Pana la ce varsta este normal sa dormi in acelasi pat cu copiii tai?

/ / Modificat: 2023-11-06
Pana la ce varsta este normal sa dormi in acelasi pat cu copiii tai?

AEP (Asociatia Spaniola de Pediatrie) precizeaza ca "cel mai sigur mod de a dormi pentru bebelusii cu varsta sub sase luni este in patut, pe spate, langa patul parintilor".

La randul lor, recomandarile AAP (Academia Americana de Pediatrie) precizeaza ca "bebelusii ar trebui sa imparta o camera cu parintii lor cel putin in primele sase luni si, in mod optim, in primul an".

Co-sleepingul este intotdeauna o decizie personala a fiecarei familii in ceea ce priveste educatia copiilor lor si orice decizie este legitima; Cu toate acestea, co-sleepingul poate ridica, de asemenea, anumite indoieli sau intrebari, cum ar fi: pana la ce varsta ar trebui sa dormim cu copiii nostri? Poate co-sleepingul sa genereze dependenta emotionala pana la varste "tarzii"? Cand este o varsta "tarzie"? 

Beneficiile co-sleeping-ului si cateva precautii

Mai multe studii au demonstrat deja ca co-sleepingul este benefic pentru bebelusi si copii (desi exista si studii care mentioneaza dezavantajele acestuia). Beneficiile constau in faptul ca intareste legatura materna si paterna-familiala si ca somnul comun faciliteaza interactiunea familiala.

In plus, co-sleepingul reduce probabilitatea ca bebelusul sa planga, promoveaza alaptarea, copilul invata sa doarma linistit, iar calitatea somnului este mai buna.

Cu toate acestea, implica si riscuri daca nu se face corect, adica cu anumite precautii. De aceea, ar trebui sa optam intotdeauna pentru un co-sleeping sigur. Pe baza dovezilor disponibile in prezent, AEP sugereaza o serie de recomandari fundamentale pentru parinti si profesionisti.

Pentru inceput, aceasta avertizeaza ca cel mai sigur mod de a dormi pentru copiii cu varsta sub sase luni este in patut, pe spate, in aceeasi camera cu parintii lor, in apropierea patului acestora. Exista dovezi stiintifice care arata ca aceasta practica reduce riscul de SIDS (sindromul mortii subite a sugarului) cu peste 50%.

Co-sleepingul nu se recomanda in aceste cazuri

Pe de alta parte, stim ca alaptarea la san are un efect protector impotriva SIDS si, desi co-sleeping-ul este o practica benefica pentru mentinerea alaptarii, este considerat un factor care creste riscul de SIDS in unele cazuri, astfel incat nu ar trebui sa fie recomandat in aceste cazuri:

  • Sugari cu varsta sub trei luni.
  • Prematuritate si greutate mica la nastere.
  • Parintii care consuma tutun, alcool, droguri sau medicamente sedative.
  • Situatii de oboseala, in special oboseala extrema, cum ar fi cea imediat postpartum.
  • Co-sleeping pe suprafete moi, saltele cu apa, canapele sau fotolii.
  • Impartasirea patului cu alti membri ai familiei, alti copii sau mai multe persoane.

Dar pana cand "ar trebui" copiii sa doarma impreuna cu parintii si cand poate deveni o problema? Adevarul este ca nu exista o varsta anume la care copiii "ar trebui" sa inceteze sa mai doarma impreuna cu parintii si sa inceapa sa doarma singuri.

Fiecare copil este diferit si are propriul sau ritm. In plus, exista cu adevarat ceva "normal" sau "anormal" in materie de educatie parentala? Adevarul este ca nu exista si ca fiecare decizie este diferita si implica doar familia.

Cu toate acestea, ar trebui sa fie intotdeauna un proces progresiv in care trebuie sa ne ajutam copiii sa poata dormi treptat singuri si sa se descurce fara compania noastra.

Putem, de asemenea, sa intoarcem intrebarea si sa ne intrebam pana la ce varsta poate fi benefic cosleepingul? Mai multi experti si-au exprimat opiniile cu privire la aceasta intrebare.

Nils Bergmand, directorul maternitatii spitalului Mowbray (Africa de Sud), considera ca este bine pentru copii sa doarma cu parintii cel putin pana la varsta de trei ani. El isi bazeaza afirmatia pe un studiu in care au fost analizate tiparele de somn a 16 copii.

Studiul a constatat ca ciclurile de somn erau mai frecvent intrerupte la copiii care dormeau separat de mamele lor. De asemenea, s-a constatat ca nivelurile de stres la bebelusii care dormeau separat de mamele lor erau de pana la trei ori mai mari decat la bebelusii care dormeau pe pieptul mamelor lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelusi Dormit cu copilul in pat Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre