Timp liber de calitate. Sapte activitati care ii ajuta pe copii sa se dezvolte

/ / Modificat: 2021-10-20
Timp liber de calitate. Sapte activitati care ii ajuta pe copii sa se dezvolte

Copiii au nevoie permanent de activitati care sa ii tina ocupati, sa le solicite interesul si sa ii ajute sa se dezvolte. De aceea este important ca parintii sa le ofere alternative pentru a-si petrece timpul liber, atat in casa, cat si afara.

Este esential sa stiti ce ii pasioneaza pe copiii vostri, ce hobby-uri au si sa le canalizati energia intr-o anumita directie. Dincolo de pasiuni, exista cateva activitati care sunt esentiale in dezvoltarea copiilor si care dau rezultate excelente pe termen lung.

Activitati care il ajuta pe cel mic sa se dezvolte si ii umplu timpul liber

Maria Montessori, atat de cunoscuta pentru metodele de educatie pe care le-a propus, vine in ajutorul parintilor cu o schema care cuprinde sapte tipuri de activitati ce pot fi puse in practica oricand, oriunde, fara costuri. Acestea pot fi idei excelente pentru dupa-amiezile petrecute acasa, pentru weekend-uri sau chiar pentru vacante.

1. Participarea la treburile casei

Este important sa-i invatam pe copii cat mai devreme sa fie responsabili si autonomi. La fel de important este, insa, cum le comunicam faptul ca vrem sa ne ajute la treburile gospodaresti. Pentru ei treburile casei trebuie sa fie o provocare, nu o corvoada sau o pedeapsa.

De exemplu, daca faceti un obicei din a-l pune pe copil sa faca ordine in camera lui, el va invata de mic ca este important sa aiba grija de spatiul in care locuieste. Un alt lucru invatat va fi acela ca aveti incredere sa-i incredintati aceasta misiune pentru camera lui. Dati-i exemplu si faceti ordine in acelasi timp cu el in alte camere. Copilul va capata incredere in el si va sti ca poate sa duca la bun sfarsit o sarcina.

2. Desenati

Desenul il ajuta pe copil sa isi dezvolte creativitatea, imaginatia, abilitatile motorii si este un exercitiu foarte bun pentru a transmite mesaje. Retineti ca fiecare desen are o semnifiatie importanta pentru copil, prin urmare este important sa il felicitati indiferent ce a desenat, chiar daca are talent sau nu. O reactie nepotrivita din partea voastra ii poate stirbi increderea in sine si il poate face sa se simta nesigur si pe alte planuri.

3. Petreceti timp in natura

Atunci cand vremea permite, o plimbare in aer liber este intotdeauna o idee buna pentru a petrece timpul liber. In acest fel, copilul cunoaste mediul inconjurator, interactioneaza cu realitatea din jurul lui si face miscare.

Este de preferat, daca puteti, sa mergeti cat mai mult pe jos, sa va plimbati si sa respirati aer curat. Chiar daca vremea poate parea neprietenoasa, echipat corespunzator, copilul nu va simti frigul, ci se va bucura de timp de calitate petrecut afara.

4. Creati un spatiu de joaca

Jocul este vital pentru dezvoltarea copiilor. Este felul in care ei percep lumea inconjuratoare si invata o multime de lucruri, prin imitatie. Lasati-i sa se joace atat cat au nevoie, pentru ca acest lucru ii relaxeaza, le stimuleaza imaginatia, ii ajuta sa socializeze si sa isi organizeze mai bine ideile. Oferiti-le spatiul de joaca de care au nevoie, fie ca este in casa sau afara.

5. Cititi

Citind, copiii invata lucruri noi si isi extind cunostintele, isi dezvolta vocabularul, imaginatia, memoria si pot deveni mai creativi. De aceea, parintii trebuie sa inteleaga faptul ca este important sa citeasca si acasa, nu doar la scoala. O poveste inainte de culcare poate fi un exercitiu excelent si puteti face o rutina din asta.

6. Lasati-i sa se plictiseasca

Parintii au impresia ca trebuie sa-i tina mereu ocupati pe copii si ca plictiseala ii afecteaza. Adevarul este ca, atunci cand se plictisesc, copiii sunt provocati sa fie creativi si sa gaseasca solutii pentru a petrece timpul si a scapa de plictiseala. Este un exercitiu foarte bun pentru imaginatia lor, asa ca plictiseala poate fi un lucru bun pana la urma.

7. Fara dispozitive electronice

Potrivit principiilor Mariei Montessori, timpul petrecut de copii pe telefoane sau tablete poate fi daunator si poate provoca dependenta, mai ales la varste fragede. Cei mici pot alege sa petreaca timpul jucandu-se pe telefon sau tableta in loc sa iasa afara, sa se joace cu mingea sau sa faca lucruri care le dezvolta imaginatia. In acest fel, copiii devin dependenti de dispozitivele electronice, isi pierd capacitatea de a socializa, iar lumea virtuala si cea reala incep sa fuzioneze in perceptia lor, creand confuzie si facandu-i sa perceapa realitatea distorsionat.

In concluzie, toate aceste activitati va permit sa petreceti timp de calitate cu copiii vostri, ajutandu-i sa isi dezvolte calitati precum imaginatia, creativitatea, sociabilitatea, sa capete incredere in ei si sa invete lucruri noi, prin joc. Fie ca alegeti sa petreceti timpul afara sau in casa, lista de optiuni de mai sus este potrivita pentru copiii de toate varstele.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Timp liber copii Timp liber familie

Articole recomandate

Citeste si despre