Ce sa-ti inveti fetita despre ce inseamna sa fii mama

/ / Modificat: 2014-03-12
Ce sa-ti inveti fetita despre ce inseamna sa fii mama

Sa fii mama este o experienta minunata si unica in viata, pe care o inveti din mers, atunci cand te "lovesti" de ea. Nimeni nu stie cum este sa fii mama, dar se invata - cu munti de rabdare, dragoste, dar si prin increderea in cel de-al saselea simt: al maternitatii.

Este greu sa ti-o imaginezi pe fiica ta de numai cativa anisori in postura de mama, dar stii bine ca acel moment va veni si daca nu vrei sa o ia prin surprindere, trebuie sa o ajuti de mica sa-si dezvolte cateva abilitati esentiale care o vor ajuta sa se descurce din primul moment in care-si va tine copilul in brate!

Exista mai multe tipuri de iubire

Va veni un moment, nu foarte indepartat in copilaria fetitei tale, in care iti va pune una dintre intrebarile care, pe moment, te vor bloca: ce este iubirea? Fii pregatita sa-i raspunzi cat mai pe intelesul ei, fara a uita ca, printre tipurile de iubire care exista, se regaseste si cea de mama. Ofera-i cateva exemple despre ce inseamna aceasta iubire, folosindu-te de experienta ta personala cu ea.

Intuitia este un aliat de incredere

Invata-ti copilul sa-si "ascuta" cat poate de mult simtul intuitiei si sa invete sa se bazeze pe el, atunci cand se afla in impas. Increderea in propria intuitie in rezolvarea problemelor cotidiene, la scoala sau in viata personala, o vor ajuta sa iasa din multe incurcaturi. Si chiar daca nu se va dovedi a fi solutia perfecta, macar si-o va face "cu mana ei", neinfluentata de nimeni.

Sa fii mama nu inveti decat partial din carti, restul sta in abilitatea de a intui solutii la probleme in vederea protejarii pruncului tau.  

Ingrijirea copilului e mai mult decat joaca si distractie

Probabil ca te intrebi cum ai putea ajuta o copila de numai cativa anisori sa inteleaga ce inseamna, cu adevarat, sa fii mama si ce presupune ingrijirea copilului. Exista cateva metode prin care o poti ajuta sa inteleaga ca, dincolo de joaca, iesiri in parc si dulciuri, exista si alte responsabilitati pe care mamicile le au atunci cand au copii, prin intermediul jocurilor de rol, care te ajuta sa exemplifici spalatul copilului, schimbatul scutecelor si ingrijirea lor pe papusi ori in situatii imaginare. De asemenea, daca fetita are un fratior mai mic, o poti implica in ingrijirea lui, pentru a intelege mai bine adevaratul rol al mamei.

Frumusetea interioara o eclipseaza pe cea exterioara

mama-fiica-pedichiura

Fetita ta, ca orice copil mic sau adolescent cand va creste, va defini, probabil, frumusetea prin intermediul aspectului exterior, hainelor alese sau coafurii ori machiajului. Insa cel mai important lucru este sa o ajuti sa vada si sa inteleaga cat este de valoroasa frumusetea interioara, a sufletului.

Chiar daca atunci cand este mama nu va mai apuca sa acorde atat de multa atentie unghiilor, parului sau hainelor, frumusetea interioara va fi constant "hranita" de iubirea pe care copilul si ceilalti i-o poarta. Frumusetea sufletului este stimulata si calauzita prin cuvinte frumoase, vorbe blande, gesturi afective, declaratii de dragoste, mangaieri si saruturi intre tine si copil.

Bucuria sta in lucruri marunte

Atunci cand nu esti mama, nu stii sa apreciezi lucrurile marunte, intrucat nu simti pe pielea ta ce inseamna satisfactia sufleteasca si bucuria de a privi zambetul copilului tau, de a-i surprinde primii pasi sau de a auzi primul "mama" rostit cu atata inocenta si sinceritate din gurita lui.

Nici fetita ta nu le va aprecia cu adevarat decat atunci cand isi va tine, pentru prima oara, copilul in brate. Insa nu inseamna ca nu o poti ajuta sa simta satisfactia si bucuria din lucrurile simple care i se intampla si sa nu puna mai mult pret decat trebuie pe lucruri materiale.

Invat-o sa aprecieze un simplu "multumesc", un dar simbolic, un gest tandru ori bucuria de a ajuta o persoana la nevoie.

Mama are intotdeauna dreptate

ras-mama-copil

Chiar daca la varste mici, dar mai ales la adolescenta, se va revolta impotriva masurilor care nu ii convin - nu are voie afara, nu are voie sa stea in oras dupa o anumita ora, nu are voie sa primeasca anumite gadgeturi si nu te arati prea docila cu anumite activitati pe care le testeaza - va veni si momentul in care va simti pe pielea ei cum este sa nu fie ascultata, desi stie ca are dreptate.

Va veni vremea in care va intelege ca pedepsele si regulile dure pe care i le-ai impus odinioara aveau rolul lor. Din pacate, la varste mici, nu o poti face sa inteleaga ca "sunt spre binele ei" decat evidentiindu-i exact eventualele pericole, consecinte sau... pur si simplu lasand-o sa se confrunte cu ele, acolo unde repercusiunile nu sunt grave.

Dorintele si aspiratiile personale se vor confunda cu ale copilului

Fetita ta va avea multe accese de egoism si narcisism, de-a lungul copilariei, dorintele si aspiratiile ei primand in fata oricaror pretentii ale celorlalti. Insa atunci cand va deveni mama, tot ce isi dorea pentru ea se va evapora in fata visurilor si dorintelor pe care le are copilul.

Visurile pruncului vor deveni ale ei, iar dorintele vor fi puse pe un piedestal in fata tuturor doleantelor familiei. Si nu va fi un sacrificiu, asa cum ar parea ca este, la prima vedere, ci o dragoste nemarginita, pe care mama este dispusa sa o transpuna in orice gest.

Nu intelege cum este sa imparti iubirea sau idealurile cu cineva, atunci cand este mica, dar o poti invata sa fie generoasa, respectuoasa cu cei din jur si sa-si imparta bunurile cu ei, oricat de mici ar fi. Este o lectie buna de viata pentru maturitate.

Increderea trebuie castigata... cu multa munca

Atunci cand esti parinte, esti mai precauta ca oricand si nu ai incredere in absolut nimeni, de teama ca nu care cumva cineva sa-ti insele asteptarile si sa te faca, pe tine, dar si pe copil, sa suferiti.

Este important sa-ti ajuti fetita de mica sa fie selectiva cu persoanele in care are incredere, o virtute care se castiga cu greu si cu mult efort. Va evita multa suferinta, mai tarziu, daca va sti sa aiba incredere doar in cine merita si atat.  

Ce alte lucruri crezi ca ar trebui sa-ti inveti fiica despre ce inseamna sa fii mama sau despre calitatile pe care un parinte trebuie sa le intruneasca? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Experienta mama Crestere copii Ingrijire copii Crestere fetite

Articole recomandate

Citeste si despre