Copiii mai putin autonomi refuza sa-si faca singuri temele

/ / Modificat: 2018-12-17
Copiii mai putin autonomi refuza sa-si faca singuri temele

Parintii isi doresc tot ce-i mai bun pentru copiii lor, dar uneori fac una dintre cele mai frecvente greseli care exista astazi in educatie: supraprotectia, care duce la consecinte negative in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor.

Supraprotectia este considerata un stil de parenting prin care parintii incearca sa evite frustrarea si suferinta copiilor, actionand intr-un mod incat nu-i lasa pe copii sa faca lucrurile pentru care sunt pregatiti.

In consecinta, copiii nu reusesc sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a avea grija de ei insisi, adoptand un comportament pasiv si dependent. Astfel, intalnim copii nesiguri, care au multe temeri, unele dintre ele foarte exagerate. Si intalnim copii putin autonomi care refuza sa-si faca singuri temele.

Caracteristicile copiilor putin autonomi

Copiii carora le lipseste autonomia sunt caracterizati de un sentiment de inutilitate si dependenta, ceea ce face destul de dificil pentru ei sa se puna in valoare. Iar acest lucru le genereaza teama de necunoscut.

Supraprotectia exercitata de parinti asupra celor mici se manifesta prin faptul ca nu le permite copiilor sa experimenteze singuri, sa faca greseli si sa invete din greselile lor. Copiii nu au ocazia sa vada care sunt diferitele posibilitati si sa invete sa aleaga acea cale, pe care ei o considera cea mai convenabila. Deci ei nu stiu cum sa gestioneze consecintele propriilor lor decizii si nici nu invata sa se descurce cu propriile frustrari.

Nestiind cum sa faca fata esecurilor inseamna ca le lipseste motivatia si auto-disciplina, necesare pentru a-si atinge obiectivele si pentru a-si indeplini sarcinile.

Cum sa-ti obisnuiesti copilul sa-si indeplineasca sarcinile

Daca doresti ca pustiul tau sa nu mai refuze sa-si faca singur temele, ar trebui sa urmezi aceste sfaturi.

De asemenea, daca pustiul tau depinde de adulti ca sa isi indeplineasca responsabilitatile, ar trebui sa urmezi aceste sfaturi:

  • Permite-i copilului sa ia propriile decizii. Este important ca micutul tau sa fie inclus, putin cate putin, in luarea deciziilor marunte care il privesc si sa-si poata spune parerea.
  • Lasa-l sa faca activitatile pe care este capabil sa le faca, in functie de varsta, bineinteles. Cat este bebelus lasa-l sa se miste si sa exploreze casa, tarandu-se. Lasa-l sa manance singur, sa se imbrace, etc. Favorizand acest tip de comportament il faci sa castige la capitolul maturitate.
  • Nu fa lucrurile in locul lui. Poti sa-l ajuti, dar nu fa totul pentru el, caci se va simti inutil pentru ca nu poate sa faca lucruri pentru el insusi si in ritmul propriu.
  • Stabileste limite. Fii ferm, dar bland, iar acest lucru ii va da copilului siguranta necesara pentru a fi autonom. Autoritarismul sau permisivitatea sunt extreme care nu ajuta.
  • Apreciaza efortul copilului. Este important sa apreciezi realizarile lui, dar evita laudele excesive. Daca face greseli pune accent pe efortul pe care l-a depus. Acest lucru ajuta la combaterea frustrarii.
  • Dialogati. Comunicarea trebuie sa fie activa si respectuoasa.
  • Pune accent pe atasamentul emotional. Educa-ti copilul cu respect si empatie, intelegandu-i si satisfacandu-i cerintele si nevoile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Parenting modern Copii Teme copii

Articole recomandate

Citeste si despre