Aneta (Fata) |

Semnificatia numelui

a avea mila, a binevoi

Numele de fata Aneta este o varianta occidentala a numelui Ana, care reproduce un vechi nume ebraic Hannah, purtat de mai multe personaje biblice si care inseamna "a avea mila, a binevoi".

Deosebit de interesanta este aparitia numelui Ana in diferite credinte, obiceiuri sau creatii populare romanesti. In descantece, de exemplu, Ana este prima dintre cele noua zane invocate sa-i ajute pe bolnavi. Hasdeu sugera legatura dintre "Zana Ana" si zeita Anna Perenna, veche divinitate italica identificata mai tarziu cu sora Didonei.

Dintre personalitatile istoriei si culturii care au purtat acest nume: Ana Ipatescu, eroina a Revolutiei din 1848, reginele Ana de Bretagne, Ana de Austria, Ana Stuart (sub ea se unesc Scotia si Anglia sub numele de Marea Britanie).

Dintre personajele din operele literare sau muzicale care au contribuit la raspandirea numelui, le amintim pe Anna Karenina din romanul cu acelasi nume de L. N. Tolstoi, Anna Sergheevna din "Doamna cu catelul" de A. P. Cehov.

La fel Anna din diferitele prelucrari ale legendei lui Don Juan, Anna din tragedia lui L. Pirrandelo, "Viata pe care ti-am dat-o"; Ana din romanul "Ion" de L. Rebreanu, Ana din "Moara cu noroc" de I. Slavici, Ana din romanul cu acelasi nume de D. Zamfirescu, Anita din povestirile lui M. Sadoveanu.

E un nume popular de origine greceasca. Inseamna bunavointa. Daca il cititi invers veti obtine denumirea capitalei Greciei: Atena.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: