Rosalia (Fata) |

Semnificatia numelui

trandafir

Numele de fata Rosalia, de origine latina, inseamna trandafir si este folosit predominant in tari precum Italia, Spania si Anglia.

 

Rosalia este numele unei sarbatori al carei corespondent in obiceiurile crestin-orotodoxe sunt Rusaliile sau Duminica Rusaliilor. In Vestul Europei, Rosalia este intrarea calendaristica pentru celebrarea unei martire de origine siciliana.

 

Primavara, in Imperiul Roman avea loc o sarbatoare pagana de origine orientala dedicata sufletelor celor decedati (considerate divinitati), care a fost denumita Rosalia dupa ceremonia de impodobire a mormintelor cu trandafiri. In aceeasi perioada a anului, la 7 saptamani dupa Paste, evreii sarbatoreau "ziua primelor fructe", numele grecesc al sarbatorii crestine fiind Pentekoste, care ulterior s-a suprapus cu sarbatoarea pagana si a preluat numele acesteia de Rosalia.

 

Numele Rosalia este privit si din alta perspectiva fiindu-i atribuita o origine germanica si se spune ca ar fi fost adus din Sicilia de nomazi. Poate fi de asemenea o adaptare a numelui de origine franceza Rocelin  sau Roscelin, cunoscut si in Alglia  inca din secolul 12 sub forma de Rozelin pare a fi un derivat al lumelui de origine germanica Ruzelin atestat inca din secolul 11, cel mai tarziu a intrat in epoca moderna sub denumirea de Roza, Rozalia s-a laicizat si apoi s-a raspandit in toata Europa.

 


Numele de fata Rosalia este de origina normanda, descendenta din Charlemagne, s-a retras in pestera pe muntele Pellegrino, in Palermo s-a aratat doar la vreo 450 de ani de la moarte.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: