7 idei preconcepute despre mamici, care ne enerveaza

/ / Modificat: 2014-11-20
7 idei preconcepute despre mamici, care ne enerveaza

Majoritatea mamicilor sunt nedreptatite de parerile rautacioase sau ideile preconcepute pe care si le formeaza adesea cei din jur. Da, se intampla sa mai duci copilul la scoala in pijamale, sa poarte o bluzita murdara o zi intreaga sau sa aiba parul incalcit uneori.

De aici si pana la a lansa acuzatia ca o mama care se loveste de astfel de situatii este denaturata este o cale lunga. Acesta nu este singurul exemplu de remarca rautacioasa pe care o aud frecvent mamicile. Iata si alte pareri sau stereotipuri enervante care s-au format in jurul mamicilor!

Nu fac decat sa se planga toata ziua ca le este somn

Da, si-ar dori sa doarma, dar nu o pot face! Este o dorinta precedata de numeroasele nopti din primele luni de viata ale copiilor in care au fost nevoite sa se trezeasca de cateva ori pe noapte. La acestea se mai adauga si alte treburi zilnice: curatenia, cumparaturile, plimbarea copiilor, gatitul si alte activitati consumatoare de energie.

Nu trebuie acuzate ca isi doresc sa recupereze somnul pierdut de-a lungul timpului. Ar trebui sa fie criticate daca nu fac altceva decat sa doarma toata ziua, neglijandu-si astfel copii, familia, sotul etc.

Sunt tot timpul nearanjate si nemachiate

Da, de multe ori sunt nemachiate, au uitat cand au fost ultima oara la salon sau cand si-au cumparat o haina in tendinte si poate ca trec si 3-4 zile pana sa se spele pe cap. A sacrifica timpul dedicat ingrijirii personale pentru a strecura o vizita la medic cu copilul sau o sesiune rapida de cumparaturi in program este singurul mod in care multe mamici reusesc sa impace toate treburile dintr-o zi.

Timpul pentru ingrijirea personala este si mai limitat atunci cand au 2, 3 sau 4 copii in grija. Absenta de la ultima programare la salon sau radacinile nevopsite sunt justificate, spunem noi, in aceste cazuri.  

Sunt obsedate cu alimentatia copilului

Alimentatia copiilor a devenit o sabie cu doua taisuri in epoca moderna, in care tot mai multe produse comercializate sunt imbuibate de aditivi nocivi pentru sanatate. In plus, descoperirea unui trend alimentar relativ nou pe piata - eco sau bio - le fac sa fie tot timpul preocupate de ceea ce pun in farfuria copiilor. Incercarea de a-si lamuri confuziile legate de beneficiile acestor alimente eco in detrimentul celor traditionale poate deveni exasperanta pentru cei din jur. Insa pana una alta, sanatatea copiilor ramane prioritatea lor si este firesc sa le intereseze tot ce misca in acest sens.

Tot o obsesie alimentara pentru care mai sunt criticate este legata de retete, strecurarea legumelor in meniu sau tipul de lapte praf potrivit pentru bebelusi. Din moment ce ele sunt singurele responsabile pentru ceea ce copiii lor mananca in fiecare zi, iar meniul celor mici se schimba de la o luna sau un an la altul, este si firesc ca alimentatia sa fie un subiect comun de conversatie pentru ele.

Vorbesc numai despre copii

Este o remarca rautacioasa pe care mamicile o surprind frecvent in jurul lor. Insa ar trebui ca acele persoane care se "plang" ca mamicile vorbesc doar despre copii sa se puna in locul lor. Atunci cand petrec 24 de ore din 24 cu bebelusii, este normal ca subiectele de conversatie sa graviteze in jurul lor.

Tine si de abilitatile interlocutorilor de a le scoate din zona aceasta de confort conversational si de a le deschide apetitul pentru alte subiecte. Daca ei nu fac decat sa le asculte sau, si, mai mult, sa aprofundeze subiectul "copii" cu si mai multe intrebari, nu ar trebui sa se planga ca sunt intoxicati de astfel de discutii.

Urasc si critica femeile care nu au copii

Exista o falsa impresie ca mamicile acuza sau critica femeile care au ales sa nu devina mame. Indiferent ca au facut-o pentru a-si construi o cariera sau pentru ca nu au fost coplesite de sentimentul maternitatii, este strict treaba lor. Mai mult chiar, mamicile stiu ce inseamna sa cresti un copil, de cat devotament si rabdare este nevoie, si chiar incurajeaza femeile sa devina parinti doar in masura in care se simt pregatite.

Mai exista si preconceptia conform careia mamicile se simt mult superioare in fata femeilor fara copii. Sa ai copii nu este o reusita sau un proiect profesional, ci o alegere pur personala. Statutul de mama nu ofera un plus de omenie sau abilitati net superioare in fata altei femei.  

Se dau tot timpul ocupate

Nu este o lamentare, ci o stare de fapt! Poate ca multi s-au plictisit sa le auda ca sunt mereu ocupate, ca nu-si vad capul de treaba sau ca nu au timp de nimic, dar este crudul adevar. Ingrijirea unui copil mic este un job cu norma intreaga, in care multe dintre ele reusesc, cu indemanare si iscusinta, sa strecoare si curatenia casei, si proiectul pentru serviciu, si gatitul sau cumparaturile.

Poate daca ziua ar avea mai mult de 24 de ore, nu ar mai fi nevoite sa refuze periodic o iesire la teatru, cu prietenii sau o petrecere "mondena". Pana atunci insa, fac si ele tot ce pot pentru a impaca viata de mama cu cea personala si sociala. Uneori, le iese, alteori nu!  

Sunt lenese si dezordonate

Impresia apare in urma haosului care tinde sa se formeze in casa, cand copiii imprastie jucariile peste tot, cand preocupate sa faca baie acestora, lasa vasele nespalate etc. Poate ca nici sifonierul nu mai are hainele aranjate la dunga in el si vraful de haine de calcat depaseste cu mult inaltimea copiilor. Este, intr-adevar, o problema de organizare. Insa oricat de ordonate ar fi acestea, exista situatii imprevizibile care apar atunci cand au copii care le dau planurile peste cap si le incurca "agenda".

Poate ca da, uneori raman in urma cu curatenia, spalatul hainelor si alte lucruri, insa este doar o chestiune de timp. De aceea, este urat si enervant sa se creeze impresia ca sunt lenese. Poate multi ar trebui sa se gandeasca cum de mai au timp sa respire atunci cand au grija de copii, se ocupa de curatenie, cumparaturi, gatit si, poate, si de un serviciu.  

Ce alte lucruri, remarci sau stereotipuri enervante ai mai auzit in jur la adresa mamicilor? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Idei preconcepute mamici

Articole recomandate

Citeste si despre