Importanta educatiei emotionale in primele luni de viata! Cum sa-ti stimulezi copilul inca de la nastere

/ / Modificat: 2021-07-27
Importanta educatiei emotionale in primele luni de viata! Cum sa-ti stimulezi copilul inca de la nastere

Bebelusii au nevoie de ingrijire si iubire inca din prima zi de viata. Pe langa nevoiel fizice insa, precum hrana, schimbat, imbaiat, etc., copiii au si nevoi emotionale. Acestia trebuie sa se simta iubiti, ocrotiti si protejati de cea care le-a dat viata. Insa, este le fel de important ca parintii sa le ofere bebelusilor si educatia emotionala de care au nevoie inca din prima zi in care vin pe lume.

Bebelusii isi dezvolta latura emotionala treptat, pe masura ce inainteaza in varsta. Asta nu inseamna insa ca nu simt emotii inca din primele zile ale vietii. Ce nu stiu insa este sa le identifice si sa le gestioneze. Insa o buna educatie emotionala, inca din primele zile de viata, ii va ajuta sa devina adulti puternici si increzatori in propriile forte.

Dezvoltarea emotionala si sociala a bebelusilor

Bebelusii cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 luni se bucura deja de jocul cu parintii. Pe masura ce zilele trec acestia devin mai comunicativi, isi pastreaza atentia pentru o perioada mai lunga si incep sa devina tot mai expresivi. Incep sa imite miscarile noastre si expresiile faciale si apare zambetul social, cu scop comunicativ fata de ceilalti.

Intre 4 si 7 luni, bebelusii reactioneaza deja la emotiile altora (in principal la cele ale parintilor). Acum va puteti bucurati-va de diverse jocuri adecvate varstei, impreuna acestea fiind principalele moduri de a invata. Atat emotionalul cat si socialul sunt tot mai prezente in viata bebelusilor si continua sa se dezvolte. Tocmai de aceea este important sa imbunatatesti dezvoltarea emotionala a copilului inca din primele momente de viata. Iata cum poti face acest lucru.

Acorda-i atentie, zambeste-i si atinge-l

Oamenii nu comunica doar prin grai ci si prin gesturi. Prin urmare este important sa stimulezi gesturile copilului. Limbajul non-verbal este primul care se dezvolta in cazul micutilor. Prin urmare este important sa comunici cu el, sa-I zambesti si sa-l atingi pe maini, pe picioruse, pe nas, etc. In acest fel il ajuti sa devina mai constient de propriul lui corp, dar si cum sa zambeasca.

Privirea, zambetul si atingerea (mangaierea) sunt cele trei reguli esentiale, de baza, pentru a interactiona cu bebelusul in primele luni. Toate acestea ii fac pe copii sa se simta in siguranta, iubiti si ocrotiti.

Prin atingere ii tranmiti copilului o stare de calm, iubire si ii faci sa se simta orotit. In acelasi timp, il “inveti” ca emotiile sunt impartasite prin atingere.

Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui

Fiecare copil este diferit si are un ritm diferit de a se dezvolta. Nu trebuie sa-l grabesti sau sa-l tii in loc. Accepta-I ritmul asa cum este el. Nu are rost sa ii impui modalitati de reactie sau de exprimare a emotiilor. Parintii care au mai multi copii inteleg cel mai bine acest lucru.

Bebelusul tau va decide cum ii place sa fie tratat, cum sa fie mangaiat si cum sa-I vorbesti. Din interactiunile cu acesta vei intelege ce ii place si ce nu, trebuie doar sa fii atenta la nevoile lui.

Raspunde-i mereu la gesturi, gangureli si zambete

De fiecare data cand bebelusul iti zambeste, zambeste-I inapoi. Cand iti “vorbeste” prin propriul limbaj, vorbeste si tu cu el. Cand iti arata ceva sau face diverse gesturi, vorbeste cu el, arata-i lucrul respectiv si demonsteraza-i ca esti acolo pentru el.

Facand aceste lucruri copilul va invata ca zambetul tau este un raspuns la zambetul sau. Ca tu reactionezi cand acesta incearca sa-ti comunice ceva. Este un joc care il va ajuta sa comunice din ce in ce mai mult. In schimb, daca sunt ignorati, bebelusii tind sa comunice mai putin si, de multe ori, limbajul vorbirii se dezvolta mai tarziu.

Vorbeste cat mai mult cu el

Vorbeste cat mai mult cu bebelusul, cand nu doarme. Chiar daca nu poate vorbi inca sau nu ne poate intelege, este important sa comunici cu el pentru a stabili legaturi emotionale si pentru a-i transmite ca esti acolo pentru el. Citeste-i carti cu povesti, canta-i, spune-i poezii. Profita de orice moment pentru a vorbi cu micutul tau. Prin limbaj ii poti transmite copilului calm, se va simti in siguranta, ocrotit si iubit. Totodata va incepe sa creasca stima si increderea de sine, copilul devenind din ce in ce mai activ si mai receptiv la ce se intampla in jurul lui.

Sursa foto: piqsels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copiilor Dezvoltare emotionala bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre