Cum poate afecta mediul familial comportamentul copiilor

/ / Modificat: 2023-01-08
Cum poate afecta mediul familial comportamentul copiilor

Uneori, părinții nu sunt conștienți de importanța mediului familial de acasă pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor. Când părinții se gândesc la parenting, mulți dintre ei se limitează la a se gândi la nevoile copiilor lor: haine, mâncare, adăpost, limite, oportunități extracurriculare pentru a-și dezvolta abilitățile... Și, deși este adevărat că toate acestea sunt importante, există mult mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont.

Este esențial ca mediul familial să fie pozitiv, deoarece acesta va fi cel care va permite copiilor să se dezvolte bine, precum și cel care va spori bunăstarea tuturor. Pe de altă parte, dacă mediul familial este negativ, acesta va crea doar angoasă, suferință și nu va permite membrilor familiei să aibă o viață armonioasă.

Dacă în casa noastră există mereu tipete, lovituri, indiferență, grabă și nu se împarte timpul în familie, va fi foarte dăunător. La fel, un cămin în care copiii asistă la certuri între părinți sau la o relație toxică, carențele emoționale vor avea consecințe foarte negative asupra dezvoltării lor.

Relații în nucleul familial

Este esențial să ținem cont de faptul că relația care există în nucleul familial între membrii acestuia va fi cea care va marca o atmosferă familială bună sau rea. În comunicare, nu este important doar ceea ce se spune, ci și modul în care se spune. În acest sens, este esențial ca rolurile în familie să fie bine definite, în care părinții au autoritate, dar în același timp acordă importanță gândurilor și opiniilor copiilor lor. Toată lumea ar trebui să colaboreze la sarcinile și responsabilitățile casnice.

Disciplina pozitivă ar trebui să joace un rol important în mediul familial, deoarece le va permite părinților să știe cum să acționeze în diferite situații, iar copiii se vor simți respectați și înțeleși în orice moment, iar starea de spirit a fiecărui membru al familiei va contribui și ea la crearea unei atmosfere mai mult sau mai puțin primitoare.

Dacă părinții sunt în mod constant supărați, stresați sau nemulțumiți de viață, copiii vor învăța că viața este neplăcută. Pe de altă parte, dacă părinții mențin o atitudine flexibilă, pozitivă... satisfacția de viață a tuturor membrilor gospodăriei va fi garantată.

Valorile vor fi, de asemenea, foarte importante de luat în considerare, deoarece valorile fundamentale, cum ar fi respectul, empatia, dragostea și toleranța, vor fi necesare nu numai pentru o bună conviețuire, ci și pentru o bună dezvoltare a copilului. Influența mediului familial asupra copiilor

Mediul familial este cel care le va permite copiilor să își construiască o viziune internă despre cum este lumea. Personalitatea lor se va forma pe această bază și acest lucru se va repeta în viața de adult. În acest sens, ei pot avea o inteligență emoțională mai bună sau mai slabă în funcție de mediul familial, dar, de asemenea, dacă acesta nu este cel potrivit, pot începe să apară probleme, cum ar fi

  • Probleme comportamentale
  • Scăderea abilităților sociale
  • Toleranță scăzută la frustrare
  • Inteligență emoțională slabă
  • Dificultăți în construirea identității lor
  • Stima de sine scăzută
  • Probleme emoționale

Din toate aceste motive, mediul familial ar trebui să fie întotdeauna un loc sigur în care copiii să se simtă fericiți, deoarece un mediu sănătos este cel mai bun cadou pentru viață pe care îl putem oferi copiilor noștri. Ei ar trebui să fie înconjurați de dragoste, râsete și ar trebui să poată vedea respectul și afecțiunea dintre oamenii care trăiesc împreună în nucleul lor familial. Dacă vrei ca copilul tău să aibă un viitor fericit, ai grijă de armonia din casa ta, astăzi și în fiecare zi... În timp, vei realiza că nu este bine doar pentru el, ci pentru toți cei care locuiesc în aceeași casă... fericirea este o sumă de decizii zilnice!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Familie

Articole recomandate

Citeste si despre