Sofiana (Fata) |

Semnificatia numelui

intelepciune

Numele de fata Sofiana, este de origine romaneasca si este o forma a numelui Sofia care este de origine greaca si are semnificatia de intelepciune.

Numele Sofia este intalnit cu precadere in epoca bizantina, cand a fost purtat de sotiile imparatilor bizantini Iustin si Iustinian, este folosit astazi de aproape toate popoarele europene. Etimologic se crede ca Sofia deriva din cuvantul de origine greaca "sofia" care avea semnificatia de intelepciune (Sofia era, de altfel, zeita intelepciunii la greci).

Pentru acest lucru pledeaza si faptul ca atat celebrul monument din Constantinopole (biserica imperiala cladita de imparatul Iustinian, o bijuterie arhitecturala a artei murale bizantine, care este considerata pe drept cuvant cea mai frumoasa si impunatoare din Constantinopole), cat si biserica dupa care a fost denumita capitala Bulgariei, la origine trebuia sa celebreze ideea de "intelepciune divina", una dintre conceptele de baza ale doctrinei crestine.

In limba romana, numele a intrat atat pe filiera slavona, cat si pe filiera greaca, dar a dat o serie de hipocoristice frecvente si specifice limbii romane. Sofia este un prenume intalnit chiar in primele documente ale cancelariei lui Stefan cel Mare, unde numele apare inregistrat in forma sa masculina de Sofian, Sofianu, dar si Sofiana, Sofie, Sofita, Sofi, Sofiica, Sohiia sau Soia.

Se intalnesc, de asemenea, o serie intreaga de derivate ale numelui, care sunt astazi intalnite indeosebi ca nume de familie: Sofineti, Sofiu, Sofletea, Sofianu, Sosia, Fita, Fica, Fia si multe altele.

Numele de botez feminin  Sofia (scris si Sophia) mai are urmatoarele semnificatii:

- Localitati in Bulgaria;
- Sofia - oras in Bulgaria, capitala tarii;
- Localitati in Republica Moldova;
- Sofia - localitate-sediu de comuna in raionul Drochia;
- Sofia - localitate-sediu de comuna in raionul Hincesti;
- Sofia (filozofie) - termen filozofico-religios desemnand intelepciunea

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: