Lasati-va copiii in tabere! Asa invata sa ia decizii si sa fie responsabili!

/ / Modificat: 2023-02-24
Lasati-va copiii in tabere! Asa invata sa ia decizii si sa fie responsabili!

Copiilor le place aventura si adora ideea de a pleca in tabere cu colegii atunci cand se simt pregatiti sa petreaca o vreme departe de parinti. Adultii, insa, au tot felul de temeri legate de aceste calatorii in care nu pot controla tot ce se intampla cu „puiul” lor. De ce ar trebui sa iti lasi copilul in tabara? Aflam impreuna!

Unii parinti accepta sa lase copiii in tabara cu conditia sa poata face parte si ei din grup. Este cumva firesc sa vrei sa iti stii copilul in siguranta, insa, daca iti spunem ca a merge cu el in tabara este mai rau decat daca nu il lasi deloc, ne crezi?

De ce resping parintii ideea de a lasa copilul in tabara

Motivele sunt numeroase si incercam aici sa oferim cateva raspunsuri. Te recunosti?

• teama de a-si sti copilul singur, intr-un loc strain pentru el

• imposibilitatea de a concepe sa petreaca 5, 6, 10 zile departe de copil

• nesiguranta privind cat si ce va manca, unde, cum si cat va dormi

• gandul ca poate este prea mic sa plece singur de acasa.

Daca ar fi sa rezumam, am putea spune ca toate motivele de mai sus sunt un fel in care un parinte isi pune la indoiala propriile calitati. Nu te temi, de fapt, pentru copil, cat te temi ca poate nu l-ai invatat si nu l-ai pregatit pentru a te descurca singur.

Avantajele taberelor pentru copii

Copilul caruia i se permite sa plece pentru o perioada departe de parinti se va intoarce din tabara schimbat intr-un mod surprinzator. Va fi invatat sa ia singur decizii si sa fie responsabil, va fi simtit gustul independentei si se va intoarce acasa cu o multime de amintiri pretioase pentru el.

Tii mortis sa faci parte din grupul de adulti care supravegheaza copiii in tabara? Faci in asa fel incat, ca o coincidenta, sa pleci intr-o scurta vacanta fix unde se afla si copilul, fix in aceeasi perioada? Iata ce s-ar putea sa ii „rapesti”!

In tabara copiii invata sa fie independenti

Faptul ca, macar pentru un timp, mama si tata nu sunt langa el sa-i lege sireturile, sa-i spuna cand sa manance sau cand sa doarma, sa ii ofere o gustare, sa ii aminteasca sa bea apa il va ajuta pe copil sa invete sa fie atent la astfel de detalii.

Sigur ca ar putea fi tentat sa faca si ceva prostioare, odata ce se simte scapat de sub ochii vigilenti ai parintilor, dar probabil se va gandi la ce ar spune mama sau tata daca ar afla sau la cum le va da explicatii daca ceva merge prost. Iar astfel de ocazii de a-si dezvolta gandirea analitica nu trebuie ratate.

In tabara copiii invata sa aprecieze aventura

De cele mai multe ori, in timpul taberelor scolare copiii participa la multe activitati in natura, simt gustul aventurii si se distreaza de minune. Daca mama si tata ar fi acolo, probabil s-ar teme sa auda la fiecare pas „nu ai voie aia”, „cum sa faci aia?”, „ai grija!” si alte sfaturi parintesti care ii rapesc distractia.

In tabara copiii se relaxeaza

Taberele pentru copii sunt ocazia perfecta pentru ei sa se relaxeze, sa uite de presiunea de la scoala si de acasa, de teme si de stres. Copiii au nevoie ca de aer de astfel de pauze, in vremuri in care sunt de obicei mult prea ocupati pentru varsta lor.

In tabara copiii uita de telefoane si gadgeturi

Sigur ca probabil ii vei da copilului un telefon mobil pentru a putea lua legatura cu el cat timp este plecat, insa mare iti va fi surpriza cand vei constata ca petrece mai putin timp online, decat o face acasa. Taberele ofera copiilor experiente noi, care le starnesc curiozitatea si care ii fac sa mai uite de gadgeturi.

Va invata sa socializeze

Chiar daca merge in tabara cu colegi de clasa, faptul ca se vor afla in alt mediu decat cel cu care sunt obisnuiti ii ajuta pe copii sa se conecteze mai bine unii cu altii. Copilul tau isi va face cu siguranta prieteni in tabara, iar acest lucru nu poate sa fie altfel decat benefic.

Copilul va invata cum sa se imprieteneasca cu altii, cum sa pastreze o prietenie, cum sa respecte reguli scrise si nescrise.

Adauga la toate cele de mai sus toate amintirile pe care si le va crea si pe care le va imortaliza atunci cand isi va aduce aminte si vei intelege de ce taberele pentru copii sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor.

Citeste si alte articole despre tabara:

Cand este pregatit pentru a merge in tabara

De ce e bine sa trimiti copilul in tabara

Beneficiile taberelor pentru copii

Este copilul pregatit sa mearga in tabara/excursie?

Taberele educationale pentru copii. Ce ofera si ce variante avem?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tabara copii Tabara vacanta Avantaje tabara copii Beneficii tabara copii Responsabilitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre