5 tipuri de mame si frazele pe care le folosesc adesea! Tu ce tip de mama esti?

/ / Modificat: 2021-09-27
5 tipuri de mame si frazele pe care le folosesc adesea! Tu ce tip de mama esti?

Fiecare mama isi creste copiii intr-un mod diferit, in functie de propriile experiente si de modul in care isi doreste ca micutii lor sa fie. Exista mama coplesitoare, mama perfectionista, mama care pozeaza in ipostaza celui mai bun prieten etc. Pe fiecare dintre ele le recunosti in functie de frazele pe care le rostesc cel mai des, sustine psihologul Stephan Poulter.

Psihologul a impartasit, pentru portalul Psychologies.co.uk, ca tipologiile de mame sunt impartite in cinci categorii, iar fiecare se remarca prin diferite fraze pe care le rostesc adesea. Iata care sunt acestea:

1. Mama perfectionista

Aceste mame vor si trebuie sa aiba totul sub control. Adora disciplina si nu se abat de la reguli. Copiii acestora trebuie sa manance la timp, sa se joace doar pentru o anumita perioada, sa studieze ore in sir si sa aiba un program clar de somn. In plus, sunt cele care le impun copiilor cele mai multe responsabilitati casnice. Asta deoarece isi doresc ca micutii lor sa fie cei mai buni elevi la invatatura, cei mai harnisi si cei mai ordonati. Acestea folosesc adesea fraze precum: “Ai putea sa faci mai mult/bine”, “Trebuie sa fii mereu primul”, “Totul trebuie sa fie in ordin in casa”, etc.

Psihologul sustine ca micutii crescuti de acest tip de mama tind sa acorde mai multa greutate parerii celorlalti decat propriilor lor pareri. De asemenea, se simt adesea judecati si observati de ceilalti, deoarece invata ca esecul este cel mai mare rau care li se poate intampla.

2. Mama imprevizibila

Aceste mame sunt mult prea emotionale si nu stii niciodata cum vor reactiona. Specialistul sustine ca modul in care aceste mame isi cresc copii depinde de starea lor de spirit si adesea isi transmit preocuparile copiilor lor. Folosesc des fraze precum: “Nu stiu unde este uniforma ta”, “Nu exista ordina in aceasta casa”, “Totul a scapat de sub control”.

3. Mama cel mai bun prieten

Toata lumea cunoaste o mama care este cel mai bun prieten al copilului. Aceste mame isi trateaza copiii sau adolescentii ca egali pentru a evita responsabilitatea stabilirii limitelor. Folosesc adesea fraze precum: "Nu iti face griji, totul are o solutie", "Poti avea incredere in mine" sau „Limitele nu exista”.

4. Mama care vrea sa fie mereu pe primul loc

Acest tip de mama isi doreste sa fie intotdeauna in centrul atentiei si pune propriile nevoie pe primul loc. Acest tip de mama isi lasa copiii pe plan secund, de multe ori, iar micutii ajung sa se confrunte cu sentimente de lipsa de iubire si nesiguranta. Acest tip de mama foloseste frecvent fraze precum: “Nu am timp sa merg la consiliul tau scolar”, “Am nevoie sa ma ajuti cu fratii tai”, “Ai facut-o datorita ajutorului meu/Nu ai fi reusit fara mine”.

5. Mama completa

Psihologul Stephan Poulter atrage atentia asupra faptului ca doar aproximativ 10% dintre copii au o mama completa. Aceste femei sunt echilibrate emotional, isi vad copiii ca indivizi unici si ii ajuta sa fie independenti. Nu sunt mame perfecte, dar au prioritati clare si acorda atentie sanatatii emotionale a copiilor ei. Foloseste adesea fraze precum: “Sunt mandra de tine", “Sunt aici pentru a te sprijini” sau “Nu trebuie sa te temi sa lupti pentru visele tale”.

Taguri Mama bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre