Antoaneta (Fata) |

Semnificatia numelui

floare

Numele de fata Antoaneta este o forma feminina vestica a numelui Anton, care vine de la Antonius /Antonia si nu are o etimologie clara in latina. Antonius a fost apropiat, prin etimologie populara, de substantivul grecesc "dnthos" - "floare".

 

 

Vechile documente atesta in Tara Romaneasca in 1374 forma Andonie a numelui, ca nume de sfant si in 1425 forma Antonie, iar dupa 1500 prin imprumuturi sau creatii romanesti, apar o serie intrega de forme derivate ale numelui ce au ca baza Anton.

 

Maria Antoaneta, regina Frantei,  s-a maritat la 15 ani cu Ludovic al XVI-lea al Frantei, devenind apoi mama "delfinului pierdut" Ludovic al XVII-lea.

 

Persoane si personaje celebre care au purtat acest nume: scriitorii romani: Anton Pann, Anton Bacalbasa, Anton Holban; dintre straini, scriitorii: Antoine de Saint Exupe'ry, Anton Pavlovici Cehov, pictorii si sculptorii: Antonello da Massino, Antonio Allegri sau Correggio.

 

Printre muzicienii care au purat numele se numara Antonio Vivaldi si Anton Bruckner, constructorul de viori: Antonio Stradivarius. Marcus Antonius, om politic si comandant roman, aliat al lui Cezar si invins de Augustus i-a inspirat pe Shakespeare (in Antoniu si Cleopatra) si pe G. B. Shaw; Anthony din drama cu acelasi nume a lui Al. Dumas-tatal, primul mare erou al teatrului romantic.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: