Trei jocuri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor

/ / Modificat: 2023-07-02
Trei jocuri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor

Emotii si sentimente avem toti, insa invatam mai tarziu in viata cum sa le gestionam si cum sa le facem sa lucreze in favoarea noastra. In cazul copiilor emotiile sunt poate chiar mai puternice decat ale adultilor, asa ca este important sa ii ajutam sa le gestioneze si sa isi dezvolte inteligenta emotionala.

Cum probabil stii deja, copiii invata cel mai usor lucruri noi prin joc. Asa ca si inteligenta emotionala se poate dezvolta prin aceasta metoda. Iata trei jocuri care te vor ajuta sa lucrezi la inteligenta emotionala a copilului tau si sa il faci sa inteleaga mai bine cum functioneaza emotiile si cum pot fi gestionate.

Intelegerea emotiilor este esentiala pentru a putea sa ne exteriorizam sentimentele si sa le comunicam.

Detectivul de emotii

Pentru acest joc trebuie dor sa provocati copilul sa identifice diferite emotii, in diferite situatii. Il puteti juca oriunde: in parc, in magazine, in vacanta, in mijlocele de transport. Trebuie doar sa ii indicati o persoana si sa il rugati sa va spuna cum crede ca se simte. Puteti juca jocul si acasa, mimand diferite stari pe care copilul trebuie sa le identifce in functie de reactiile "subiectului".

Avem tendinta de multe ori sa menajam copiii si sa nu-i expunem la emotii negative. Totusi, prin acest joc cei mici ar putea identifica si intelege mai usor tristetea, nervozitatea, supararea, furia. Explicati-i, in timp ce identificati emotii, mai multe despre fiecare dintre ele si provocati-l sa spuna cum crede ca s-ar putea schimba o situatie care provoaca o anumita emotie.

Jurnalul emotiilor

Copilul suficient de mare pentru a scrie poate tine un jurnal al emotiilor, in care sa scrie despre ele, sa le identifice, sa gaseasca o cale buna pentru a le gestiona.

Este important ca el sa identifice senzatii si sentimente, sa scrie despre ele tot ce este necesar. Astfel cei mici vor intelege mai bine cat de importanta este comunicarea emotiilor.

Desenam emotiile

Pentru copiii care inca nu stiu sa scrie, putem infiinta un caiet in care vor desena in fiecare zi cea mai puternica emotie pe care au trait-o. Pote desena cu un creion obisnuit sau cu creioan colorate - oricare sunt preferatele sale.

Desenarea emotiilor este o buna metofa de a conecta ratiunea cu sufletul.

Educatia emotionala este fundamentala in viata oamenilor pentru ca de ea poate depinde felul in care adultul de maine va gestiona situatii dificile.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inteligenta emotionala copii Dezvoltare emotionala Inteligenta emotionala

Articole recomandate

Citeste si despre