Medic neurolog: „Imi spun unii parinti: il invat pe fiul meu de 2 ani sa citeasca! Iar eu raspund: Ei bine, esti un prost”

/ / Modificat: 2020-02-06
Medic neurolog: „Imi spun unii parinti: il invat pe fiul meu de 2 ani sa citeasca! Iar eu raspund: Ei bine, esti un prost”

Multi parinti isi doresc ca micutii lor sa invete sa scrie si sa citeasca de la varste foarte fragede. Inca de la varsta de 2-3 ani, copiii sunt pusi sa memoreze literele si cifrele si sa le scrie. Acesti parintii ar trebui sa stie ca totul se face la momentul potrivit. 

Mesajul dur al unui neurolog pentru parintii care isi obliga copiii sa scrie si sa citeasca de la varste fragede

Tatyana Chernigovskaya, medic neurolog, considera ca este mai important ca parintii sa nu incerce sa puna  cat mai multe informatii in capul copilului, ci sa inteleaga cum sa utilizeze resursele creierului. Si sa faca totul la timpul potrivit. 

„Este foarte important pentru copii sa inceapa invatarea la timp. Problema principala a zilelor noastre este orgoliul parintilor care se rasfrange asupra copilului. Imi spun unii parinti, mai mult laudandu-se: „Am inceput sa-l invat pe fiul meu de doi ani sa citeasca”, iar eu raspund: „Ei bine, esti un prost!” De ce trebuie sa faci asta? Un copil de doi ani nu poate face asta deoarece creierul lui nu este pregatit. 

Bineinteles, daca il antrenezi si insisti asiduu – copilul va citi si poate chiar scrie in cele din urma, dar cu ce sacrificii si cu ce eforturi pentru copil, mai ales cand scopul invatarii este altul. Invatam copiii sa citeasca de la doi ani nu pentru ca ii va ajuta la ceva, ci pentru ca avem noi, ca parinti, nevoie de o validare din partea celorlalti ca al nostru copil este destept. Parintii fac lucrul acesta pentru a se lauda, din orgoliu. in realitate, fiecare lucru trebuie facut la timpul lui, iar pentru ca creierul copilului sa se dezvolte corect nu trebuie inundat cu informatii pe care incanu le poate asimila”, a declarat Tatyana Chernigovskaya, potrivit adevarul.ro.

Cele mai importante sunt abilitatile motorii fine

Specialistul ofera mai multe sfaturi despre cum trebuie antrenat si stimulat creierul copilului, pentru ca procesul de invatare sa se faca in mod corect si armonios. Medicului neurolog spune ca la un copil de 2-3 ani, cea mai importanta atentie trebuie acordata abilitatii motorii fine.

„Este foarte important sa se acorde atentie dezvoltarii abilitatilor motrice fine ale copilului. El trebuie sa modeleze cu plastilina, sa decupeze cu foarfece, sa sorteze bilute sau alte obiecte mici. Daca nu lucram cu el astfel de lucruri, atunci abilitatile sale motorii fine nu vor functiona, iar mai tarziu vom observa probleme de vorbire. Aceste activitati aparent banale sunt insa mult mai importante decat invatarea unui copil sa citeasca de la varste foarte mici.

Daca nu dezvoltati abilitatile motorii fine ale copilului, sa nu va mai plangeti mai tarziu ca are probleme de dezvoltare mintala,” precizeaza specialistul.

Surse: vk.com, constantadeazi.ro, adevarul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit Copii

Articole recomandate

Citeste si despre