Romanita (Fata) |

Semnificatia numelui

musetel

Numele de fata Romanita este de origine romana si inseamna musetel, Romanita fiind una dintre denumirile musetelului in anumite regiuni.

La origini, numele Romanita provine din numele de origine latina Romana, forma feminina a numelui Roman ce este foarte popular ca nume de familie si mai putin ca prenume si este atestat din epoca imperiala. Seminificatia numelui Roman - Romana este foarte clara deoarece deriva de la "romanus" tradus prin roman, locuitor al Romei.

Numele Roman si Romana patrund si sunt raspandite in onomastica de origine crestina prin intermediul biseriicii si al calendarelor bisericesti ce fac referire la sfinti si martiri.

Numele Roman apare in documentele Tarii Romanesti inca din 1389 insa frecventa cea mai mare a numelui este consemnata in Transilvania si Moldova. In plus, alaturi de orasul  Roman, (numele fiind atestat inca din 1486) numele se regaeste si in alcatuirea numelor unor sate precum Romanesti.

Numele Roman ajunge si la greci sub forma de Romanos si de acolo la slavi unde este atestat inca din secolul 12 si este destul de frecvent mai ales printre slavii rasariteni, numele fiind puratat de mai multi cnezi ai Haliciului printre acestia numarandu-se si Roman 1.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: