6 jocuri distractive pe care copiii cu deficit de atentie le vor adora

/ / Modificat: 2019-11-21
6 jocuri distractive pe care copiii cu deficit de atentie le vor adora

Sa faci copilul sa te asculte si sa fie atent la tine este unul dintre cele mai mari "razboaie" pe care le are de purtat un parinte, pe langa cele legate de mancare, de folosirea telefonului mobil si de somn.

Este ceva obisnuit ca un copil sa fie distras atunci cand are ceva de facut si sa fie cu capul in nori. Capacitatea de concentrare se educa si ea, insa, si nicio metoda nu este mai potrivita decat jocul.

Cum faci deosebirea intre deficitul de atentie si ADHD

Auzi tot mai des despre copii, mai ales cand intra la scoala, ca au dificultati in a-si mentine atentia asupra unui lucru pentru timp indelungat. Multi ajung sa fie suspecti de ADHD (tulburare de deficit de atentie si hiperactivitate), insa este foarte important sa stii sa faci diferenta intre cele doua.

ADHD este un sindrom cu caracter permanent si impune tratament specializat (pshioterapie, logopedie, psihopedagogie). In schimb, deficitul simplu de atentie face referire la o incapacitate care poate sa dispara in timp, cu conditia sa se intervina oportun si sa se insiste pe remedierea ei.

Inainte de a diagnostica un copil cu ADHD este important sa obtii parerea unui terapeut specializat, care sa faca teste pertinente si sa indice cele mai bune metode de "antrenament" specializat.

Simptome ale deficitului de atentie

Acum ca stim ca ADHD si deficitul de atentie sunt diferite, ne vom concentra pe al doilea concept si pe cateva metode de a antrena atentia copilului tau simple si distractive, pe care le poti aplica la tine acasa.

Semne care indica faptul ca un copil sufera de deficit de atentie:

1. Este distras usor de orice stimul (zgomote, obiecte, lumini etc.)

2. Uita rapid ce are de facut acasa sau la scoala

3. Este dezordonat, uita sarcinile pe care le are si este neglijent cu aspectul sau fizic

4. Este uituc, pare dezorientat si viseaza mult cu ochii deschisi

5. Nu se poate concentra pe un lucru de la inceput pana la sfarsit.

Un psihoterapeut va putea stabili daca deficienta de atentie este una cu caracter permanent, izvorata dintr-o tulburare, sau daca este doar o etapa in care copilul are nevoie pur si simplu de mai multa atentie pentru a o depasi.

Jocuri distractive pe care le poti propune copiilor cu deficit de atentie

Daca ai un copil cu dificultati de atentie, e bine sa stii ca ai la dispozitie o serie de activitati distractive pe care le poate face chiar acasa. Important este sa alegi jocuri cu un nive adecvat si accesibil pentru cel mic, motivandu-l sa progreseze pentru a atinge niveluri de dificultate mai mare si sa devina din ce in ce mai rapid.

Jocurile propuse sunt usor de gasit in librarii, pe internet sau chiar in aplicatii (multe dintre ele gratuite).

1. Jocuri tip labirint - copilul trebuie sa gaseasca o cale neintrerupta de acces de la punctul A la punctul B, fara sa lase pixul jos niciun moment si fara sa priveasca in alta parte pana cand nu il rezolva.

2. Jocuri tip "gaseste diferentele" - pe langa faptul ca sunt distractive, copilul va fi provocat sa fie foarte atent la desenele pe care le are in fata; este foarte important sa se concentreze pe toate detaliile, chiar si pe cele mai mici, pentru a rezolva "problema".

3. Jocuri pe categorii - copilul trebue sa grupeze si sa ordoneze diferite lucruri pe categorii, dupa forma, culoare, animale, obiecte

4. Jocuri tip "gaseste cuvantul" - cand copilul stie deja sa citeasca, poate fi provocat sa identifice cuvinte in tabele cu multe litere. Va trebui sa fie foarte atent la plansa din fata sa si sa stie exact cate cuvinte ar trebui sa gaseasca in puzzle. Poti sa ii faci chiar tu astfel de planse, care sa contina, eventual, informatii legate de ceea ce tocmai a invatat la scoala (nume de orase, de exemplu).

5. Jocuri de memorie - copilul este pus in fata a doua imagini cu figurine care se regasesc si in una si cealalta, apoi va trebui sa le imperecheze doua cate doua, una dintr-o imagine, una din cealalta.

6. Jocuri de repetitie - aici aveti toata libertatea din lume. Puteti repeta cantecul sau preferat, pe al tau, pe al tatalui, pe al fratelui, pe al oricui. Invatarea versurilor unui cantec poate fi un exercitiu placut si un antrenament ideal pentru memoria auditiva. De asemenea, puteti incerca sa "recitati" numerele fara a gresi niciunul, puteti numara din doi in doi sau orice altceva presupune repetitie.

Taguri Jocuri Deficit de atentie Atentie

Articole recomandate

Citeste si despre