Cezar (Baiat) |

Numele de baiat Cezar este de origine latina si are semnificatia de elefant, taierea pantecelui mamei -  caeso matris utero, cu plete, cu coama, divinitate.
Un prim purtator al acestui nume este pretorul Sextus Iulius Caisar si apare in izvoarele latine inca din anul 208 i.e.n. Forma veche Caisar are aspect etrusc si poate fi incadrata intr-o serie de nume proprii care apar in inscriptiile etrusce.Cognomenut Caesar trece la fiul adoptiv al dictatorului Caius Octavius - viitorul imparat roman Caius Iulius Caesar Octavius Augustus, odata cu care se stinge-linia directa a gintii Iulia. Numele este preluat prin adoptiune de descendentii casei Claudia - de Ia Tiberiu la Nero ca un titlu distinctiv al familiei conducatoare. Dupa imparatul Adrian, fostul cognomen devine titlu imperial ereditar si apoi nume comun, cu sensul – imparat, valoare cu care este folosit de multe limbi vorbite in Europa.Numele Cezara.mult mai putin frecvent fata de derivatul de origine apuseana Cezarina, fiind in circulatie datorita cunoscutei nuvele eminesciene Cezara.Viata dar mai ales moartea lui Gaius iulius Caesar (100—44 i.e.n.) i-a inspirat pe Shakespeare - tragedia Iulius Cezar, pe Corneille - tragedia Moartea lui Pompei, pe Voltaire - tragedia Moartea lui Cezar sau pe G.B. Shaw - drama Cezar si Cleopatra.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Propune un nume

Cauta un nume:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Cum alegi un scaun de masa potrivit pentru bebelusul tau

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul