Cum sa ajuti copilul sa fie independent si sa nu se lase influentat

/ / Modificat: 2019-09-10
Cum sa ajuti copilul sa fie independent si sa nu se lase influentat

Parintii isi doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor. Ei incearca sa-i ghideze si sa-i invete tot ce stiu, astfel incat sa creasca intr-un mod sanatos, incat sa aiba suficiente instrumente pentru a-si gestiona viitorul.

Problema apare atunci cand adultii cresc in mod involuntar copii care pot fi influentati de ei. Adica, parintii nu isi dau seama ca micutul care este usor influentat acasa poate avea aceasta slabiciune is in celelalte medii in care traiesc. Insa, este important sa il ajuti pe cel mic sa fie el insusi si sa nu se lase influentat de cei din jur.

Stima de sine si autonomia copilului

Primii ani din viata copilului sunt cheia pentru a avea o stima de sine sanatoasa. Este important sa il incurajezi sa aiba incredere in el pentru a obtine autonomia si independenta. In acest fel, poate fi el insusi, nu va fi influentat de ceilalti si va avea succes in viata, potrivit psihologului Borja Quicios.

Cand copilul este mic, vrea sa faca totul "singur" si este atat de "independent" incat, in cele mai multe cazuri, parintii isi pierd rabdarea.

Dar sunt si copii care permit sa fie ghidati fara sa-si afirme opiniile. Aceasta atitudine a celor mici ii ajuta pe parinti in procesul de crestere, dar pe termen lung va fi nociv pentru el, deoarece poate sa-si reprime sentimentele, iar in viitor va fi usor de manipulat.

In preadolescenta, micutul simte nevoia sa se integreze in grupuri de la egal la egal. Este momentul in care apare presiunea si asa se vor activa influenta si manipularea.

Micutul care este independent de la o varsta frageda, cu o capacitate innascuta de conducere, care a fost educat sa fie autonom, va putea sa ii supuna pe altii.

Copilul obisnuit sa fie condus si influentat de parinti, cand ajunge intr-un grup, va fi influentat de liderul grupului pentru a-i accepta ideile.

9 sfaturi pentru a ajuta copilul sa fie el insusi si sa nu fie influentat

Parintii trebuie sa-l invete pe copil sa-si exprime propriile opinii si sa incurajeze respectul de sine astfel:

  • Promoveaza sentimentul de apartenenta in cadrul familiei, astfel incat sa poti aprecia ce ai.
  • Educa copilul ferm si flexibil. Este important ca micutul tau sa stie ca exista reguli si limite bine stabilite acasa, dar daca toata lumea va fi de acord, vor fi flexibile la anumite ore.
  • Apreciaza-i opiniile si respecta-i-le.
  • Promoveaza o comunicare adecvata, astfel incat micutul sa se simta increzator, sa marturiseasca ce probleme are si sa-si poata clarifica indoielile.
  • Daca copilul este influentat, ar trebui sa-l lasi sa vada ca actiunile sale vor avea consecinte negative.
  • Invata-l pe cel mic sa negocieze si sa-si dezvolte abilitati de conducator.
  • Spune-i copilul ca poate conta pe parintii sai in orice moment, chiar daca ia propriile lui decizii.
  • Promoveaza individualitatea si autonomia micutului. Parintii vor fi un exemplu pentru copil si ii vor arata importanta pe care fiecare o are ca persoana unica.
  • Evita sa te confrunti cu prietenii. Daca ii critici sau incerci sa te indepartezi de grupul tau, poti deveni mai intransigent.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Independenta Independenta copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre