3 greseli de parenting care sunt toxice pentru copiii tai. Ii afecteaza mai mult decat crezi

/ / Modificat: 2023-07-19
3 greseli de parenting care sunt toxice pentru copiii tai. Ii afecteaza mai mult decat crezi

Cand vine vorba de disciplina, nu toata lumea intelege acelasi lucru. De exemplu, exista parinti care fac unele greseli in educatie sau impun o disciplina severa care devine toxica si otravitoare pentru copiii lor. De aceea, este necesar sa stii care sunt cele mai mari greseli pe care le poti face in calitate de parinte si cum sunt afectati copiii de acestea, pentru a preveni daune majore.

Disciplina pozitiva in materie de educatie parentala

Copiii au nevoie de reguli si de limite. La randul lor, parintii ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a-si ajuta copiii sa creasca intr-un mod sanatos, inclusiv din punct de vedere emotional. Disciplina pozitiva ii ajuta pe copii sa invete regulile din mediul inconjurator, limitele care exista si, mai ales, sa inteleaga ca o actiune are intotdeauna consecinte.

Pentru ca un copil sa isi construiasca o stima de sine sanatoasa si puternica, este esential ca acesta sa inteleaga regulile, limitele si sa isi asume mai multa responsabilitate pentru actiunile sale. Cu toate acestea, adesea predomina pedepsele si strigatele, care pot provoca rani emotionale grave, foarte greu de vindecat.

Cele mai toxice greseli de parenting

1. Etichetarea

Etichetarea cu conotatii negative poate genera probleme emotionale grave pentru copiii care le sufera. Uneori, atunci cand parintii vor sa corecteze un comportament, incearca, prin etichetare, sa il faca pe copil sa inteleaga comportamentul respectiv. De exemplu, atunci cand acestia ii spun copilului fraze precum urmatoarele: "esti lenes", "esti plictisitor" sau "esti rau".

Acestea sunt etichete foarte dureroase. Si, ceea ce este mai rau, este ca copiii le cred si comportamentul care se dorea a fi schimbat devine principala problema. De aceea, este necesar sa nu etichetam copiii si sa separam persoana de comportament. In aceste cazuri, cel mai bun lucru de facut este sa vorbim despre comportament pentru a gasi solutii.

2. Tipetele si/sau amenintarile

Tipetele ii blocheaza pe copii din punct de vedere emotional, iar acestia inceteaza automat sa mai asculte ceea ce le spun parintii.   Aceste atitudini declanseaza instinctul de aparare si, prin urmare, copiii pot simti teama si nesiguranta, iar stima de sine le este afectata.

3. Pedeapsa punitiva

Atunci cand copiii sunt pedepsiti punitiv, aceasta le arata ca adultii sunt cei care detin puterea si ca ei nu pot face nimic in acest sens. In acest fel, parerea si emotiile lor nu conteaza, la fel cum nu conteaza ce spun sau ce simt.

De exemplu, pedepsele pot fi trimiterea copiilor in dormitor, obligarea de a face teme in plus sau interzicerea de a vorbi. Astfel de pedepse nu sunt doar toxice, ci si extrem de daunatoare pentru emotiile si dezvoltarea copilului.

Educatia ar trebui sa se bazeze pe iubire

Este esential ca toti copiii sa stie care sunt consecintele actiunilor lor, astfel incat sa simta ca detin controlul asupra deciziei. De exemplu, ei vor putea decide daca vor respecta consecintele sau daca isi vor schimba comportamentul pentru a obtine rezultate bune in relatie si in convietuire. Prin urmare, este intotdeauna esential ca parintii sa discute cu copiii despre comportament si sa caute solutii pentru viitor. In acest fel, copiii vor putea intelege mai bine ce se intampla.

Parintii sunt ghidul, exemplul si referinta pentru copii. Ei sunt cei care trebuie sa isi invete copiii despre comportamentul adecvat printr-o educatie calma, bazata pe dragoste si respect reciproc.

 FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli copii Greseli parinti Etape parenting Greseli parinti educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre