Psiholog: "Sa ii dai copilului sa manance in fata unui telefon este ca si cum l-ai pune pe modul avion"

/ / Modificat: 2021-01-06
Psiholog:

Psihologul spaniol Rafa Guerrero considera ca este important ca parintii sa cunoasca functionarea creierului unui copil inainte de a-l expune in fata noilor tehnologii. Foarte multi parinti ofera copiilor de sarbatori cadouri scumpe, in special telefoane si tablete.

Psihologul spune ca parintii de astazi isi doresc prin aceste daruri scumpe sa compenseze lipsa timpului petrecut alaturi de copii.

„Este o societate extrem de rapida, plina de stimuli auditivi si vizuali... in care marketingul este foarte important. Urmarim campaniile de Craciun de cateva saptamani, avertizeaza psihologul Rafa Guerrero”.

Parintii de astazi nu petrec timp cu familia si apar mecanisme compensatorii cu care incercam sa amelioram sau sa compensam putinul timp petrecut cu copiii nostri. Nu pentru ca nu vrem, ci pentru ca societatea este infiintata astfel: cum incerc ca tata sau mama sa usurez acel putin timp in care sunt cu tine? Cu daruri ", explica psihologul.

Directorul Centrului de psihologie Darwin considera ca este important sa vorbim despre ceea ce inseamna acest lucru pentru creierul unui copil in crestere si sa ii facem constienti pe parinti de raul la care isi pot expune copiii.

„Traim intr-o societate creata de si pentru adult, in care nu este timp sa cresti, sa fii cu copiii. Este o societate care traieste in prezent, aici si acum, care cauta placerea imediata, click-ul si unde predomina satisfactia si intarirea imediata si instantanee asupra perseverentei. Lupta astazi pentru a obtine succesul de maine nu este la moda. Toate intaririle vin din afara, traim foarte goi, unde important este aspectul, trebuie doar sa te uiti la retelele de socializare, important este vitrina ... Toate acestea ne influenteaza zi de zi, modul de a fi ducand la anxietate, la frustrarea noastra ...", explica psihologul. 

Cadourile tehnologice par imbatabile, aproape la orice varsta. De ce sunt atat de atragatoare?

„Daca ne concentram asupra dezvoltarii creierului unui nou-nascut, vom constata ca ceea ce atrage atentia unui copil de doua, trei sau patru luni, sunt trei tipuri de stimuli: lumina, in al doilea rand, muzica sau diferitele sunete si in al treilea rand miscarea. Toate acestea sunt innascute. Concindenta este ca dispozitivele tehnologice (un joc video, un computer, o tableta, un mobil) indeplinesc aceste caracteristici", afirma psihologul Rafa Guerrero.

Ce se intampla de fapt cu creierul copiilor? 

„Pe masura ce castig controlul asupra acestei jucarii electronice, ea imi va oferi un sentiment de placere. Aceasta se manifesta prin endorfine, in dopamina. De fiecare data cand copilul joaca acest tip de joc, el secreta dopamina. Asta ii da placere si il face sa intre intr-o bucla, pentru ca va dori intotdeauna mai mult, va dori sa repete.

De aceea, este atat de dificil pentru un copil care este absorbit de o tableta sa o paraseasca pentru ca este timpul sa-si faca temele sau sa faca dus. Ii este greu sa se desparta de o tableta sau de un telefon pentru ca i se intrerupe circuitul de placere, care este acelasi cu cel care apare in consumul de depedenta. Acesta este astfel inceputul. 

Daca obisnuiesc un copil sa aiba in mod constant muzica, lumina ... voi genera o supra-stimulare in creier, care nu este necesara, iar in al doilea rand, va avea consecinte.”

Dar vedem adesea parinti care isi hranesc copiii cu telefonul in fata lor

De ce parintii dau copiilor sa manance cu telefoanele mobile in fata lor sau cand ii imbraca? 

„Deoarece credem ca comportamentul este important. Important este ca al nostru copil sa se imbrace repede, sa manance si sa nu ajunga tarziu la scoala. Asta te face sa lucrezi aici si acum, nu sa investesti in educatie. Ceea ce facem in primul rand nu este sa educam intr-un mod sanatos si respectuos, iar in al doilea rand, perpetuam eroarea si intarziem obiceiurile alimentare sanatoase, dobandirea autonomiei. 

Atunci cand un copil mananca in timp ce se uita la Peppa Pig sau la alte desene animate, gustul copilului este pur si simplu anesteziat. E ca si cum ai pune copilul pe "modul avion". Singurul lucru pe care il facem este salvarea situatiei, dar presupune o foarte mare saracire a educatiei, a comunicarii ... Momentul in care ne privim in timpul micului dejun, pranzului si cinei este piatra de temelie pentru bunastarea familiei. 

Problema cu toate acestea este anestezia emotionala, o facem foarte regulat si ma ingrijoreaza. De asemenea, vedem multi adulti care mananca in mod regulat in fata unui dispozitiv tehnologic vizionand un film sau o retea sociala. Mananca mecanic si le este imposibil sa constientizeze gustul, textura, cantitatea pe care o mananca ... Pe scurt, placerea. Sunt anesteziati, intr-o alta lume, in loc sa priveasca fata persoanei din fata lor", explica psihologul. 

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre