5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata cand copilul tau este trist

/ / Modificat: 2023-12-17
5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata cand copilul tau este trist

Tristetea este o stare cu care orice om se confrunta la un moment dat in viata. Aceasta poate sa apara frecvent si la copii, insa poate deveni periculoasa daca parintii nu iau masuri din timp. 

Oricat de mult ai incerca sa o eviti, va exista intotdeauna un moment in care copilul tau va fi deprimat. Poate ca a pierdut o jucarie iubita intr-o excursie in familie sau a scapat din greseala cornetul de inghetata.

Poate cartea sau serialul lor preferat a fost intrerupt. Uneori se confrunta cu probleme chiar mai mari, cum ar fi atunci cand cel mai bun prieten isi schimba scoala sau cand un membru al familiei moare.

In eforturile noastre de a ne ajuta micutii, am putea oferi cateva cuvinte pe care le consideram utile. Dar, in calitate de parinti, trebuie sa fim atenti la ceea ce nu trebuie sa spunem atunci cand copiii nostri sunt tristi. Uneori, cuvintele noastre pot parea dure, in timp ce alteori pot chiar inrautati situatia. Copiii nostri ar putea avea impresia ca nu intelegem cu adevarat sau ca nu ne pasa de durerea lor. 

Asadar, cum ii ajutam sa treaca prin aceste momente dificile? Pentru inceput, evitati sa spuneti aceste fraze atunci cand copilul dumneavoastra este trist:

"De ce esti atat de sensibil?"

Daniel Rinaldi, un terapeut cu experienta in lucrul cu copiii si familiile, spune ca parintii ar trebui sa dea dovada de empatie si intelegere, "mai ales atunci cand valideaza emotiile triste ale copiilor lor".

"Limbajul si tonul pe care il folosim pot ajuta un copil sa se simta auzit, inteles si in siguranta", spune Rinaldi. "Incearca in schimb sa spui: "Vad ca treci prin niste emotii dificile. Fiecare este diferit si este in regula sa dai dovada de sensibilitate. Voi fi aici pentru tine in timp ce treci peste aceste emotii'", adauga el.

Orice lucru care insinueaza ca plansul este rau

Tuturor ar trebui sa li se permita sa isi exprime emotiile, iar acest lucru este valabil mai ales pentru copii, care inca se afla in faza de reglare emotionala. "Spunand "nu plange" tinde sa incurajeze impingerea in jos si ascunderea sentimentelor", spune Dr. Sean Akers, psiholog pediatru la Children's Hospital Medical Center din Omaha.

"Un mod mai bun de a formula acest lucru ar fi: "Vreau sa stii ca plansul este un mod sanatos de a-ti exprima emotiile". Sunt aici pentru a te ajuta daca ai nevoie'", adauga Rinaldi.

"Altii o duc mai rau"

Desi acest lucru poate fi adevarat in unele privinte, a-i reaminti unui copil acest lucru atunci cand este in suferinta nu este cel mai bun moment pentru a o spune. "Tristetea nu este o competitie, iar compararea experientelor cu altii tinde sa o inrautateasca", spune Dr. Akers.

Daca copilul se intristeaza frecvent din cauza unor probleme "mai mici", ar putea fi benefic sa aveti conversatii (atunci cand nu mai sunt in suferinta) in jurul recunostintei si sa faceti diferenta intre problemele mici, medii si mari, astfel incat sa poata obtine mai multa perspectiva.

"Esti mult mai dificil decat _____."

La fel cum tristetea nu este o competitie, nu vrem sa ne gandim la ideea ca copilul dumneavoastra este mai "dificil" decat un frate, un prieten sau o alta persoana draga doar pentru ca se lupta cu emotiile.

"Aceasta fraza invalideaza modul unic al unui copil de a interactiona cu si de a intelege lumea", spune Taylor Lindskoog (MHC-LP) de la Empower Your Mind Therapy.

 "Subliniaza faptul ca ei sunt inferiori in comparatie cu fratii lor (sau cu altii). Acest lucru are un impact negativ asupra stimei de sine a copilului si poate afecta legatura cu fratii din cauza geloziei, competitivitatii sau resentimentelor", spune ea.

"Nu e mare lucru"

La fel ca si in cazul precedent, Dr. Nikki Hurst, terapeut principal si Therapeutic Content Lead la Embodied, Inc, creatorul Moxie Robot, recomanda evitarea acestei fraze problematice.

"Perceptia copiilor asupra situatiilor si modul in care acestia experimenteaza lucrurile sunt foarte diferite de cele ale adultilor, iar o situatie care noua nu ni se pare o mare problema poate fi o mare problema pentru un copil. Este important sa evitam frazele de acest gen, deoarece nu vrem sa invalidam sentimentele si experientele copilului nostru", spune Dr. Hurst. 

"Acest lucru i-ar putea face sa fie mai putin deschisi cu noi si mai putin dispusi sa vorbeasca despre sentimentele lor sau sa aiba incredere in noi."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil trist Cuvinte copii

Articole recomandate

Citeste si despre