Ce este mai bine? Sa-i spui copilului adevarul despre Mos Craciun sau sa pastrezi fantezia? Iata ce spune stiinta despre acest lucru

/ / Modificat: 2022-12-23
Ce este mai bine? Sa-i spui copilului adevarul despre Mos Craciun sau sa pastrezi fantezia? Iata ce spune stiinta despre acest lucru

Sosirea noptii in care Mos Craciun vine si lasa copiilor cadouri sub brad este aproape. In ultimii ani, tot mai multi parinti pun la indoiala traditia de a le spune copiilor ca exista Mos Craciun. Unii merg atat de departe incat considera ca lasand copilul sa creada in Mos Craciun este o minciuna pentru copii, care va avea consecinte negative in dezvoltarea lor.

Pe de alta parte insa, exista si cei care apara aceasta traditie ca fiind un mod frumos de a incuraja imaginatia copiilor, de a stimula iluzia si de a-i face si mai fericiti.

Ce spune stiinta despre traditia lui Mos Craciun

Multi parinti si-au pus aceassta intrebare, insa adevarul este ca nu exista un raspuns clar in acest sens. Iar asta deoarece pana in prezent nu exista studii care sa sustina, cu certitudine absoluta, niciuna dintre optiuni.

Altfel spus, nu exista studii care sa indice in mod clar beneficiile sau dezavantajele pe care le are faptul ca micutii nostri "cred" sau nu in Mos Craciun. Ceea ce exista este parerea unor profesionisti, dar chiar si acestia arata clar ca nu exista un "adevar unic" in aceasta privinta.

Poate ca unul dintre studiile care este cel mai des citat atunci cand vorbim despre acest subiect este cel realizat de Lancet Psychiatry. Autorii acestuia au ajuns la concluzia ca daca nu le spuni copiilor adevarul despre Mos Craciun inseamna ca ii minti si ca aceasta minciuna este, fara indoiala, daunatoare pentru ei (afecteaza, printre altele, atasamentul).

Cu toate acestea, acesta este un studiu din care nu se pot trage concluzii generalizate din cauza esantionului mic de persoane pe care a fost realizat.

Pastrarea traditiei vs. spunerea adevarului

Asa cum am spus, nu exista un "adevar absolut" in ceea ce priveste acest lucru. Iata insa cateva analize, pentru ambele optiuni.

Spunerea adevarului

Pentru autori precum D. K. Johnson (un filosof american cunoscut tocmai pentru ca sustine ca este mai bine "sa nu-i minti"), cea mai buna optiune este sa spui adevarul. Acest autor sustine ca credinta in Mos Craciun nu numai ca nu este pozitiva, dar are si consecinte negative.

Johnson sustine ca prin aceasta minciuna punem in pericol increderea copiilor in noi, in momentul in care descopera ca au fost mintiti in aceasta privinta si vor incepe sa se intrebe in legatura cu ce altceva mai sunt mintiti.

Potrivit autorului, acest lucru ar putea duce la consecinte grave daca se ia in considerare faptul ca ar putea ajunge sa se indoiasca de cuvantul parintilor, ducand la comportamente riscante.  Mai mult, acesta sustine ca micutii vor fi mai usor de manipulat de alte persoane.

Pastrarea magiei Mosului

Majoritatea studiilor pe aceasta tema s-au concentrat pe posibilele efecte negative ale "adevarului" sau ale nerespectarii mitului, dar nu si pe posibilele efecte pozitive. Prin urmare, nu exista date stiintifice care sa sustina ca "este benefic sa crezi in Mos Craciun". Prin urmare, in acest moment concluzia comuna este ca nu stim daca sa crezi in Mos Craciun este un lucru pozitiv, dar cu siguranta nu este negativ.

Cu toate acestea, pentru autori cunoscuti, precum Álvaro Bilbao, pastrarea magiei lui Mos Craciun are punctele sale pozitive asupra copiilor. Aceasta Magie ii ajuta sa-si dezvolte rabdarea: imagineaza-ti cat de dificil trebuie sa fie pentru un copil sa indure o noapte intreaga (pentru ei este o eternitate) asteptand sa se lumineze de ziua pentru a-si vedea cadourile. Este cu siguranta un exercitiu de rabdare.

De asemenea, acest lucru ii ajuta sa invete cum sa gestioneze emotiile puternice. Nu este deloc usor sa reusesti sa adormi cu o seara inainte cu atata entuziasm. Acesta este, far aindoiala, un exercitiu de gestionare a emotiilor.

In plus, pastrarea magiei, ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte imaginatia. Nu exista micut care sa nu-si imagineze diferite scenarii in ceea ce priveste prinderea Mosului, sau sa-si imagineze ce le-ar putea aduce, ori cum este sa zbori intr-o singura noapte in toate casele din lume si sa le duci copiilor daruri.

Pe scurt, nu exista o pozitie ferma in acest sens. Asadar, fiecare parinte poate alege ceea ce crede ca este mai bine pentru copilul lui, insa fara ca acest lucru sa insemne ca ceilalti fac o alegere gresita. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mos craciun copii

Articole recomandate

Citeste si despre