Cinci moduri eficiente pentru crearea unei relatii sanatoase intre profesori si elevi

/ / Modificat: 2022-07-05
Cinci moduri eficiente pentru crearea unei relatii sanatoase intre profesori si elevi

Scoala este locul in care copiii se pot dezvolta din punct de vedere intelectual si social, isi pot imbunatati abilitatile de comunicare si se pot forma pentru viitor. Insa, pentru ca procesul educational sa fie unul de succes, este nevoie ca toti cei implicati (educatori, invatatori, profesori) sa reuseasca sa maximizeze potentialul de invatare al fiecarui elev.

Implementarea cu succes al unui management educational pentru scoli, crese si gradinite transforma institutiile de invatamant intr-un spatiu dinamic, in care elevii se pot simti apreciati si unde isi vor dori sa petreaca timp de calitate in fiecare zi.

Construirea unei relatii de incredere intre un cadru didactic si un copil incepe inca din prima zi la cresa, la gradinita sau la scoala. Intelegerea temperamentului elevilor, descoperirea pasiunilor lor si a capacitatii lor de invatare ii va ajuta pe profesori sa formeze o relatie solida cu acestia. Astfel, monitorizarea evolutiei elevilor va fi mai usor de realizat.

Exista numeroase modalitati prin care relatia dintre profesor si elev poate fi una sanatoasa si benefica pentru ambele parti.

Implementarea unui program

Cei mai multi copii raspund pozitiv cand au o structura pe care sa o urmeze. Astfel, ei stiu care sunt procedurile la clasa, ce asteptari au profesorii de la ei si cum trebuie sa se comporte in timpul orelor. Activitatile captivante, care pun accentul mai mult pe practica si mai putin pe teorie, ii atrag pe elevi si ii determina se se implice mai mult. Avand un program bine stabilit la clasa, profesorii pot profita din plin de orele de curs pentru a valorifica fiecare clipa, intrucat nu trebuie sa piarda timp pentru instruirea elevilor.

Predarea lectiilor cu entuziasm si pasiune

Elevii sunt mai incantati sa participe la lectii care sunt predate cu entuziasm si pasiune. Emotia din glasul profesorului si placerea cu care prezinta informatiile sunt transmise elevilor. Asadar, acestia vor deveni la fel de entuziasmati precum persoana din fata lor, iar procesul de invatare va fi mai usor si mai placut.

Fiecare profesor are un mod propriu de predare a lectiilor, dar este important ca informatiile transmise sa fie accesibile tuturor elevilor si sa li se permita acestora sa adreseze intrebari, atunci cand au nelamuriri, si chiar sa dezbata anumite probleme.

Mentinerea unei atitudini pozitive

Este dificil ca un profesor sa pastreze mereu o atitudine pozitiva la ore, insa este esential sa reuseasca sa nu transmita elevilor din supararile lui. Indiferent prin ce incercari personale trece si cat de dificil de gestionat sunt acestea, este important ca profesorul sa nu lase viata personala sa ii afecteze capacitatea de predare. Drept urmare, in timpul orelor, este bine ca profesorii sa mentina o atitudine pozitiva, astfel incat si elevii sa aiba, la randul lor, o stare de spirit buna.

Prezentarea materiei scolare intr-un mod distractiv

Atat predarea, cat si invatarea nu ar trebui sa fie procese plictisitoare. Prezentarea lectiilor cu umor poate relaxa mult atmosfera din timpul orelor, iar elevii ar putea participa cu mai mult interes, deoarece ar invata si ar rade in acelasi timp.

Prin urmare, invatarea ar trebui sa fie distractiva si interesanta. Prelegerile si notitele in timpul lecțiilor pot plictisi elevii, care prefera orele creative si captivante, ce le permit sa-si asume procesul de asimiliare a informatiilor. Invatarea prin practica si cu ajutorul tehnologiei poate face ca materia scolara sa fie mai bine inteleasa.

Tratarea elevilor cu respect

Elevii vor respecta mai mult un profesor care, la randul sau, ii respecta. Țipetele, sarcasmul, umilirea in public pot face ca atmosfera la ore sa fie una tensionata, iar elevilor sa le displaca sa participe. Situatiile sensibile ar trebui rezolvate in liniste, intr-o maniera respectuoasa, care sa nu afecteze stima de sine a elevilor. Totodata, este esential ca profesorii sa fie corecti si consecventi si sa ii trateze pe toti elevii in mod egal.

Crearea unei relatii sanatoase intre profesori si elevi poate fi dificil de realizat, insa, daca impresia formata in primele interactiuni este una buna, este mai usor pentru ambele parti sa se inteleaga. Atat cadrele didactice, cat si elevii trebuie sa aiba o atitudine bazata pe respect, pentru a forma o legatura durabila, care sa faciliteze procesul de invatare.

Sursa foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesori copii

Articole recomandate

Citeste si despre