Cadouri importante pentru copilul tau, gratuite

/ / Modificat: 2014-01-09
Cadouri importante pentru copilul tau, gratuite

Cele mai importante si valoroase cadouri pe care le poti face copilului tau sunt gratuite, vin din suflet si au menirea de a contribui la dezvoltarea si formarea educatiei lui. Sunt cuvintele de suflet, gesturile de afectiune si valorile spirituale pe care le imparti cu el si cu ajutorul carora incerci sa cresti un copil puternic, sanatos si fericit. Iata ce cadouri trebuie sa daruiesti micutului tau, pe tot parcursul copilariei lui!

Vorbele calde si gesturile de afectiune

Spune-i copilului in fiecare zi cat de mult il iubesti, indiferent daca esti suparata pe el ori daca este pedepsit pentru vreo boacana comisa. Iubirea pentru el nu trebuie conditionata de comportamentul si actiunile lui. Copilul trebuie sa stie ca este iubit si apreciat in sanul familiei, indiferent de ceea ce face.

Nu uita sa asociezi vorbele pline de caldura pe care i le adresezi cand iti exprimi afectiunea cu gesturi - imbratiseaza-l, saruta-l pe frunte, mangaie-l etc. Sunt cele mai frumoase si importante cadouri pe care i le poti darui zilnic, de-a lungul intregii copilarii.  

Impartasirea valorilor importante de viata

Unele dintre cele mai importante daruri spirituale pe care le poti oferi este sa-i impartasesti de mic valorile religioare in care tu si familia ta credeti si sa il cresteti in spiritul lor. Si alte abilitati, care tin de valori importante de viata, sunt esentiale pentru modul in care copilul creste si se dezvolta personal si social. Abilitatile de a fi generos, empatic, rabdator, responsabil, politicos, cinstit si tolerant sunt "daruri" la fel de pretioase pentru cel mic.

Cladirea increderii si stimei de sine

Consolidarea increderii si stimei de sine reprezinta doua dintre cele mai importante daruri pe care trebuie sa le oferi zilnic copilului tau. Acestea trebuie stimulate constant in dezvoltarea celui mic prin cateva masuri simple si la indemana oricui parinte.

Nu te costa nimic sa-ti lasi copilul sa exploreze mediul inconjurator si necunoscutul si sa-l incurajezi, prin vorbe si gesturi, in tot ceea ce vrea sa intreprinda. In acest fel, il ajuti sa-si dea seama ca este capabil si sa aiba mai multa incredere in propriile forte.

Infruntarea esecurilor si perseverenta

Pe masura ce copilul mai adauga un an la varsta lui, se loveste "cu capul" de o multime de situatii si probleme, dar si cu experiente de viata in fata carora se impotmoleste. Chiar daca ii place mai mult gustul victoriei, viata, chiar si in copilarie, este cladita atat pe reusite, cat si pe esecuri. Acestea din urma sunt destul de greu de "digerat" de catre un copil obisnuit sa obtina si sa aiba mereu tot ce isi doreste.

Fa-i un cadou grozav si invata-l sa depaseasca cu succes esecurile de care se va lovi inca din primii ani ai copuilariei, cand nu va putea termina puzzle-ul sau lego-ul, cat si in anii de scoala, cand nu va putea rezolva o tema sau va lua o nota mica la un examen. Ajuta-l sa invete din greseli si sa vada in ele oportunitatea de a merge inainte, cu fruntea sus.  

Cultivarea pasiunii pentru citit si invatat

Unul dintre cele mai spectaculoase si frumoase cadouri gratuite pe care le poti oferi copilului tau este pasiunea pentru citit. Incurajeaza-l de mic sa se apropie de lumea cartilor si universul magic al povestilor si cultiva-i constant pasiunea pentru invatat lucruri noi. Il va ajuta sa experimenteze tot soiul de situatii noi, dar si sa-si imbogateasca cultura generala, atat de importanta in anii de scoala si la maturitate.  

Sanatatea si relaxarea parintilor

Ai grija sa fii mereu sanatoasa, relaxata si fericita! Este unul dintre cadourile cu care iti vei bucura prichindelul in fiecare zi. Preocupa-te de tine insati pentru a fi capabila sa cresti un copil puternic, fericit si sanatos!  

Timpul de calitate

Fiecare moment petrecut alaturi de copil este unic si da nastere unor experiente memorabile in sanul familiei voastre. Asigura-te insa ca timpul petrecut alaturi de cel mic, chiar daca este putin, este fructificat la maxim. Faceti impreuna activitati ori aventurati-va in experiente si discutii care sa va ajute sa va cunoasteti mai bine, sa va consolidati relatia, sa invatati ceva nou si sa va distrati copios impreuna.

Tu ce alte cadouri gratuite crezi ca mai poti oferi copilului tau, de-a lungul copilariei? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectii viata copii Educatie copii Dezvoltare copii Timp calitate copii Incredere sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre