4 trasaturi ale parintilor care isi manipuleaza copiii

/ / Modificat: 2020-08-28
4 trasaturi ale parintilor care isi manipuleaza copiii

Cum recunosti parintii manipulatori

 Adesea acest model de parinti le ofera copiilor tot ceea ce pot, spunand ca fac asta pentru copil, dar de fapt, o fac pentru ei.  

 Chiar si cei mai bine intentionati parinti ajung sa greseasca, iar acest lucru este absolut normal si nu ar trebui culpabilizat. Dar esista si parinti care apeleaza frecvent la aceste tehnici, de cele mai multe ori fara sa constientizeze, iar aceste comportamente toxice afecteaza bunastarea emotionala si stima de sine a copilului. 

 Manipularea pe care parintii o exercita asupra copiilor lor nu este inofensiva, ci, dimpotriva, modifica bunastarea emotionala a copiilor. Iata la ce tactici de manipulare apeleaza parintii sicum ii recunosti.

Se victimizeaza pentru a se asigura ca au parte in permanenta de ingrijirea si afectiunea copilului

Isi folosesc vulnerabilitatile pentru a-si tine copiii aproape de ei. Apeleaza adesea la tactici de genul: “Poti sa te duci la casa prietenului tau, dar daca imi scade glicemia nu voi avea pe nimeni sa ma ajute”, “Poti merge in acest weekend cu tatal tau, dar voi fi foarte trista”, “Tatal tau nu te iubeste, nu imi da bani ca sa-ti pot cumpara x lucru”. De cele mai multe ori, acest tip de comportament nu se opreste odata ce copilul creste si devine adult. Acesti parinti continua sa apeleze la tactici de manipulare chiar daca copilul este la casa lui si are la randul lui copii.

Isi protejeaza copiii in exces

 Parintii manipulatori incearca sa le insufle copiilor emotii negative (precum frica) pentru a-i tine apreoape si pentru a se asigura ca acei copii nu devin independenti si increazatori. Sunt parinti care se simt singuri si nu doresc ca copilul lor sa zboare departe de ei. Acest en de parinti folosesc tactici de genul: “Tabara este periculoasa. Daca mergi, poti avea un accident si ajungi la spital. Cel mai bun lucru este ca nu te duci”,”Trebuie sa te ajut sa-ti faci temele, nu te vei descurca singur”.

Control excesiv

 Acesti gen de parinti intra adesea in viata privata a copiilor pentru a avea cat mai multe informatii despre ceea ce fac acestia. Apoi, folosesc aceste informatii impotriva lor. “Mi-ar fi placut si mie sa vad filmul pe care l-ai vazut cu prietenii tai, dar pare ca iti place sa faci lucruri cu ei, nu cu mine”.

Genereaza sentimente de vinovatie

 Adesea, parintii manipulatori ii fac pe copii sa se simta vinovati pentru ceva ce le place. In acest fel, ii fac pe copii sa renunte la planurile lor si sa faca, in schimb, altceva, ce il face pe parinte sa se simta mai bine. Apeleaza adesea la tactici precum: “Poti sa te joci, dar eu, in locul tau, nu m-as simti bine sa ma joc daca as sti ca maine am test”. 

Iar astea sunt doar cateva exemple, in care este clar la ce tehnici de manipulare apeleaza parintii. Desi sustin, si in unele cazuri chiar cred, ca le fac bine copiiilor, aceste tehnici sunt folosite pentru binele personal al parintelui. Astfel se asigura ca nu le vor pleca copiii de acasa prea devreme, sau deloc, ca nu vor fi uitati si ca au parte de atentia pe care o doresc de la copii. Cu alte cuvinte, folosesc manipularea pentru a-si gestiona propriile nevoi.

Sursa: https://www.guiainfantil.com/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Copii Manipulare

Articole recomandate

Citeste si despre