STUDIU: Copiii care au mai putine jucarii sunt mai creativi si mai inteligenti

/ / Modificat: 2019-12-28
STUDIU: Copiii care au mai putine jucarii sunt mai creativi si mai inteligenti

Obisnuim sa ne "ingropam" copiii in jucarii cu orice ocazie: de zilele lor de nastere, de zilele onomastice, de Craciun, cand iau o nota buna la scoala, cand termina anul cu un premiu sau pur si simplu pentru ca isi doresc te miri ce masinuta sau te miri ce papusa. Ajungem sa ne impiedicam de ele prin casa si sa le umplem camerele cu jucarii cu care abia daca au timp sa se joace, fara sa ne gandim vreodata ca, in loc sa le facem un bine, ii impiedicam sa se concentreze sau sa invete ceva educativ.

Un studiu recent arata ca a coplesi un copil cu jocuri si jucarii si a-i umple camera cu ele poate fi o suprastimulare contraproductiva. In schimb, reducerea numarului de jucarii poate avea ca rezultat cresterea creativitatii si stimularea imaginatiei prin joc.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Toledo a realizat un studiu in cadrul caruia copiii au fost impartiti in doua grupuri. Unii au primit cate patru jucarii, altii cate 16. Copiii care au primit mai putine jucarii s-au jucat cu ele pentru perioade mai lungi de timp, studiindu-le, observandu-le si experimentand cu ele.

"O abundenta de jucarii reduce calitatea jocului", au concluzionat autorii studiului: "A avea mai putine jucarii ii ajuta pe copii sa se concentreze mai bine si sa fie mai creativi cand se joaca".

Copiii care au primit doar patru jucarii au interactionat cu acestea de 1,5 ori mai mult decat cei care au primit mai multe jucarii, ceea ce indica faptul ca s-au jucat "mai sofisticat si mai avansat", potrivit studiului.

"Atentia mai mare acordata unei jucarii are efecte pozitive pentru mai multe aspecte ale dezvoltarii, inclusiv jocul imaginativ, exprimarea de sine, aptitudinile fizice precum coordonarea motorie si pentru capacitatea de a rezolva probleme", arata psihologul Susan Newman, pentru Psychology Today.

Cum reactioneaza copiii cand li se iau jucariile

Studiul dubleaza concluziile unui experiment realizat in Germania, unde toate jucariile au fost luate din mai multe clase de gradinita pentru o perioada de trei luni. Copiilor le-au ramas doar birourile, scaunele si paturicile pentru a se juca. La inceput s-au plictisit de moarte, dar inca din a doua zi fara jucarii au inceput sa devina creativi. Au inceput sa construiasca forturi, sa isi faca trenuri din birouri si sa puna la cale spectacole de circ si piese de teatru. Aptitudinile pentru desen si pictura s-au imbunatatit.

"Copiii obisnuiau sa mazgaleasca ceva pe o foaie de hartie si apoi sa o arunce. Dar cand li s-au dat inapoi hartia si creioanele sau culorile, au desenat pe ea pana nu a mai ramas niciun locsor neacoperit", a povestit educatoarea Gisela Marti, pentru The Independent.

Concluziile experimentului mai arata ca acei copii care au participat la el s-au concentrat mai bine pe ceea ce au de facut, se integreaza mai usor in grupuri si comunica mai bine decat copii care nu au facut parte din esantionul de testare.

Prin urmare, nu zice nimeni ca ar trebui sa le luati copiilor jucariile de tot, insa puteti acorda mai multa atentie tipului si, in special, numarului de jucarii pe care le cumparati. Ideal este ca jucariile sa fie simple, pentru a-i provoca pe copii sa isi imagineze jocuri noi, in loc de a asista pasiv la ceea ce stiu sa faca jucariile. In plus, este de retinut faptul ca jucariile foarte colorate, cu beculete sau cele high-tech pot fi suprastimulante si pot declansa ADHD.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii Creativitate Inteligenta

Articole recomandate

Citeste si despre