Cum distrugi stima de sine a copilului tau

/ / Modificat: 2018-12-20
Cum distrugi stima de sine a copilului tau

A fi omniprezent si a impiedica copilul sa sufere, cu orice pret, este foarte daunator pentru dezvoltarea lui.

Stima de sine este una dintre cele mai apreciate active intangibile ale omului. Fara ea, nu poti sa faci o evaluare a ta, care sa-ti permita sa te dezvolti in domeniul social. In afara de a te proteja si a te iubi.

Cuvintele si actiunile tale, uneori, nu formeaza fiinte umane capabile, ci provoaca o tristete profunda si o stima de sine scazuta sau deloc.

Nimeni nu se naste stiind cum sa fie mama, tata, unchi sau bunic la perfectie Si din moment ce intelegi acest lucru, iata cum poti evita anumite obiceiuri legate de copilul tau pentru a avea mai multa grija de stima de sine si chiar pentru a-l intari.

Te-ai simtit vreodata rau sa-ti vezi copilul cu stima de sine scazuta? Esti unul dintre acei parinti care incearca in mod constant sa il protejeze de lume? Cand a fost ultima data cand l-ai lasat pe fiului tau sa faca ceva ce-si dorea?

Aminteste-ti ca micutii au nevoie de parintii lor pentru a-i iubi, sprijini, indruma si incuraja.

Viata poate fi o cale destul de complexa si este necesar sa stii cum sa fii un bun ghid pentru cei mici.

Stima de sine te ajuta sa te formezi

Datorita sanatatii psiho-emotionale, poti dezvolta atitudini pozitive si poti promova relatii si experiente benefice mediului inconjurator.

Stima de sine motiveaza si inspira

Psihologul venezuelean Pablo Ríos Cabrera, in cartea "Psihologie: aventura cunoasterii reciproce," spune ca respectul de sine este legat de asteptari si de succes.

Aceasta inseamna ca stima de sine te determina sa te dezvolti, urmarindu-ti obiectivele pentru a obtine succes.

De exemplu, imagineaza-ti ca fiica ta doreste sa fie un astronaut. Ea va avea anumite asteptari si va vizualiza cum va arata visul ei implinit.

Daca fata atinge acest lucru, este un indicator al stimei de sine sanatoase. Daca, dimpotriva, este prea greu pentru tine sa generezi asteptari in care iti poti vedea visul, exista o problema.

Analiza acestui exemplu prin urmatoarele scenarii posibile:

Scenariu posibil #1

Fata iti spune ca vrea sa fie astronaut cand va creste. Apoi, incepi sa analizezi asta si sa faci cateva greseli, cum ar fi:

1. Dorind sa o ajuti cu sarcinile scolare legate de stiintele spatiale, ajungi sa faci tu temele, crezand ca asa se perfectioneaza. Este bine sa participi activ la sarcinile copilului tau, dar trebuie sa-i oferi si spatiu pentru a gandi si a rezolva problemele singur. Nu trebuie sa incurajezi dependenta.

2. Da, iti cumpar carti si telescoape pentru a vedea stelele, dar iti dau voie sa le asamblazi singura, fac eu asta. Este un lucru sa vezi de la distanta cum se asambleaza si altceva este sa se ocupe copilul de asta.

3. Nu o duci la planetariu sau la vreun curs de stiinta a spatiului, dar o lasi acasa, pentru ca "este mai bine ingrijita". Protectia excesiva limiteaza foarte mult copiii, ii face nesiguri, ingrijorati si, bineinteles, ii scade stima de sine.

Rezultatul: micutul nu-si poate imagina cand va fi astronaut, pentru ca i-ai sabotat visul. Prin achizitionarea de tot ceea ce ai crezut ca are nevoie, de fapt, limitezi posibilitatile sale de dezvoltare si, cu ea, stima de sine.

Scenariu posibil #2

Fata iti spune ca vrea sa fie astronaut cand va creste. Indiferent cat de realist este sau nu poate parea acest vis pentru tine, vei proceda astfel:

1. Colaboreaza cu ea de fiecare data cand iti cere ajutorul pentru o scoala dedicata spatiului si tehnologiei spatiale.

2. Ii oferi un telescop, o carte, o jucarie speciale pentru visul ei si permite-i sa le exploreze pentru prima data. Daca are vreo problema, nu interveni deloc . Cel mai important este ca ea sa invete si sa descopere singura.

3. Mai bine evaluezi propunerea de a merge la planetariu sau de a incepe un curs de stiinta spatiala. Daca ai posibilitati, de ce nu iti indrepti atentia catre copil? In cazul in care se dovedeste a fi rau, ea va fi multumita ca a incercat.

Daca nu ai posibilitati de a desfasura o activitate, cel mai bun lucru va fi, intotdeauna, sa cauti alternative si sa incerci sa petreci timpul cu fiica ta. De exemplu: de ce nu organizezi o seara de filme spatiale?

Ce se intampla daca nu le permiti sa faca greseli?

Daca copilul nu poate face greseli si il protejezi pentru a-l impiedica sa aiba o experienta rea, ei nu vor putea sa functioneze in viata si va deveni dependent.

El va avea, de asemenea, un concept de sine slab. El va crede ca a face greseli este un lucru foarte rau.

Prin urmare, nu trebuie sa-i "furi" ocazia de a invata din greseli, de a recunoaste ca poate gresi si de a-i oferi oportunitatea si satisfactia pentru a rezolva problemele.

Invata-l pe copil sa faca lucrurile in cel mai bun mod posibil si sa fie responsabil pentru actiunile lui. In acest fel, el poate avea o viziune sanatoasa asupra greselilor si isi va da seama cat de utile sunt si iti va multumi toata viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stima de sine copii Stima de sine

Articole recomandate

Citeste si despre