Este bine sa iti minti copilul ca exista Mos Craciun

/ / Modificat: 2018-12-03
Este bine sa iti minti copilul ca exista Mos Craciun

Decembrie, luna cadourilor si sezonul cand Mos Craciun este subiectul cel mai fierbinte pentru copii. Ca parinte, am decis inca de de cand eram insarcinata cu prima mea fiica ca nu o voi minti si nu voi face nimic care sa puna in pericol relatia de incredere pe care o are cu mine, asa ca normal, mi-am facut griji ca invitandu-l pe Mos in casa noastra, ii voi viola increderea in mine.

Conform celor sustinute de experti insa, temerile mele s-au dovedit a fi nefondate: "Cand vine vorba de mitul lui Mos Craciun, inducerea copilului in eroare nu il afecteaza, pentru ca in general, copiii se concentreaza mai mult pe simbolistica evenimentelor de sezon si mai putin pe realitatea din spatele lor", sustine psihologul John Mayer, specializat in cresterea copiilor.

El subliniaza faptul ca povestea lui Mos Craciun face parte din traditia noastra si ca traditia este foarte importanta pentru copii, aducandu-le multe beneficii sociale si de dezvoltare.

Am decis sa le spun copiilor mei o minciuna, pentru ca toti avem nevoie de un spirit de bucurie in preajma, iar sotul meu a insistat ca Mos Craciun va face Craciunul mai magic. Asa ca Mosul a venit; am incercat sa nu facem un mare eveniment din asta in casa noastra, fiicele noastre fiind invatate sa ii ceara un singur lucru (desi pe langa ce isi doreau de la Mos Craciun au primit de fiecare data si alte maruntisuri).

Si totusi, de fiecare data cand mi-am manipulat copiii spunandu-le cate o minciuna despre Mos Craciun, nu m-am simtit bine, asa ca anul trecut, cand fiica mea cea mare a implinit 8 ani, am decis sa ii spun adevarul, inainte ca altcineva sa o faca.

Insa cum puteam face asta fara sa ii frang inima si sa ii insel increderea?

A fost o decizie dificila si nu eram sigura ca este momentul sa ii spun adevarul despre Mos Craciun, insa ma temeam ca va afla in curand ca o minteam.

M-am gandit la tot ce am citit, expertii sustinand ca majoritatea copiilor inteleg cand afla ca parintii lor i-au mintit despre Mos Craciun si ca acest lucru nu afecteaza relatia de incredere dintre parinte si cel mic. In acelasi timp, atunci cand copilul afla adevarul, ca parinte, este bine sa te pregatesti pentru socul, dezamagirea si frustrarea temporara a copilului.

In ciuda posibilitatii unui adevarat dezastru la aflarea vestii ca Mos Craciun nu exista, am sperat totusi ca fiica mea va avea o reactie pozitiva, asa ca am mers impreuna la o plimbare si i-am explicat ca pentru ca este suficient de mare, este timpul sa devina un membru al echipei Mosului.

I-am spus cum magia lui Mos Craciun este transferata de la parinti la copii si cat de important este sa sa faci daruri cu insemnatate in mod anonim, in timpul intregului an si nu numai in Decembrie. Si i-am mai spus ca nu toti copiii de 8 ani sunt suficient de maturi sa isi asume aceasta responsabilitate, asa ca nu ar trebui sa le spuna prietenilor sai, insa ca de acum inainte ea este in mod oficial Mos Craciun.

Dr.Mayer sustine ca atunci cand copiii afla ca nu exista Mos Craciun, au un moment in care isi spun "aha!", pentru ca inteleg multe dintre lucruruile care nu aveau sens pana atunci, insa majoritatea raman cu amintiri placute la aflarea secretului.

Fiica mea este fericita ca de acum incolo ea este Mos Craciun si incantata ca este suficient de mare pentru asta si abia asteapta sa aleaga cadourile pentru sora ei mai mica anul acesta. I-am spus deja ca indatoririle sale nu se opresc in luna decembrie si ca trebuie sa fie Mos Craciun ori de cate ori este nevoie, asa ca uneori facem fursecuri impreuna pentru vecinii nostri mai in varsta, pe care le lasam la usa lor.

Exista o multime de feluri in care poti sa ii spui copilului tau adevarul despre Mos Craciun, sau poate copilul tau va afla singur, fara ca voi doi sa aveti o conversatie in acest sens.

In cazul meu, traditia lui Mos Craciun, de a darui in secret si prin magie cadouri copiilor, s-a transformat intr-o traditie a copilului meu, de a darui anonim si din suflet altora.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mos craciun Mos craciun copii Mos Craciun exista

Articole recomandate

Citeste si despre