Obligi copilul sa manance? Specialistii avertizeaza ca este o mare greseala

/ / Modificat: 2019-04-08
Obligi copilul sa manance? Specialistii avertizeaza ca este o mare greseala

Una dintre cele mai mari griji ca parinte este legata de alimentatia copilului.

Inca de cand vine pe lume devine aproape o "obsesie" ideea ca micutul ar putea sa nu manance suficient si aceasta persista pana cand pustiul devine suficient de mare, incat sa decida pentru el cand si cat mananca.

Probabil nu exista parinte in lumea asta care sa nu isi fi obligat macar o data copilul sa manance ceva atunci cand cel mic a spus ca nu-i place sau ca nu-i e foame.

Specialistii spun sa nu iti obligi copilul sa manance. Niciodata, prin nicio metoda, in nicio circumstanta, pentru niciun motiv. Nutritionistul Julio Basulta este de parere ca obligarea copilului sa manance nu are nicio justificare nutritionala: "Sa obligi un copil sa manance nu este nici etic, nici educativ.

Este doar contraproductiv. Obiectivul nu este ca un copil sa manance fara sa vrea sa manance, ci sa vrea sa manance sanatos. Iar asta nu se obtine prin constrangere, prin presiune, cu insistente, cu premii sau cu pedepse. Copilul este singurul care stie cat trebuie sa manance, nu nutritionistii, nu pediatrul, nu parintii. Doar el".

Opinia generala este ca parintii stiu ce e mai bine pentru copiii lor, inclusiv la capitolul alimentatie. Sa fortezi un copil sa manance mai mult decat poate sau cand nu ii este foame este, insa, cel putin neinspirat intr-o lume in care obezitatea infantile are o incienta tot mai mare. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca este o lipsa de respect.

"De obicei parintii insista ca trebuie sa manance mai mult, sa manance din tot ce are in farfurie sau sa manance anumite alimente pentru ca asa trebuie. Daca micutul nu vrea si il fortam, el va dezvolta, insa, o aversiune pentru mancare sau pentru anumite alimente, iar pe viitor le va respinge pur si simplu", arata un alt nutritionist, Maria Manera Bassols.

Potrivit specialistilor, apetitul copiilor este schimbator si imprevizibil. "Copilul stie ce are nevoie printr-un mecanism care functioneaza de milenii: foamea", sustine Carlos Casabona, pediatru specializat pe alimentatie infantila.

Psihologii avertizeaza ca obligarea copilului sa manance poate avea consecinte atat imediate, cat si pe termen lung. "Daca un copil este fortat sa manance, se altereaza functiile naturale. El se deconecteaza de la propriul corp, nu se bucura de experienta si va dezvolta aversiune fata de ora mesei.

In plus, adultul care obliga un copil sa manance nu da dovada de empatie si nici nu se gandeste ca astfel pune in pericol atasamentul copilului fata de el. Pe termen lung, o persoana care in copilarie a fost fortata sa manance, risca sa devina un adult cu probleme legate de alimentatie", spune Maria Vallejo Guardiola, psiholog specializat pe tulburari de comportament alimentar.

Care sunt cele mai frecvente metode de a obliga copilul sa manance

Un studiu realizat de Academia Americana de Pediatrie arata ca santajul este forma cea mai obisnuita pentru a convinge copilul sa manance chiar si atunci cand nu vrea. Pe locurile urmatoare sunt amenintarile, santajul emotional, ostilitatea si despotismul, umilirea, minciuna, constrangerea, teroarea, violenta si violenta psihologica.

Practic, printre cele mai obisnuite fraze sunt: "Daca nu mananci, te duc la doctor sa iti faca injectie", "Nu te ridici de la masa pana nu termini de mancat", "Ti-o bag pe gat si tot o sa mananci", "Daca nu mananci, ma supar", "Daca nu mananci legumele, nu primesti desert".

"Aceste metode sunt absolut nefericite pentru ca implica si o manipulare emotionala. Chiar si metoda «Avionul», folosita de multi parinti pentru a-i convinge pe copii sa deschida gura este tot o forma de a-i obliga, nu un joc", arata pediatrul Gloria Colli.

Cum sa convingi copilul sa manance fara sa il fortezi

Daca totusi ai un copil care ti se pare ca nu mananca suficient de mult sau de bine, sunt si alte cai pentru a obtine rezultatele dorite. In primul rand trebuie sa ai grija sa perceapa ora mesei ca pe un moment placut, iar asta nu inseamna sa il lasi sa manance in timp ce se uita la TV sau la desene animate pe internet.

Stinge televizorul si profitati de ora mesei pentru a petrece momente placute impreuna. Desi se spune ca la masa nu se vorbeste, in ziua de azi este probabil unul dintre putinele momente in care familiile au ocazia sa stea impreuna si sa comunice.

Povestiti ce ati facut, vorbiti despre lucruri care va plac si evitati sa vorbiti despre mancare. Daca copilului nu ii plac legumele, nu vor incepe sa ii placa doar pentru ca tu ii explici pentru a mia oara cat sunt de sanatoase. Prin urmare, evitati situatiile conflictuale la masa si sperati doar ca puterea exemplului va functiona. Copiii invata prin imitare, iar daca noi, ca adulti, mancam bine, o vor face si ei.

Cand un copil nu vrea sa manance, trebuie sa ii respectam decizia, asa cum am face cu o persoana adulta. Senzatiile de foame si satietate sunt innascute, iar un copil sanatos isi cunoaste nevoile energetice si nutritionale. Corpul ii va cere la un moment dat sa manance si tot corpul ii va spune si ce are nevoie sa manance.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obligare copil mancare Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre