Sapte pasi esentiali pentru a-ti recapata autoritatea in fata copilului

/ / Modificat: 2023-02-01
Sapte pasi esentiali pentru a-ti recapata autoritatea in fata copilului

Relatia parinte-copil este una plina de provocari. Se poate intampla uneori sa pierzi controlul si sa nu te mai poti impune in fata copilului.

Motivele pentru care se ajunge la aceasta situatie sunt multiple: poate ai avut o perioada mai incarcata, in care ai lasat garda jos, poate ai petrecut mai putin timp cu copilul si te-ai ocupat mai putin de educatia lui sau poate pur si simplu ati traversat o perioada complicata si, pentru ca el sa sufere cat mai putin, i-ai facut toate poftele. Toate acestea duc la acelasi rezultat: copilul nu te mai asculta, nu face ce ii ceri, te sfideaza, ba chiar iti raspunde obraznic. Ce este de facut? Iata cativa pasi esentiali pe care, daca ii aplici cu rabdare si intelegere, vei reusi sa restabilesti raportul de forte in casa.

1. Da dovada de consecventa. Atunci cand stabilesti o regula, aplic-o de fiecare data. Daca o aplici selectiv sau cedezi des insistentelor copilului, acesta va fi derutat si nu va mai sti daca este o regula adevarat sau nu.

2. Da dovada de claritate clar. Comunica deschis si clar ce iti doresti sa faca copilul. Subliniaza regulile, fii concis si nu lasa loc de interpretare. Copiii au nevoie sa le explici in cuvinte cat mai putine si pe intelesul lor ce este nevoie sa faca.

3. Stabileste reguli clare. Copiii trebuie sa respecte anumite reguli, precum a-si pune centura de siguranta atunci cand circula cu masina. Incearca sa nu ii impui chiar totul si sa ii lasi si lui libertatea de a lua unele decizii. Copilul trebuie sa stie ca unele lucruri nu sunt negociabile, dar altele da. Atat timp cat exista un echilibru, nu vor aparea frustrarile.

4. Fii ferma si consecventa. Actiunile negative si cele pozitive trebuie sa aiba consecinte deopotriva. Daca i-ai promis copilului ca ii oferi ceva pentru o anumita actiune, tine-te de cuvant. Autoritatea nu inseamna duritate, dimpotriva.

5. Nu folosi violenta. Aceasta nu face decat sa produca frica si frustrare copilului. Ii vei obtine cooperarea pe termen scurt, dar nu va fi una bazata pe respect, valori sau intelegere. Daca vrei sa fii respectat, trateaza copilul cu respect.

6. Vorbeste cu copilul despre ce simti. Daca iti arati emotiile in fata copilului nu pari vulnerabil, ci uman. Spune-i copilului cum te simti atunci cand el face ceva rau si vei obtine constientizarea si empatia lui. Va intelege ca actiunile sale au consecinte. Ai grija sa pui accentul pe actiuni, nu-i atribui lui etichete sau epitete.

7. Asculta-i punctul de vedere. De multe ori, atunci cand sunt necooperanti, copiii incearca sa ne transmita un mesaj. Incearca sa intelegi ce il supara, pentru a sti cum sa abordezi problema. Copiii (mai ales adolescentii) se poarta uneori urat si ne sfideaza pentru ca vor sa ne atraga atentia si pentru ca se simt neintelesi, nevazuti, nevalorizati.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stil parental autoritar Caracteristici stiluri parentale Etape parenting Carti parenting

Articole recomandate

Citeste si despre