Familiile cu doi copii: adevaruri, bucurii si provocari

/ / Modificat: 2013-03-20
Familiile cu doi copii: adevaruri, bucurii si provocari

Familia cu doi copii pare sa fie prototipul familiei fericite, sanatoase si longevive. Se pare ca numarul doi, cand vine vorba de numarul copiilor pe care un cuplu trebuie sa ii aiba, este cel magic. Indiferent de stresul financiar, emotional, psihologic si de frustrarile care apar cand familia se mareste, cele mai multe cupluri ajung la aceeasi concluzie: doi copii reprezinta numarul care pare sa ii implineasca. Iata cateva realitati, provocari si caracteristici la care sa te astepti daca vine al doilea copil sau planuiesti sa iti maresti familia curand!

Avantaje ale familiei cu doi copii

Familiile cu doi copii par sa atraga de partea lor toate atuurile unei familii fericite. Cercetatorii au descoperit ca sunt mai longevive, parintii mai sanatosi si ca se simt mai impliniti decat cuplurile cu un singur copil sau mai multi.

Principalul beneficiu in a avea un frate apare in dezvoltarea ambilor copii. Nu degeaba se spune ca atunci cand sunt doi la parinti, copiii au mai multe de invatat. Potrivit psihologilor, si chiar si din experienta parintilor care au doi copii, fratiorii reprezinta antidotul perfect pentru rasfat si razgaiere.

Fratiorii devin totodata si o metoda eficienta de a invata principii si lectii importante de viata: ambii copii invata mai repede si mai usor sa imparta jucarii si lucruri, sa-si poarte de grija unul altuia, sa fie mai sociabili si responsabili.

Beneficiile de a avea un al doilea copil sunt si de partea ta. Dincolo de stres, oboseala si griji, vei aprecia mai mult a doua sarcina, dar si perioada de bebelus a celui de-al doilea copil. Acum esti deja experimentata in ingrijirea copiilor si vei avea posibilitatea de a profita mai mult de perioada maternitatii si de a te bucura de bebelusul tau.

In plus, gandeste-te ca iti va fi mai usor sa il cresti, deoarece esti deja experta in schimbat scutece, pregatit laptic, tratat febra, sunat pediatru, mers la spital si alte probleme frecvente care apar in cresterea si ingrijirea copilului. Stii la ce sa te astepti si esti mult mai pregatita. Nu vei mai trece prin aceleasi perioade de stres si anxietate ca atunci cand ai devenit prima oara mamica.

Se pare ca ai de beneficiat si pe planul sanatatii. S-a demonstrat ca parintii cu doi copii sunt mai sanatosi. Prezinta mai putine riscuri de a face infarct, de a suferi de cancer si de a cadea in patima alcoolului decat cei cu un singur sau mai multi copilasi.

Provocari ale familiei cu doi copii

Familiile cu doi copii nu au dezavantaje, ci mai degraba se confrunta cu provocari care-i fac mai puternici. Bucuriile si implinirea de a avea o familie numeroasa sunt mult mai importante decat greutatile si devin sursa de energie si putere pentru a infrunta si depasi problemele cu succes.

Stresul financiar este primul pe lista grijilor si cauzelor problemelor parintilor cu doi copii. Odata cu aparitia fratiorului, cheltuielile se maresc, in ciuda veniturilor constante ale familiei. Luati in calcul posibilitatea cresterii veniturilor, imprumutarea lucrurilor si obiectelor necesare ingrijirii celui de-al doilea copil, scoateti de la "naftalina" hainutele de bebelus ale primului copil si profitati de orice reduceri si ajutor vi se ofera.

O a doua mare problema pe care o poti intampina cand devii mama a doi copii este timpul, care-ti scapa de tot de sub control. Daca si cu un copil era suficient de greu sa iti rezervi timp pentru viata personala, sociala si pentru micile tale placeri, odata cu marirea familiei, vei observa cum timpul devine total neprietenos cu tine. Nu mai ai timp de aproape nimic, in afara de a avea grija de cei doi copii.

Chiar si asa, tot exista solutii ca sa nu iti neglijezi complet viata personala si, mai ales, viata de cuplu, pe care multe mamici au tendinta de a o trece pe locul... trei, dupa cei doi copii. Solutiile in acest sens depind si de diferenta de varsta dintre copii. Daca au aproximativ aceeasi varsta, atunci le poti sincroniza programele de somn, de mancare, de joaca, de alaptare etc., astfel incat sa economisesti timp.

Si chiar daca exista diferenta de varsta intre ei, tot le poti surapune unele programe: de mancare si joaca, chiar daca ele presupun alte activitati sau alimente. Pentru a-ti fi mai usor, implica-l cat mai mult pe fratiorul cel mare in ingrijirea noului membru al familiei.

O alta problema care intervine in calea bucuriei de a fi mama sau parinte a doi copii este oboseala sau extenuarea. Sa ai grija de doi copii, dintre care unul sa fie bebelus, nu este deloc usor. Pe langa aceasta sarcina care iti ocupa mai tot timpul, sa ai grija si de casa, sa fii si o sotie buna si sa mai ai si viata sociala pare un vis frumos, greu de indeplinit. Solutia consta in organizare si prioritizare si in solicitarea ajutorului celor din jur, atunci cand ai nevoie.

Apeleaza la parinti, bunici, surori, frati, prieteni pentru a te ajuta sa ai grija de copil sau sa iti rezolvi o parte din treburi.

Un alt dezavantaj important incepe sa intervina atunci cand copiii incep sa creasca si sa apara rivalitatea fraternala, insotita de sentimente de gelozie, frustrare, agresivitate etc. Sunt sentimente pe care cei doi prichindei au tendinta de a si le indrepta frecvent unul impotriva celuilalt. Tocmai din acest motiv, pregatirea timpurie a copilului mai mare pentru venirea pe lume a fratiorului este esentiala pentru a-l impiedica sa dezvolte sentimente de gelozie si frustrare. In acest fel, intelege si ca dragostea ta pentru el nu va fi afectata in niciun fel.

Implicarea copilului cel mare in ingrijirea bebelusului reprezinta o alta metoda prin care il apropii de el si impiedici dezvoltarea sentimentului de frustrare sau gelozie. Exista o multime de frustrari care apar atunci cand ai mai multi copii. Important este sa le intelegi si sa gasesti cele mai potrivite solutii pentru tine si familia ta.

Chiar daca uneori trebuie sa mai inghiti si in sec sau simti ca cedezi, este important sa te ridici de jos si sa mergi mai departe. In plus, este recomandat sa vezi intotdeauna partea plina a paharului si sa te bucuri ca esti o mamica de nota zece, puternica si sanatoasa, capabila sa aiba grija de tot si de toate.

Tu cati copilasi ai? Daca ai mai multi copii, spune-ne si noua secretele ingrijirii lor si cum faci fata provocarilor iscate de marirea familiei, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Familii doi copii

Articole recomandate

Citeste si despre