Crizele de nervi, primul pas al copiilor catre dezvoltarea inteligentei emotionale

/ / Modificat: 2019-04-24
Crizele de nervi, primul pas al copiilor catre dezvoltarea inteligentei emotionale

Crizele copiilor sunt o avalansa de lacrimi, muci, tipete si furie care le scot din sarite si le frustreaza si pe mame.

Stii deja ca ai slabe sansa sa calmezi un copil care incepe sa faca o criza de nervi, insa modul in care gestionezi aceste situatii explozive ii va marca viitorul emotional.

Unii copii dau dovada de un caracter deosebit de foarte mici, sunt foarte diferiti de altii si chiar de fratii lor si uneori ajungi sa te intrebi cu cine seamana.

Personalitatea unui copil depinde de multi factori, iar contextul in care creste si interactiunea de care are parte sunt elemente cheie. In schimb, exista un factor genetic pe care trebuie sa il constientizam, sa il acceptam si sa il intelegem. Fiecare copil este unic si are caracterul propriu, care se manifesta inca din prima luna de viata prin felul in care se alimenteaza si se odihneste.

Nu incerca sa gasesti un motiv pentru nenumaratele crize ale copilului tau. Pur si simplu gestioneaza momentul, intelege ce se intampla si canalizeaza, spune psihologul Valeria Sabater pentru eresmama.com. Este o sarcina pe care nu ai prevazut-o, dar cu siguranta toti parintii au capacitatea de a fi abili arhitecti ai lumii emotionale a copiilor lor, care, uneori, se manifesta in mod exploziv.

Crizele de nervi incep devreme si trebuie gestionate inca de la inceput

Un copil va incepe sa faca mici crize de nervi inca de pe la un an, iar acestea se vor inmulti si vor creste in intesitate pana pe la varsta de 4 ani. Este etapa in care creierul celor mici incepe sa se maturizeze, sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul sau si apare nevoia copilului de a cere spatiu, lucruri si de a-i fi indeplinite nevoile. Cand nu obtin ce vor, izbucnesc. Aceasta frustrare este cu adevarat dureroasa pentru ei si daca nu actionam intr-un mod intelept, intuitiv si cu rabdare in aceasta etapa, lucrurile s-ar putea complica in viitor.

Unii considera ca tactica cea mai potrivita in cazul crizelor de nervi ale celor mici este sa le ignori. Gresit, sustine psihologul Valeria Sabater: "Crizele de nervi nu se ignora. Nu ajuta la nimic atunci cand copilul plange, tipa si bate din picioare pana oboseste pentru ca se va simti si mai frustrat. Nu trebuie sa intensificam crizele raspunzand cu tipete pentru ca asta creste tensiunea de ambele parti.

Un lucru este sigur: copilul intre un an si 3 ani nu este constient de ceea ce se intampla. El se simte coplesit si crede ca nu exista solutie pentru ceea ce se intampla. Crizele de nervi ale copilului sunt un fel rau de a-ti spune ca i se intampla ceva ce tu trebuie sa intelegi.

Cum gestionezi momentele de furie ale micutului? Ramai calma, arata-i ca esti langa el si ca incerci sa gasesti o solutie fara a ridica vocea.

Copilul trebuie sa inteleaga ca nu va putea avea mereu ceea ce vrea, cand vrea.

Cand izbucneste intr-o criza de furie nu te indeparta de el, nu striga la el si nu ii spune sa taca, pe un ton taios, cu toate ca asta iti vine sa faci de multe ori. Incearca mai bine sa folosesti o voce calda, pentru ca asta il va incuraja sa se calmeze si sa se relaxeze.

E important sa stii ca nu vei putea vorbi cu copilul si sa il faci sa te inteleaga pana nu se opreste din plans. Atunci ce ai de facut este sa cobori la nivelul lui pentru a vedea ca esti acolo si sa il impiedici sa se raneasca.

Cand explozia de furie se petrece intr-un loc public, cu "spectatori", incearca sa il duci intr-un loc mai izolat, unde sa fiti doar voi, inainte de a incerca sa-l calmezi.

Niciodata nu e prea devreme pentru a educa inteligenta emotionala, care incepe sa se formeze intre varstele de 1 an si 4 ani. Iar pentru asta e bine sa tii cont de aceste strategii simple:

  • Copilul are nevoie sa inteleaga limitele, sa stie ce se poate si ce nu se poate. Cu cat va intelege mai repede, cu atat vor capata mai multa siguranta pe ei.
  • Nu te teme sa spui "nu" atunci cand situatia o impune.
  • Fiti consecventi cu regulile si nu le incalcati niciodata.
  • Folositi cartonase cu desene pentru a-i invata cum arata unele emotii: furia, teama, tristetea. Este nevoie ca ei sa invete cat mai repede sa identifice emotiile negative pentru a sti cum sa le canalizeze.
  • Invatati copiii ce sa faca atunci cand au emotii negative. Trebuie sa stie ca atunci cand sunt furiosi trebuie sa explice cu voce tare de ce se simt asa, in loc sa planga si sa bata din picioare. Este foarte util sa invete sa exprime emotiile la persoana intai.

Fiecare copil este unic si unii pot fi foarte solicitanti. Nu uita ca secretul este sa ai rabdare, sa fii acolo, sa arati afectiune si sa intelegi ca educatia emotionala a copilului incepe din prima zi in care il tii in brate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crize nervi Crize copii

Articole recomandate

Citeste si despre