Anotimpurile explicate pe intelesul copiilor

/ / Modificat: 2022-05-05
Anotimpurile explicate pe intelesul copiilor

Anotimpurile anului reprezintă unul dintre cele mai importante cicluri naturale ale planetei pe care trăim. Practic, acestea reprezintă diferitele perioade de timp în care este împărțit anul și care se disting prin comportamentul variabilelor meteorologice, de la temperaturi și precipitații până la vânturi și maree. 

Anotimpurile sunt un fenomen ciclic, adică apar an de an și sunt inversate de la o emisferă la alta, ceea ce înseamnă că, în timp ce în emisfera sudică este iarnă, în emisfera nordică este vară.

De ce apar anotimpurile?

Succesiunea anotimpurilor este cauzată de caracteristicile planetei Pământ. Se crede adesea că ele își datorează existența formei eliptice a orbitei, care, în mișcarea sa de translație, se îndepărtează și se apropie de Soare, dar aceasta este de fapt o concepție greșită.

Adevărata cauză a anotimpurilor anului se găsește în combinația dintre mișcarea de translație și înclinarea axei de rotație, adică unghiul de înclinare a axei de rotație a Pământului față de o perpendiculară la planul eclipticii, care este doar "orizontul" Soarelui. Cu alte cuvinte, anotimpurile anului apar din cauza mișcării de translație a Pământului și a ușoarei înclinări a acestuia pe axa sa. 

Ce este mișcarea de translație? 

Este vorba de mișcarea Pământului în jurul Soarelui. În timpul acestei mișcări, care durează un an întreg, axa de rotație a Pământului își schimbă poziția față de Soare, astfel încât, uneori, polul nord este mai aproape de Soare și, prin urmare, această emisferă primește mai multă energie și are loc vara, în timp ce emisfera opusă, care este mai departe de Soare, primește mai puțină energie, temperatura scade și vine iarna. Trecerea de la o poziție la alta dă naștere primăverii și toamnei.

In timpul acestei mișcări de translație, vine un moment în care cei doi poli se află la aceeași distanță față de Soare; acest moment este cunoscut sub numele de echinocțiu. Acest fenomen are loc de două ori pe an: între 20-21 martie, echinocțiul de primăvară, și între 22-23 septembrie, echinocțiul de toamnă. În timpul echinocțiilor, zilele și nopțile au o durată egală.

Un alt fenomen legat tot de translația Pământului este solstițiul, care reprezintă perioada din an în care ecuatorul este cel mai îndepărtat de Soare. Solstițiul de vară are loc între 21 și 22 iunie și reprezintă cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din an. În schimb, solstițiul de iarnă, între 21 și 22 decembrie, este cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.

Care sunt cele patru anotimpuri ale anului?

Există patru anotimpuri: iarnă, primăvară, vară și toamnă. Acestea reprezintă o secvență care apare ciclic pe parcursul anului și au propriile caracteristici.

Iarna

Iarna este cel mai rece anotimp al anului, care ajunge în emisfera nordică odată cu solstițiul de iarnă, la 21 decembrie, și coincide cu sosirea verii în emisfera sudică. În acest moment, înclinația poziției orbitei

Pământului în emisfera nordică este mai îndepărtată de Soare și primește mai puțină energie. Din acest motiv, este unul dintre cele mai reci anotimpuri în ceea ce privește temperaturile, deoarece acestea tind să scadă foarte mult, provocând căderi de zăpadă în punctele cele mai apropiate de poli.

În această perioadă, plantele intră într-un fel de hibernare, pregătindu-se pentru următorul ciclu de viață din primăvară. Animalele migrează pentru a găsi locuri mai calde, în timp ce altele acumulează hrană sau energie pentru a petrece întregul sezon dormind, ca în cazul urșilor.

Primăvara

Anotimpul anunțat de sosirea echinocțiului de primăvară, care are loc în fiecare an la 21 martie în emisfera nordică și la 22 septembrie în emisfera sudică. În acest anotimp, orbita Pământului este aliniată cu Soarele, astfel încât orele de lumină solară și de întuneric sunt aproximativ aceleași. Acesta este unul dintre cele mai importante cicluri pentru oameni, deoarece este legat de renașterea vieții, când florile se redeschid și animalele ies din hibernare.

Vremea în acest sezon variază de-a lungul ciclului sezonier, cu topirea zăpezii în zonele cu zăpadă la început și apoi devenind din ce în ce mai caldă odată ce se intră în faza de înflorire. În general, este ploios și blând în timpul zilei și răcoros noaptea.

Vara

Vara este cel mai cald anotimp al anului. Acest lucru se datorează faptului că, din primele zile de vară, emisfera mai înclinată spre soare începe să acumuleze energie, ceea ce duce la temperaturi mai ridicate chiar și pe timp de noapte. De obicei durează aproximativ trei luni, începând la 21 iunie în emisfera nordică, odată cu solstițiul de vară, și la 21 decembrie, odată cu solstițiul de iarnă, în emisfera sudică.

Este, fără îndoială, unul dintre cele mai colorate anotimpuri datorită intensității soarelui. Este o perioadă în care animalele sunt mai active, iar plantele sunt pline de fructe și flori. Este, de asemenea, perioada vacanțelor școlare, deoarece este perfectă pentru activități în aer liber.

Toamna

Toamna sosește odată cu echinocțiul de toamnă, la 22 septembrie în emisfera nordică și la 21 martie în emisfera sudică. La fel ca la echinocțiul de primăvară, în acest moment axa de rotație a Pământului nu este înclinată, astfel încât primește energia liniară a Soarelui, ceea ce duce la zile și nopți de aceeași lungime.

În acest stadiu, vegetația începe să se pregătească pentru iarnă, frunzele verzi își schimbă culoarea în tonuri de ocru, maro și verde stins, pe măsură ce plantele încep să se pregătească pentru sosirea iernii reci. Este o perioadă în care temperaturile încep să se răcească, cu nopți ușor mai reci.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anotimpuri

Articole recomandate

Citeste si despre