Agripina (Fata) |

Semnificatia numelui

nascut cu picioarele inainte

Numele de fata Agripina, este o forma a numelui de origine latina Agrippina si inseamna "nascut cu picioarele inainte".

Numele Agrippina si forma sa masculina Agrippinus sunt doua nume frecvente in epoca imperiala despre care se crede ca ar fi derivate din numele de origine romana Agrippa care inseamna "nascut cu picioarele inainte" insa se poate sa fie vorba doar despre o etimologie populara iar adevarata semnificatie sa fie de fapt necunoscuta.

Devenit nume independent, latinescul Agrippina este preluat de onomasticul crestin prin cultul unei martire din secolul 3, considerata in Sicilia si Grecia a fi vindecatoarea de boli. Apoi forma greceasca a numelui, Agrippine este preluata de popoarele slave vecine si prin acestea numele Agrippina ajungand si la romani.

Formele Gripina, Agrapina, Grapina Agrifina apar in documentele noastre incepand cu secolul 16. Forma moderna de Agripina se pare ca apare sub influenta latina manifestata pregnant.

In istoria romana Iulia Agrippina este mama imparatului Nero, cea care reuseste sa il aduca pe tron incalcand astfel dreptul la tron al lui Britannicus si sfarseste tragic asasinata de propriul ei fiu.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: