De ce este bine sa lasi copilul sa se joace singur! 10 beneficii

/ / Modificat: 2019-12-09
De ce este bine sa lasi copilul sa se joace singur! 10 beneficii

Atunci cand un copil obisnuieste sa vorbeasca singur in timp ce se joaca nu este niciun motiv de ingrijorare. Este mecanismul prin care el isi imbunatateste abilitatile de a comunica.

 

Foarte multi copii vorbesc singuri cand se joaca, interpreteaza diferite roluri, poate chiar discuta cu un prieten imaginar si uneori conversatia poate fi chiar interesanta. Nu inseamna ca micutii au vreo problema, ci este chiar un lucru extrem de benefic pentru dezvoltarea lor intelectuala. In astfel de situatii, cel mic isi exerseaza abilitatile de comunicare, iar acest lucru are o multime de avantaje.

1. Exerseaza moduri de comunicare, mai ales atunci cand joaca sa implica mai multe personaje care interactioneaza.

2. Empatizeaza cu personajele din jocul sau si se pune in situatia lor. Astfel, priveste lucrurile din mai multe puncte de vedere pentru a intelege toate aspectele unei situatii.

3. Atunci cand joaca mai multe lucruri, intelege cum sa actioneze in functie de postura unui personaj. Spre exemplu, cand se joaca de-a scoala, va avea o atitudine mai ferma in rol de profesor si mai docila in rol de elev.

4. Se autocorecteaza pentru ca nu e nimeni care sa-i spuna daca a vorbit corect sau nu. In plus, se aude singur si se intelege, in timp ce personajele sale interactioneaza.

5. Organizeaza si structureaza mai bine frazele pentru ca nu se grabeste. Astfel, discursul sau devine mai elaborat si mai consistent.

6. Invata sa astepte randul pentru a vorbi. Cand interpretezi mai multe personaje deodata este imposibil ca acestea sa se intrerupa in timp ce vorbesc. Copilul va invata astfel ca intr-un dialog fiecare participant vorbeste si asculta, pe rand.

7. Exersand comunicarea, copilul exerseaza si flexibilitatea si gaseste mai usor solutii pentru ca personajele sa se puna de acord.

8. Vorbitul de unul singur ii stimuleaza creativitatea pentru ca inventeaza conflicte si solutii, necesare pentru ca jocul sa aiba sens si sa decurga asa cum isi doreste.

9. Copilul se aude pe el insusi si devine constient de ceea ce spune. Este un exercitiu necesar pentru intelegere si pentru dezvoltarea capacitatii de a argumenta si nu ar strica sa il mai faca si adultii din cand in cand.

10. Isi dezvolta vocabularul. Atunci cand incearca noi formule de comunicare invata cum sa spuna in feluri diferite acelasi lucru. Atunci cand nu stie cum sa explice ceva, cand are o indoiala, va fi foarte atent la ce spune si la cum va reusi sa se faca inteles. Va memora mult mai usor cuvintele noi si le  va folosi din ce in ce mai des, atunci cand se joaca sau atunci cand comunica cu alte persoane.

Dupa cum vezi, nu este niciun motiv de ingrijorare atunci cand iti surprinzi copilul vorbind singur cand se joaca. Cel mai indicat este sa nu-l intrerupi si sa-i permiti sa se exprime liber.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre