Caterina (Fata) |

Semnificatia numelui

pur

Caterina este o forma a numelui Ecaterina, ale carui origini si semnificatii sunt controversate. Numele Ecaterina se apropie de adjectivul grecesc katharos ("pur"). O sursa poate fi si cuvantul grec "katerina", care inseamna tortura.

Explicat prin greaca, Ekaterine a fost considerat femininul lui Hekateros (care inseamna si satiri si nimfe), acesta este inrudit si cu un supranume al lui Apolo, Hekatos (folosit chiar de Homer in Iliada si explicat prin heka-tebalos "cel care loveste de la distanta", dar si cu numele zeitei subpamantene Hekato (cea care facea vraji si descantece). In egipteana insemna si coroana.

O alta varianta ar putea fi ca se trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei.

Frecvent este folosit ca nume de personaj feminin in literatura rusa: in Petru I de L. N. Tolstoi, Caterina loanoma, drama lui Leonid Andreev. Cunoscute la noi mai sunt: Catherine Eamshaw din "La rascruce de vanturi" de Emily Bronte, Catherine Barkley din "Adio arme" de E. Hemingway.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Propune un nume

Cauta un nume:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Afla cum sa dai raceala afara din clasa

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul