautati si mai mult lucrurile, adesea copiii petrec cateva ore bune pe zi in fata televizorului, absorbind valori pe care putini parinti si le doresc pentru copiii lor.

"Suntem o societate in regres, iar copiii devin tot mai constienti de violenta prin intermediul mass-mediei", spune dr. Ned Gaylin, profesor de studii de familie la Universitatea din Maryland. "Si chiar daca pustii nu traiesc intr-un mediu violent in mod direct - desi unii dintre ei traiesc - stiu despre violenta prin intermediul ecranelor de televizor".

Potrivit unui studiu, pana cand un copil american ajunge la varsta de 15 ani, el va fi vazut pana la 15000 de crime la televizor.

Exista speranta pentru copiii de astazi? Iata cateva sugestii pentru a face fata obstacolelor moderne pentru a creste copii buni.

Cum sa te pui in pielea celuilalt

Prin repetare si avertizare frecventa poti sa-i imprimi copilului tau valori pozitive. Invata-ti copilul diferenta dintre bine si rau si indeamna-l sa actioneze intr-o maniera morala. Daca manifesta atitudini, actiuni sau limbaj, cu care nu esti de acord, spune-i copilului tau cum te simti, dar intr-o maniera serioasa si ferma.

Una dintre cele mai importante valori morale pe care trebuie sa o invete copilul tau de la tine este grija fata de alte persoane.

"Inca de la o varsta frageda trebuie sa-i vorbesti despre sentimente, sa-i reamintesti cum s-a simtit cand a fost tratat la fel cum trateaza el acum pe altcineva si sa-si foloseasca imaginatia pentru a se pune in pielea celeilalte persoane", spune dr. Michael Schulman, autorul cartii „Bringing Up a Moral Child”.

Puncteaza in fiecare zi cate o lectie

Foloseste experientele zilnice ale copilului tau ca o rampa de lansare pentru discutii despre moralitate. De exemplu, fiica ta poate sa vina intr-o zi acasa de la scoala si sa spuna ca un coleg a copiat la testul de istorie.

In calitate de parinte, poti sa-i pui intrebari care sa stimuleze gandirea copilului tau pe linii spirituale - ajutandu-l sa inteleaga ca a copia la un test este o inselaciune si o forma de minciuna, la fel si a lua o nota mare fara sa invete si, prin urmare, este o forma de furt.

Cheia pentru a avea discutii utile cu tinerii este sa asculti.

"De multe ori in secunda in care copiii incep sa vorbeasca, parintii sar imediat si le spun ce sa gandeasca inainte ca micutii sa le explice despre ce este vorba", spune dr. Susan Mackey, director de studii postuniversitare la Institutul de Familie de la Universitatea Northwestern. "Dar daca faceti asta, copiii vostri vor incepe sa se inchida in ei".

Gandeste-te la ceea ce spune copilul tau si asigura-te ca il intelegi in mod corespunzator. Procedand astfel, construiesti o conexiune cu copilul. Cu totii apreciem cand suntem intelesi si sentimentele noastre sunt validate.

Faptele sunt mai puternice decat vorbele

Prin puterea exemplului tinerii invata cum sa trateze alte persoane, chiar mai mult decat in urma discutiilor.

"Copiii invata observand ceea ce fac parintii lor, deci este important sa fii genul de persoana pe care vrei sa o aiba copiii tai in preajma", spune dr. Vitro.

Copiii invata sa se comporte onest atunci cand parintii lor se comporta cu ei onest. Ei invata ca este important sa te tii de cuvant, cand parintii lor isi tin promisiunea de a petrece dupa-amiaza cu ei.

Iti inveti copilul valorile morale atunci cand iti pastrezi calmul, desi esti blocat in trafic. De asemenea ii poti preda aceste valori la adunarile sociale, in salile de asteptare si la evenimentele sportive.

Tine minte, totusi, ca micutii copiaza de asemenea comportamentul nostru, care nu este atat de laudabil. Copiii observa atunci cand parintii spun un lucru si fac altul.

Desigur, niciunul dintre noi nu este perfect, asa ca atunci cand facem greseli, trebuie sa le recunoastem si sa vorbim cu copiii nostri despre cum ar fi trebuit sa ne comportam diferit.

Traditiile construiesc unitatea

Un copil cu radacini sigure va avea mult mai multe sanse de a adopta valorile familiei sale. O modalitate de a-i oferi copilului tau legaturi puternice de familie este prin traditii. Ritualurile sunt un mod regulat de a spune ca familia este importanta si ca te poti baza pe fiecare.

Orice poate deveni o traditie, daca familia respectiva depune efortul pentru a face din asta un lucru important. De exemplu, discutiile dinainte de culcare, cand parintele si copilul isi impartasesc ganduri, poate servi ca ritual de incheiere a zilei. Toate aceste obiceiuri pot deveni traditii nepretuite: cititul povestilor inainte de culcare, o tabara de familie in fiecare vara, modelarea unui om de zapada dupa prima zapada din fiecare iarna, micul dejun in fiecare sambata dimineata.

Unul dintre cele mai importante ritualuri este masa in familie. Familiile trebuie sa aiba un timp regulat pentru a vorbi, iar cina este o modalitate frumoasa de a va reconecta dupa o zi departe unul de altul. Dar daca toti va luati mancarea si mergeti la trei televizoare sau la un calculator, atunci membrii familiei tale nu vor avea parte de acea interactiune.

Nu folosi televizorul pe post de bona

A fi parinti responsabili inseamna a reglementa timpul petrecut in fata ecranelor de orice fel. Petrecerea unui timp indelungat in fata televizorului sau a tabletei, ii priveaza pe membrii familiei de oportunitatile de a interactiona unul cu celalalt. Evalueaza cu atentie ce programe de televiziune merita vizionate. Rezista tentatiei de a lasa copiii in fata televizorului, astfel incat sa poti realiza diverse lucruri prin casa, folosind in mod efectiv televizorul pe post de bona.

Pe de alta parte, propune-ti, cel putin ocazional, sa urmaresti alaturi de copii programele de televiziune pentru a vedea la ce se uita si pentru a discuta ulterior despre ele.

Redirectioneaza din timpul petrecut in mod normal in fata televizorului catre cititul unei carti impreuna. Nu numai ca lectura creeaza un sentiment de apropiere intre membrii familiei, dar este si un stimulent pentru conversatie.

Indiferent cat de puternice sunt influentele din exterior, parintii sunt primii profesori si au cea mai mare influenta asupra copiilor lor. Pentru a-i invata valorile morale, parintii trebuie sa ramana responsabili atunci cand vine vorba de cresterea copiilor lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cresterea copii minunati Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre