Sa fii o mama "insuportabila" poate fi un lucru bun

/ / Modificat: 2022-05-08
Sa fii o mama

"Ți-ai strâns jucăriile?", "Termină-ți farfuria de mâncare!", "Nu mai sta atât de mult timp de vorbă cu prietenii tăi"... Lista ar putea continua la infinit. Să fim sinceri, uneori părinții pot fi cu adevărat "insuportabili". 

După naștere, dezvoltăm un fel de teamă față de copiii noștri. Îi iubim atât de mult încât vrem să-i protejăm cu orice preț și să-i ferim de orice fel de suferință, așa că ajungem adesea să afișăm un comportament sâcâitor și exigent.

Cu toate acestea, adevărul este că și copiii au nevoie de o anumită cantitate de disciplină în viața de zi cu zi pentru a învăța cum să se comporte, altfel am putea ajunge să fim prea permisivi în educația noastră. 

Efectele pozitive ale faptului de a fi o mamă "insuportabilă" asupra dezvoltării copilului

Nimeni nu pune la îndoială beneficiile pentru copii ale unei educații pline de dragoste și respect. Cultivarea copiilor cu afecțiune și încurajarea unei relații apropiate și de încredere este esențială pentru a le stimula dezvoltarea corectă. 

Cu toate acestea, este important să nu confundăm rolul nostru de părinți. În calitate de părinți, avem responsabilitatea de a ne educa copiii și de a le insufla valori bune și reguli de conduită care le vor permite să se integreze mai târziu în societate. Și, pentru a face acest lucru, uneori trebuie să adoptăm poziții mai solicitante, ceea ce poate părea obositor. Vestea bună este că, deși poate părea insuportabil pentru copii, acest tip de comportament îi pregătește pentru viață, deoarece:

1. Îi învață să respecte regulile și limitele

Atunci când le cereți copiilor să își facă ordine în cameră, să se spele pe mâini înainte de a se așeza la masă sau să vorbească mai încet când sunt în camera lor, îi învățați să respecte regulile și limitele familiei. Este o modalitate simplă de a le ghida comportamentul și de a-i învăța ce trebuie și ce nu trebuie să facă. În acest fel, nu numai că le veți insufla modele bune de comportament, dar îi veți pregăti să se adapteze mai ușor la mediul în care trăiesc atunci când vor începe școala sau vor intra mai târziu pe piața muncii.

2. Contribuie la crearea de rutine

A fi puțin exigent cu copiii și a le cere să își îndeplinească obligațiile zilnice, cum ar fi să-și facă patul, să-și strângă jucăriile sau să se spele pe dinți, este o modalitate excelentă de a-i ajuta să creeze noi rutine și de a consolida obiceiurile pe care le au deja. Rutinele sunt fundamentale pentru copii, deoarece stabilesc liniile directoare pe care aceștia trebuie să le urmeze în timpul zilei, ajutându-i în același timp să dea o ordine logică activităților lor. În plus, acestea reprezintă o bună resursă pentru automatizarea anumitor sarcini și alocarea efortului respectiv către alte funcții mai profitabile.

3. Construiește caracterul

Copiii își formează caracterul pe măsură ce cresc și se raportează la mediul în care trăiesc. Ei învață treptat să își regleze emoțiile și să își modeleze gândurile. Orientându-le comportamentul, nu numai că îi învățați instrumente și resurse pentru a rezolva problemele de zi cu zi, dar îi încurajați și să ia decizii mai bune și să găsească un echilibru între ceea ce își doresc și ceea ce pot face, o abilitate care le va fi benefică pe măsură ce cresc.

4. Reglementarea comportamentului lor

Orientând comportamentul copiilor, stabilind limite și reguli și insuflându-le obiceiuri care să le ușureze viața de zi cu zi, îi veți ajuta să își adapteze lumea interioară la ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător, precum și să își stăpânească reacțiile instinctive. Este, de asemenea, o modalitate bună de a-i învăța ce să facă și ce să nu facă, ceea ce îi va împiedica să aibă probleme de comportament mai târziu. Pe termen lung, acest lucru va contribui, fără îndoială, la faptul că ei vor fi mai puțin impulsivi și își vor controla mai bine emoțiile pe măsură ce cresc.

5. Să-și îmbunătățească relațiile cu ceilalți

Atunci când le cereți copiilor să-și faca curat in camera, să-și împrumute jucăriile prietenilor sau să ducă vasele la masă, îi învățați să fie mai puțin egocentrici și să se gândească la ceilalți. Este, de asemenea, o modalitate de a-i învăța să fie respectuoși față de cei din jurul lor, încurajându-i să împartă obligațiile și beneficiile cu cei din jur. Este o lecție extraordinară care nu numai că le va îmbunătăți relația cu ceilalți, dar va contribui și la fericirea lor.

Să fii un părinte "cicălitor" îți pregătește copiii pentru succes

Știați că copiii cu părinți "cicălitori" au mai mult succes în viață? Acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat la Universitatea Essex din Anglia, în cadrul căruia cercetătorii au analizat comportamentul a 15.000 de fete cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani, timp de șase ani. Rezultatele au arătat că fetele ale căror mame au fost mai puțin permisive și mai stricte în educația lor au devenit eleve mai bune și au fost mai puțin perturbatoare în comparație cu fetele ale căror mame au fost mai puțin stricte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre