Ekaterina (Fata) |

Semnificatia numelui

vraji, nimfe, coroana, pur, tortura

Prenumele feminin Ekaterina este varianta ruseasca a numelui Ecaterina. Numele Ecaterina este intalnit frecvent si raspandit astazi in toata Europa. Provine de la grecescul Ekatorine care era probabil necunoscut in lumea clasica.

Odata ce a patruns in onomasticonul crestin, numele devine foarte popular printre adeptii noii religii datorita cultului unei fecioare martire din Alexandria, numele acesteia apare in izvoarele grecesti sub forma neasteptata Aikaterine, poate pentru ca in acea perioada diftongul ai- fusese redus la e.

In greaca moderna, apare numele de Aikaterine o singura data. Originea si semnificatia numelui raman inca nesigure.

Explicat prin greaca, Ekaterine a fost considerat femininul lui Hekateros (care inseamna si satiri si nimfe), acesta este inrudit si cu un supranume al lui Apolo, Hekatos (folosit chiar de Homer in Iliada si explicat prin heka-tebalos "cel care loveste de la distanta", dar si cu numele zeitei subpamantene Hekato (cea care facea vraji si descantece). In egipteana insemna si coroana.

La raspandirea numelui a contribuit o mai veche etimologie populara si anume apropierea de adjectivul - katharos - care inseamna "pur", foarte potrivit pentru un nume crestin. O sursa poate fi si cuvantul grec "katerina", care inseamna tortura.

Prima atestare a numelui in documentele muntene dateaza de la 1495, sub forma Catalina (nume purtat de sotia lui Radu cel Mare). Este forma comuna limbilor romana si albaneza, stand la baza formei actuale, destul de frecvente, Catalina.

In alte limbi, Ecaterina ia alte forme, de exemplu: in engleza: Catherine (Kitty), franceza: Catherine, germana: Katherina, Katherine, italiana: Caterina, maghiara: Katalin, bulgara: Ekaterina, Katerina, Katalina, Katinka, ucrainiana: Kateryna, rusa: Ekaterina (Katea).

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: